Hem Ekonomi & affärer Förbundets reaktion på Sweetspots stämning: ”Den svenska modellen står på spel”

Förbundets reaktion på Sweetspots stämning: ”Den svenska modellen står på spel”

Den 6 oktober kommunicerade företaget Sweetspot att de ämnar lämna in en stämning mot Svenska Golfförbundet (SGF) till Patent- och marknadsdomstolen, för missbruk av dominerande ställning gällande GIT.

Nu har SGF replikerat.

»Genom sin stämningsansökan vill Sweetspot begränsa golfklubbarnas möjlighet att tillsammans utveckla, finansiera och äga ett kostnadseffektivt och behovsanpassat verksamhetssystem (GIT). Det utmanar hela Idrottssveriges sätt att organisera sig, med demokratiskt fattade beslut och solidarisk finansiering som grund«, skriver förbundet i ett yttrande.

SGF har ännu bara sett ett utkast av den formella stämningsansökan.

Sweetspot anmälde förbundet till Konkurrensverket i april men då beslöt Konkurrensverket att inte gå vidare med det ärendet.

Svenska Golfförbundet menar i sitt yttrande att de ser fram emot en rättslig prövning och kommer att bestrida samtliga yrkanden och bemöta stämningen med de argument och fakta som SGF förde fram till Konkurrensverket.

– Vi är fortsatt övertygade om att det gemensamma verksamhetssystemet GIT faller väl inom ramen för ett tillåtet samarbete mellan medlemsklubbarna. Inget av det förbundet eller klubbarna gjort eller gör bryter mot konkurrenslagens bestämmelser, säger Bo Bengtsson, biträdande generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

– I sak handlar det om att medlemsföreningarna (golfklubbarna) ska förbjudas att i demokratisk ordning besluta om att tillsammans utveckla, finansiera och äga ett verksamhetssystem som GIT. Sweetspots stämning är alltså direkt riktad mot samma golfklubbar som bolaget hoppas ska välja dem som leverantör, säger Bengtsson.

– I det större sammanhanget kan detta bli ett principiellt avgörande som kan komma att påverka hela den icke-vinstdrivande ideella sektorn. Genom att arbeta tillsammans kan föreningar och förbund skapa och finansiera verksamhet och tjänster som den enskilda föreningen inte förmår göra på egen hand. Alla avgifter som golfklubbarna betalat till förbundet för GIT används för just det syftet och ingen part skär emellan. All verksamhet inom SGF är icke vinstdrivande, säger Bo Bengtsson.

– I konflikten med Sweetspot handlar det specifikt om GIT, ett IT-verktyg för att klubbar och golfspelare ska kunna organisera medlemsregister, handicap, spelet och tävlingar. Ett förbud mot denna samarbetsmodell riskerar dock att ge allvarliga verkningar även bortom IT-området.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…