One Length Challenge, Hooks Golfklubb, 2019

Under en sommar bytte 17 helt vanliga amatörgolfare ut sina standardklubbor mot Cobra One Length. När experimentet avslutades hade följande hänt med deras hcp…

När Cobra Golf för ett år sedan sökte testspelare för One Length – en klubbmodell där järnfemmans skaft är lika långt som skaftet i wedgen – fick de 3 395 anmälningar!

17 spelare från de nordiska länderna blev utvalda att vara med. Alla hade det gemensamt att de var helt vanliga golfare som kämpade med sitt järnspel med traditionella klubbor. I övrigt var det en salig blandning av kön, ålder, fysik och spelnivå.

Syftet med experimentet var att se hur One Length-klubborna påverkade deras handicap om de spelade regelbundet med dem under en sommar.

Isabella Pedersen sänkte sig mest av alla.

– Vi ville ha en blandning av golfare, så vi valde ut några singelhandicapare, några långa spelare, några damer, några som bara spelat ett par år och några seniorer, berättar Martin Willners, nordisk marknadschef på Puma Cobra Nordic.

– För att sporra deltagarna i One Length Challenge att spela mycket lovade vi att den spelare som sänkte sitt handicap mest skulle få behålla sina golfklubbor när testperioden var över.

Tävling!

En lätt kylslagen höstdag i slutet av september samlades samtliga testdeltagare på Hooks Herrgård i Småland, för att summera experimentet, och samtidigt spela en lättsam tävling.

När statistiken sammanställts och analyserats framkom en hel del intressanta mönster. Men låt oss ta historien från början. Det är mycket möjligt att Bryson DeChambeau en dag kommer att skriva in sig i samma idrottskapitel som legendarer som Dick Fosbury, Parry O’Brien, Bill Koch och Jan Boklöv.

Idrottsmän som genom att utmana invanda föreställningar pressat sina respektive grenar och idrotter ännu en bit framåt på resultatutvecklingens stege. Dick Fosbury var först med att floppa inom höjdhoppet, Parry O’Brien började rotera i kulstötningsringen, Bill Koch utvecklade skridskotekniken inom längdåkning och den svenska backhopparen Jan Boklöv införde v-stilen.

De blev, var och en, föregångare inom sina områden.

Samma plan

Frågan är om också Bryson DeChambeau i framtiden kommer att räknas till den skaran. Han var bara 16-år när han, på väg hem från en golftävling som han vunnit, sa till sin pappa att han skulle förändra golfspelet. Bryson hade börjat fundera på svingen när hans golftränare Mike Schy gett honom en bok, The Golfing Machine, författad av Homer Kelley som påtalar vikten av att svinga på samma plan med alla klubbor.

Mannen bakom One Length – Bryson Dechambeau.

Bryson menade att det inte var möjligt – inte när klubborna var olika långa. Tillsammans byggde Bryson och Mike ett set med lika långa järnklubbor. De tog bort vikt från de korta wedgarna och försåg de lättare långa järnen med blytejp. När alla järnklubbor hade samma längd kunde han använda samma stans och sving till alla slag. Det fungerade. Bryson vann både NCAA Championship och US Amateur med dessa klubbor år 2015. Men inte ens hans egen far, Jon, var övertygad:

– Det fanns dagar då jag tvivlade på att Bryson var inne på rätt spår, jag var rädd att han skulle experimentera bort sin karriär, sa han. Bryson har vunnit fem gånger på USA-touren nu och visat att hans idéer fungerar. Men golfen är kanske det mest konservativa av alla sporter. Nya idéer får kämpa lite hårdare för att vinna gehör och mark.

Inget för Dustin

Att få etablerade toppspelare att byta är inte lätt. Inte ens när deras tränare är övertygad. Claude Harmon, som tränar Dustin Johnson, Brooks Koepka och Rickie Fowler, är till exempel av åsikten att One Length är det mest logiska sättet att spela golf. Han spelar själv med klubborna. Men det kommer aldrig Dustin eller Brooks att göra. Omställningen skulle vara för stor.

Bryson DeChambeau, däremot, inledde sin elitkarriär med One Length-klubbor i bagen. Men han tror att det är amatörer som kan tjäna mest på att spela med klubborna.

