Hem Utrustning & prylar Leverantörer Går skilda vägar – Dormy, Golfstore och PQ lämnar Golf & Co

Går skilda vägar – Dormy, Golfstore och PQ lämnar Golf & Co

Golfstore, Dormy och ProQuality lämnar Golf & Co.

Beslutet togs på Golf & Co:s årsstämma på Omberg i går (6 maj).

Därmed ger man upp ambitionerna om att vara en bred branschförening och återgår till att bli en leverantörsförening.

– Det är ett ömsesidigt beslut av både leverantörer och återförsäljare, säger Niklas Knutsson, Nordenchef för Cobra Puma Golf, som sitter i Golf & Co’s styrelse.

– Men nya Golf & Co kommer från och med nu att drivas som en leverantörsförening – som vi var tidigare. Vi ska bli leverantörernas röst.

Varför gör ni det här?

– Vi är överens om att det här är bästa vägen att gå framåt. Leverantörerna har sina specifika intressen att tillvarata och Golfstore, ProQuality och Dormy har sina intressen. Och det är svårt att tillgodose allas skiftande intressen i en branschförening. Med det sagt så kommer vi fortfarande att samarbeta på områden där det är befogat att ha ett samarbete. Till exempel kanske vi försöker arrangera vissa event tillsammans, exempelvis inköpsdagar.

Ska ni byta namn till SGLF?

– Vi kommer att behålla namnet Golf & Co.

Vad är fördelen med att vara en renodlad leverantörsförening?

– Det är svårt att tala i termer om fördelar och nackdelar. Det är bra att ha alla sittande vid samma bord och ha resonemang och diskussioner. Dock – för att vara på leverantörens intresse är det enklare att vara en leverantörsförening. Det blir rätt annars komplext. Vissa är leverantörer är till PQ medan andra är leverantörer är leverantörer till Golfstore och Dormy. Eller vice versa. Det svårt att dra alla över en kam helt enkelt och därför är det en fördel att vara en leverantörsförening.

Innebär det här att vi kan se fram emot en mässa igen?

– Inte inom den närmsta tiden. Behovet av mässor har blivit mindre och mindre. Nu har bli ju orderdagar. Mässa är kanske inte omöjligt men det kanske blir med ett annat upplägg i så fall, kanske med lite mer inspiration och sådana saker. Inget är planerat men det är inte helt omöjligt att vi tittar på det från 2025 och framåt. Man kanske kan inkludera andra parter i det också.

Hur kom diskussionen upp om att ni skulle dela på er igen?

– För att det är så svårt att ta tillvara alla önskemål. Golfstore, Dormy och PQ har alla sina egna agendor och de försöker göra det som är bäst för sina medlemmar. Och alla leverantörer har olika samarbeten. Därför kom diskussionen upp. Till slut görs det för många jämkningar. Det blir inte bra för någon av parterna. Därför kom det här upp helt enkelt.

Precis innan pandemin arrangerade Golf & Co mässan Golfens Nordiska Mötesplats som strävade efter att vara en bred samlingsplats för golfen i Sverige. Ambitionen att man skulle samla branschen för att stärka branschen – har ni gett upp den tanken?

– Inte gett upp. Det kommer att finnas samarbete där det är befogat. Det kommer absolut att finnas samarbeten. Men just nu ser vi över vår svenska leverantörsförening. Även om många av våra varumärken är nordiska, så är det många distributörer som driver sin verksamhet i Sverige. Så just nu handlar det kortsiktigt om »back to basics« – att vara en svensk leverantörsförening och ta tillvara på varumärkena på den svenska golfmarknaden.

Är det några andra som lämnar föreningen?

– Nej, det är inte. Alla leverantörer är kvar, stora såväl som små. •

Föreningens ordförande, Johan Devinger, lämnar i och med detta över ordförandeskapet till Tim Johansson som ska ansvara för det administrativa framöver. Tim har ett förflutet på Golfgeist och Alba Golf i Sickla. I dag arbetar han på Wermdö G&CC. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Leverantörer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Cobra öppnar tourbussen för kunder och vanliga golfare under Scandinavian Mixed

Förra året i maj rullade Cobras tour truck ut på vägarna för att bistå kontrakterade Cobra…