Hem Ekonomi & affärer Ryder Cup 2023 i Rom omsatte 262 miljoner euro – ökning med 11 % jämfört med Paris

Ryder Cup 2023 i Rom omsatte 262 miljoner euro – ökning med 11 % jämfört med Paris

271 000 människor från 100 olika länder närvarande när Italien arrangerade landets första Ryder Cup – och tävlingen slog omsättningsrekord.

Besökarna spenderade över 1,165 miljarder svenska kronor under sina dagar i Rom

Enligt en oberoende rapport omsatte Ryder Cup på Marco Simone Golf and Country Club i Rom totalt 262 miljoner euro, enligt en oberoende rapport. Det motsvarar drygt 3 miljarder svenska kronor

Det är rekord för en Ryder Cup som i Europa och en ökning med 11 procent jämfört med de 235 miljoner euro som genererades 2018 när tävlingen hölls på Le Golf National i Paris, Frankrike.

Forskare från Sheffield Hallam University’s Sport Industry Research Centre (SIRC) räknade fram utgifter från alla åskådare och andra deltagare, samt alla organisatoriska utgifter, inklusive av Federazione Italiana Golf (FIG) på banan och infrastrukturuppgraderingar, samt andra indirekta eller inducerade utgifter.

Mer än 271 000 människor från 100 olika länder var involverade i förra årets tävling på Marco Simone Golf and Country Club, där Europa, ledda av kapten Luke Donald, återerövrade Ryder Cup med en seger på 16½ – 11½ mot USA.

Det var första gången Ryder Cup hölls i Italien, som blev det tredje landet i kontinentala Europa att vara värd för den tvååriga tävlingen, efter Spanien 1997 och Frankrike 2018.

Andra viktiga resultat från rapporten inkluderar:

  • Åskådare som bodde på betalt boende i Rom under Ryder Cup-veckan genererade över 318 000 kommersiella övernattningar, vilket var värt 34 miljoner euro i intäkter för den lokala boendesektorn.
  • Icke boenderelaterade utgifter från åskådare uppgick till 72 miljoner euro.
  • Besökarna spenderade alltså över 1,165 miljarder svenska kronor under sina dagar i Rom
  • Cirka 19 procent av evenemangsspecifika besökare till Rom beslutade att förlänga sitt besök före eller efter evenemanget.
  • Nästan två tredjedelar av internationella åskådare som besökte evenemanget uttryckte en önskan att återvända till Italien för fritidsändamål inom det kommande året, inspirerade av sin Ryder Cup-upplevelse.

Rapporten konstaterade att: »I slutändan är ett evenemang som ansvarar för 262 miljoner euro i ekonomisk aktivitet ett bevis på den tid och de resurser som ägnades åt att leverera en sådan minnesvärd sportupplevelse. Dessa resultat rättfärdigar beslutet att tilldela Ryder Cup till Rom.”

Guy Kinnings, VD för European Tour Group, säger:

»Siffrorna som lyfts fram i denna oberoende ekonomiska påverkningsrapport visar de stora fördelarna som Ryder Cup ger för ett värdland genom åskådare och besökarutgifter, samt en bestående arv.«

»Ur ett sportsligt och publikengagemangsperspektiv har Rom 2023 redan gått till historien som en av de största Ryder Cup-turneringarna någonsin. Vi kan nu tryggt konstatera att tävlingen 2023 på Marco Simone också genererade rekordstora finansiella belöningar, vilket gav en betydande direkt ökning av ekonomin i Rom och i Italien.«

»Vi vill därför tacka den italienska regeringen och Federazione Italiana Golf för deras djärva vision att hjälpa till att föra en av världens ledande sportevenemang till Italien för första gången.«

»Jag vill också uppmärksamma två magnifika lag: Team Europe lett av Luke Donald, som presterade så underbart på banan, och alla på Ryder Cup Europe, som arbetade så hårt med alla aspekter utanför banan för att leverera den största Ryder Cup som spelats i Europa.«

Teamet från Sheffield Hallam University använde samma eventIMPACTS.com-överensstämmande metod som använts tidigare i Skottland (2014) och Frankrike (2018) för att uppskatta den direkta ekonomiska påverkan av matchen 2023 på tre geografiska nivåer – Rom, Lazio och Italien – samt den bredare ekonomiska aktiviteten som stöddes av evenemanget.

Ryder Cup 2025 kommer att hållas i USA på Bethpage Black i New York, medan Adare Manor Resort i Irland kommer att vara värd för nästa upplaga i Europa 2027 när Ryder Cup firar sitt hundraårsjubileum

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Digital workshop: Så ökar ni golfklubbens intäkter!

Den här workshopen går igenom saker som alla styrelsemedlemmar i en golfklubb bör känna ti…