– Den främsta anledningen till att spela med One Length är att du blir jämnare när du inte måste anpassa svingen efter olika klubbor, säger Bryson själv. Det är lättare att upprepa svingen om den är densamma för alla järnslag. Framförallt tror jag att det är medelgolfaren som har svårt att träffa bollen bra med långa järn och kanske har svårt att få höjd med sina wedgar, som ska ha One Length.

Traditionens makt

I USA är hälften av alla set Cobra säljer One Length. I Norden varierar andelen One Length-set mellan 15 och 20 procent.

– Jag tror att huvudorsaken är att golf är en sport med traditioner och tränarkåren har lärt sig att golf spelas med olika långa klubbor. Många pro’s såg One Length som lite ”hitte-på”, men när Bryson gick och vann fyra tävlingar 2018 blev de nyfikna och när de gav det en chans förstod många att det här kan vara riktigt bra.

– I år har vi sett en ökning, som kan bero på Brysons framgångar men jag tror att den mer beror på att de som vågat testa varit så nöjda att de snackat med sina golfpolare och så har intresset ökat. Våra undersökningar visar att 92 procent av de som köpt One Length tycker att de nya klubborna presterar bättre än deras gamla, och det är en extremt hög siffra i kundnöjdhet.

Hittills är Cobra ensamma av de stora leverantörerna att satsa på en modell där alla klubbor har lika långa skaft.

Våga tänka nytt

– Många tillverkare avfärdade det som en udda idé, berättar Martin Willners. Men vill man revolutionera, och inte bara utveckla, måste man som företag våga tänka nytt. Jag är inte förvånad att ingen annan har tagit fram egna One Length-koncept eftersom de inte haft någon som drivit frågan på samma sätt som vi har haft Bryson. Men jag skulle vara väldigt förvånad om inget annat märke har gjort det inom fem år. Nu är det bevisat att det fungerar, och Cobras framgångar med det måste ha satt igång produktvecklarna hos andra märken. Jag tror att vi kommer att få se fler märken ganska snart.

På Hooks Herrgård träffas deltagarna i experimentet för första gången. Spännvidden i ålder är imponerande.

16-åriga Isabelle Pedersen från Danmark är yngst. Hon gillar klubborna.

– Jag kommer att fortsätta spela med de här klubborna nästa år, säger hon när vi pratas vid efter att ha spelat halva rundan. I hennes fall är det inget att förvånas över. Isabella är den av deltagarna som sänkt sin hcp mest under sommaren. Isabella har gått från 24,2 till 13,8 i handicap – en sänkning med 10,4 slag!

Även Hans Fransson från Kalmar har gjort extraordinär säsong. Han befinner sig i andra änden av åldersskalan med sina 73 år. Efter en tids sjukdom började han säsongen på 17,8 och har med One Length spelat ned sig till 12,8.

Inga problem

– Men jag har haft värk i mina händer. Jag kan inte stänga dem efter en stroke, det är därför jag har så tjocka grepp. Men det har ändå gått bra i sommar. Dels är det nog så att klubborna i sig är lättspelade, även om jag hade problem med wedgarna i början. Jag tyckte det var svårt att de var så långa. Men när jag väl kom på hur jag skulle slå dem, då var det inga problem. De långa klubborna var däremot aldrig något problem. Den längsta klubban jag hade i bagen i år var en järnfemma, säger Hans.

Tolv av 17 deltagarna sänkte sin hcp.

Hans Fransson.

– Det tar ett tag att vänja sig vid en bag fylld med nya klubbor och flera av spelarna fick bara ett par månader på sig, säger Martin Willners på Cobra.

– Det som kanske överraskat mest är att spelarna var mest nöjda med de korta klubborna. De flesta tror att det är det långa spelet de ska få mest hjälp med. Det fick de också, men allra nöjdast var de med 8–PW.

Intressant resultat

Snittsänkningen för alla deltagare blev –1,4 slag. Med tanke på att medelgolfaren i snitt höjer sin hcp med 0,1 varje år så är det förstås ett intressant resultat, även om SCB möjligen skulle ha invändningar mot metodik och urval.

Det intressanta var att spelare från olika ”kategorier” nådde framgång.

En av deltagarna, Kim Rytoft, som håller i nybörjarutbildningar på sin hemmaklubb, säger:

Kim Rytoft.

