Hem Ekonomi & affärer Nu siktar aktivisterna in sig på golfbanor: »Kriminellt hålla på med golf«

Nu siktar aktivisterna in sig på golfbanor: »Kriminellt hålla på med golf«

klimataktivister golfbana

Let´s Dance, Melodifestivalen och Vasaloppet – nu är det kanske golfbanornas tur att bli drabbade av klimataktivisterna.

Det har redan hänt i Portugal där en grupp på sex aktivister från Climáximo-rörelsen har genomfört en aktion på Oeira i Lissabon.

Aktivisterna planterade bland annat tomater på banan eftersom de menade att det ”i tider av torka är kriminellt att hålla på med golf”.

Olämplig konsumtion

Gruppen säger sig vilja stoppa ”de superrikas kriminella och olämpliga konsumtion”.

De unga aktivisterna tog sig in på Oeiras golfbana med hackor samt plantor av grönsaker och träd för att anlägga en så kallad ”urban agroforestry-trädgård för livsmedelsproduktion”.

På så sätt ville man markera att man inte gillar att energiresurser och vatten används för att underhålla golfbanor under en pågående klimatkris samtidigt som jordbrukarna lider brist på vatten.

Ungdomarna planterade en mängd olika trädgårdsarter och inhemska träd. Detta för att man hoppades kunna visa hur människor kan ”bygga en värld baserad på verkliga intressen och behov, stoppa de superrikas kriminella och olämpliga konsumtion och ge nya syften till platser som för närvarande är avsedd för de eliter som bär den största skulden för klimatkrisen”.

Climáximo menar att ökningen av livsmedelspriserna beror på  torka som en av klimatkrisens effekter. Torkan äventyrar därför människors tillgång till viktiga livsmedel.

Torka

– Vi befinner oss i den tionde varmaste månaden i rad någonsin. Vi står inför torka i jordbruks- och skogsmark. Tömningen av dammar, floder och dammar lämnar hundratals bönder över hela landet i nöd, med protester för mindre än en vecka sedan i Algarve, sa gruppens talesperson Leonor Canadas.

För Leonor Canadas fortsätter de ”kapitalistiska eliterna” att leva som vanligt och ”bidrar därmed oproportionerligt till försämringen av en torka som känns”.

Enligt uppgifter från Algarve Water Efficiency Plan används sju procent av den totala vattenförbrukningen på Algarvekusten av golfbanor. En golfbana där förbrukar cirka 400 000 kubikmeter vatten per år och bara två av kusten golfbanor använder återvunnet vatten från reningsverk för bevattningssystemen.

– Den elit som njuter av denna typ av fritid är densamma som har ett konsumtionsmönster som leder till stora utsläpp av växthusgaser, jämfört med den stora majoriteten av befolkningen. De rikaste 10 procenten producerar hälften av utsläppen av växthusgaser globalt och även inom landet.

– I en nödsituation som den vi upplever kan det inte finnas någon tvekan om vilken konsumtion som ska prioriteras. Lyxkonsumtion och konsumtion utan social nytta som har stor påverkan när det gäller utsläpp, användning av färskvatten och förstörelse av ekosystem, måste sluta omedelbart, tillade han.

Efter protesterna flydde aktivisterna utan att några arresteringar gjordes. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu tar robotarna över på parkbanan – klipper 7 dagar i veckan

Fyra robotgräsklippare från Husqvarna sköter i år klippningen av samtliga fairways på Park…