Hem Banor & klubbar De 15 vanligaste frågorna om det nya hcp-systemet

De 15 vanligaste frågorna om det nya hcp-systemet

Visby Golfklubb, hål 17

Den 1 mars träder de nya handicapreglerna i kraft. Här är golfarens vanligaste frågorna om hur det påverkar honom eller henne.

1. Vilken blir min nya handicap?

Din världshandicap är ett snitt av de åtta bästa av dina 20 senast registrerade ronder. När systemet träder i kraft 1 mars utgår det ifrån de ronder du spelat i Sverige och som registrerats i Min Golf från 2017. För att din världshandicap ska bli rättvisande rekommenderar SGF att du registrerar så många ronder som möjligt före övergången 1 mars 2020. Ju fler ronder som är tillgängliga, desto mer rättvisande blir din första världshandicap.

2. Om jag inte spelat 20 ronder, då?

Då räknas genomsnittet på ett lägre antal ronder. Har du inte registrerat några ronder alls blir din första världshandicap samma som din nuvarande EGA-handicap.

3. Kan mina ”20 senaste ronder” vara hur gamla som helst?

Nej, de får inte vara äldre än från den 1 januari 2017.

4. Vad beräknas genomsnittet på?

Snittet räknas på ditt handicapresultat – ett tal med en decimal som motsvarar det exakta handicap du spelade på en viss rond. Systemet räknar ut handicapresultatet efter att du har registrerat ronden. Du ser handicapresultatet på alla dina registrerade ronder i Min Golf. 

5. …och hur beräknas handicapresultatet då?

Handicapresultat räknas ut av datorsystemet när en golfrond registrerats.
De exakta formlerna ser ut så här:

Om du registrerat bruttoslag hål för hål används denna formel:
Handicapresultat = (113 ÷ slopevärde) x (justerad bruttoscore – CR – PCC)

Om du registrerat en total poängbogeyscore används denna formel:
Handicapresultat = (113 ÷ slopevärde) x (par + spelhandicap – (erhållna poäng – 36) – CR – PCC)

6. Hur mycket förändras min hcp?

Det är svårt att förutse vilken din nya världshandicap blir jämfört med din nuvarande EGA-handicap. Den kan bli högre, lägre eller densamma.

Men spelare vars handicap är på väg upp får generellt en högre världshandicap.

Handicapsystemet är beroende av vad du matar in för data. Har du för vana att registrera dina ronder, bra såväl som dåliga, har du troligen en EGA-handicap som speglar din nuvarande spelstandard. Då blir det inte så stor förändring när du får din världshandicap.

7. Kan jag hamna över handicap 36?

Ja, exakt handicap i världshandicapsystemet går från plushandicap till 54,0. Handicapgrupperna försvinner och alla golfspelare kommer att tillhöra en och samma kategori med samma förutsättningar.

8. Ska man registrera slag eller poäng i nya systemet?

Du skan välja mellan att registrera antal slag hål för hål eller ett totalt poängbogeyresultat.

9. Vilka spelformer räknas som handicapgrundande?

Slagtävling, slaggolf och poängbogey är de spelformer som gäller för handicapgrundande ronder i Sverige.

10. Kommer det gå att registrera 12-hålsronder?

Ja, alla ronder över minst 9 hål kan registreras. Såväl hela 18-hålsronder som 9-hålsronder och 12-hålsronder eller vilket antal som helst mellan 9–17 hål så länge du spelat dem i korrekt ordningsföljd. Fyll i de hål du spelat i Min Golf. Systemet räknar ut resten.

11. Vad ska nu detta vara bra för då?

Med världshandicapsystemet kan alla golfare spela på rättvisa grunder och mäta sig med sina tidigare resultat. Det blir också lättare att jämföra handicap med golfspelare från andra delar av världen.

Ett snittsystem är mer rättvisande eftersom det speglar din faktiska spelsnivå på ett bättre sätt. I dag har vi ett system som i mångt och mycket baseras på vår allra bästa förmåga. Vi kan spela dåligt en hel säsong och sedan slå till med 44 poäng och en storsänkning. Med världshandicapen kommer vi få en mer rättvis handicap som speglar vår aktuella spelstandard och som är baserad på ett genomsnitt av de åtta bästa resultaten på de 20 senast registrerade ronderna.

I det nya systemet finns inga handicapgrupper och man kan registrera både sällskapsronder och ronder mellan nio och 18 hål. Det underlättar för den som inte har tid eller möjlighet att spela 18 hål.

12. Kommer slope fortfarande att gälla?

USGA Course Rating System (slopesystem) kommer att gälla för banvärdering i hela världen. Det kommer inte att bli någon skillnad. Samma slopetabeller kommer att gälla på svenska golfbanor, enda skillnaden blir att de kommer att gå upp till 54,0.

13. Hur ofta och när kommer min handicap att uppdateras?

Din handicap uppdateras efter varje rond du registrerar. Registrerar du ronden samma dag du spelat kommer din nya handicap synas i systemet följande dag. Detta eftersom datorsystemet gör en PCC-beräkning för aktuell bana och dag vid midnatt…

14. En PCC-vadå-för-något?

Nuvarande CBA (Computed Buffer Adjustement) ersätts av PCC (Playing Conditions Calculation) som är en statistisk beräkning i datorsystemet som avgör om spelförhållandena avvikit från det normala på ett sådant sätt att de påverkat spelares prestationer.

Exempel som skulle kunna påverka spelarens prestation är banförhållanden, väderförhållanden och banans uppsättning.

PCC-beräkningen baseras på resultaten av de ronder som registrerats på den aktuella banan och dagen – både sällskapsronder och tävlingsronder.

Systemet jämför spelarnas resultat den dagen med deras exakta handicap. Skiljer det sig mycket görs en justering på alla spelares handicapresultat på den banan den dagen med mellan -1 och +3.

Vid normala spelförhållanden blir PCC 0. Om. en PCC-justering gjorts kan man se genom att klicka på ronden i scoredokumentationen under detaljerad rondinformation.

15. Kommer begreppet ”tävlingshandicap” finnas kvar?

Nej men tävlingsledningen kan i sina tävlingsvillkor bestämma att en spelare måste ha spelat ett minimiantal registrerade ronder för att få delta.

Källa: Svenska Golfförbundet

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Golfstar köper finskt konkursbo: »Ger starkt fotfäste i Finland«

GolfStar har, genom moderbolaget Caddies Europe AB, förvärvat fyra finska golf-anläggninga…