– Om jag fick bestämma skulle alla nybörjare spela One Length. Med One Length vet de hur långt de ska stå från bollen på alla slag. Det är samma avstånd med alla klubbor. Även för de som har svårt att hitta bollträffen med de långa järn (4, 5, 6) mildras utmaningen när de ”långa järnen” är korta som en järnsjua.

Calle Wallén, Huvudstadens GK, säger:

Calle Wallén.

– Jag har alltid haft problem slå järnsex och uppåt. Min järnfemma och järnfyra stod oftast kvar hemma i källaren när jag var på golfbanan. Det var ingen idé att ta med dem ut på banan. Med One Length har jag slagit väldigt ofta med järnfemma och det har gått bra. Även spelare som är långa kan gynnas av One Length eftersom de slipper böja sig ner, eller knäa, när de ska slå wedgar.

Anders Lennartsson, Öijared, var en av dem som drog nytta av det:

– Wedgarna är de bästa jag spelat med. När jag har 100 meter kvar in till green, det går det inte att missa, säger han.

Klubborna verkar fungera för spelare med olika förutsättningar och behov. De som sänkte sig mest var en ung tjej, en äldre man, en lång golfare (1,98) och en nybörjare.

Magisk gräns

Lägg därtill att två medelgolfare, Ville Suhonen och Morten Vestneshagen, för första gången lyckades ta sig under den magiska gränsen och bli singelhandicapare.

– De dåliga slagen blev bättre och jag har fått större tro på mig själv, säger Morten som sänkt sig från 10,4 till 7,2.

– Vilket är bra för det kan vara ganska tungt att ta sig ned under tio, säger han.

Mikael Lundin från Visby GK säger att han inte längre duffar de långa järnen. Men som före detta innebandyspelaren har han ofta lite väl aktiva handleder, vilket straffar det korta spelet. Mikael vill hjälpa bollen upp i luften. Men just det beror inte på klubbornas skaftlängd.

– Det finns en logik i den här idén. Jag tror fortfarande på den, säger han. •

Så tyckte deltagarna:

[toggle title=”Hans Fransson, Kalmar GK:” type=”open”]”Klubborna i sig är lättspelade. Jag hade problem med att wedgarna var så långa i början, men de ’långa’ klubborna var inte något problem.”[/toggle]

[toggle title=”Hans Tomas Revhaug, Fredriksstad:” type=”open”]”Mitt spel håller aldrig i 18 hål. Jag är ju 197 centimeter och tänkte att One Length kanske är något för mig. Och jag har spelat bättre i år. Jag har gjort någon jättebra runda där jag fick 43 poäng och sänkte mig från 18,2 till 12,5. Jag har förtroende för klubborna när jag ställer upp mig. Plötsligt var femman en klubba jag kunde slå, det kunde jag inte tidigare.”[/toggle]

[toggle title=”Mikael Lundin, Visby GK:” type=”open”]”Jag tror mycket på idén. Det finns en logik i det. Mina långa järn slår jag mycket bättre nu. Däremot har jag haft det svårare med wedgarna. Jag litar för mycket på känslan. Det kommer från innebandyn. Där använder jag handlederna mycket.” [/toggle]

[toggle title=”Calle Wallén, Huvudstadens GK:” type=”open”]”Min järnfemma och järnfyra stod oftast hemma i källaren när jag var på golfbanan. De fick inte följa med ut på banan. Med One Length har jag slagit väldigt ofta med järnfemma och det har gått bra. Vad gäller de korta klubborna var det svårt att slå fulla wedgar i början. Men nu passar det mig bättre att stå upprätt – jag är 1,98.”[/toggle]

[toggle title=”Filip Malmborg, Motala GK. ” type=”open”]”One Length har gett ett jämnare spel med de långa järnen. Jag spridde bollarna tidigare. Att slå wedgarna kändes ovant i början. Det tog några rundor innan man kom in i det. Jag slog nog 10 meter längre än med min gamla wedge. Men det behöver inte bero på att skaftet är längre utan på att jag har fått bättre bollträff. Jag kommer att fortsätta spela med de här klubborna. Jag kommer inte att gå tillbaka till mina gamla.”[/toggle]

 

[toggle title=”Anders Lennartsson, Öijared GK:” type=”open”]”Det har varit en jobbig resa. Jag känner inte var klubbhuvudet är. Det är lite för lätta grejer för mig, jag kan inte avgöra när jag ska trycka på. Det gör att spelet blir lite av en chansning. Wedgarna är de bästa jag spelat med. Så fort jag har 100 in går det inte att missa. Men ju längre klubba, desto svårare är det att känna huvudet.”[/toggle]

 

[toggle title=”Morten Vestneshagen, Molde:” type=”open”]”Min hcp har sänkts från 10,4 till 7,2. Jag är väldigt nöjd med klubborna, särskilt pitch, järnnio, järnåtta… Jag får bra höjd, bra stopp, bra längd. De dåliga slagen har blivit bättre och jag har fått större tro på mig själv.” [/toggle]

[toggle title=”Joakim Åhs, Kumla” type=”open”]”Jag kan konstatera att de funkar jättebra. De är fantastiska. Jag är inte längre orolig för en enda klubba i bagen. Tyvärr så har ju min hemmabana, Kumla GK, blivit omslopad i år så jag har blivit av med fyra slag. Men jag har ändå gått på min hcp. Hade slopen varit oförändrad hade jag sänkt mig, absolut. Jag har fått jämnare längder överlag med One Length. Men 60-gradaren använder jag bara i bunkern.”[/toggle]

 

[toggle title=”Sigurd Andersen, Vidbynäs:” type=”open”]”Det låter logiskt att man ska ha samma sving med alla klubbor. Jag slår bättre med långa järn men framförallt med wedgar. Men jag har haft en jobbig säsong med skador i axel och rygg.”[/toggle]

 

[toggle title=”Pekka Månsson, Tomelilla GK:” type=”open”]”Riktigt bra. De har förbättrat min sving. Jag har blivit mer jämn i mitt spel tack vare en bättre bollträff. Sedan går de långt som fan… de dåliga träffarna är bättre. I början var de långa järnen lite kniviga men nu slår jag dem jättebra.”[/toggle]

 

[toggle title=”Isabella Pedersen, Danmark:” type=”open”]

Isabelle.

”Jag gillar att det är en sving med alla klubbor och att det fungerar. Därför kommer jag att fortsätta att spela med de här klubborna. De ’långa’ klubborna är lite svårare men de är betydligt lättare att slå med än klubborna i mitt gamla set.”[/toggle]

[toggle title=”Kim Rytoft, Midsjaelland: ” type=”open”]

Kim.

”Jag tror stenhårt på idén. Jag tränar nybörjare och om jag fick bestämma skulle alla spela med One Length. Med One Length vet de hur långt de ska stå från bollen på alla slag. Det är samma avstånd med alla klubbor. Jag har spelat ett år med One Length redan, den förra modellen. Men den nya modellen är bättre. Man måste bara se till att få ett skaft som passar ens sving. Men det är ju viktigt med alla klubbor.”[/toggle]

 

Så gick det i siffror:
Namn Hcp Före Hcp Efter Slag Procent
Isabella Pedersen 24,2 13,8 −10,4 43 %
Morten Vestneshagen 10,4 7,2 −3,2 31 %
Hans Fransson 17,8 12,8 −5 28 %
Hans Thomas Revhaug 17,1 12,5 −4,6 27 %
Ville Suhonen 13,1 9,9 −3,2 24 %
Pekka Månsson 7,9 7 −0,9 11 %
Kimmo Taskinen 8,1 7,4 −0,7 9 %
SNITT 15,6 14,1 −1,4 9 %
Jejja Scipio 20,5 19,4 −1,1 5 %
Nicholai Oppedal Johansen 26,4 25,4 −1 4 %
Kim Rytoft 14,2 13,7 −0,5 4 %
Morten Plesner Hansen 16,8 16,7 −0,1 1 %
Filip Malmborg 8,5 8,4 −0,1 1 %
Mikael Lundin 23 23,6 0,6 −3 %
Anders Lennartsson 11,5 12,1 0,6 −5 %
Calle Wallén 17,7 19,4 1,7 −10 %
Sigurd Andersen 12,9 14,3 1,4 −11 %
Joakim Åhs 14,3 16,4 2,1 −15 %
Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Promotion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Husqvarna Ceora kan förändra golfbranschen i grunden

Det finns 38 000 golfbanor runt om i världen. Samtliga klipps av en människa som sitter på…