Hem Banor & klubbar Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgren och Johan Gullstrand att gå sin egen väg. Och de valde att göra tvärtemot vad normen traditionellt föreskriver – de flyttade från en golfklubb vid en bana till en avancerad golfstudio off course. 

Där skapade de Golf Institute Sweden.

De lämnade Bokskogen Golf Academy och startade Golf Institute Sweden.
Numera driver Johan Gullstrand och Fredrik Tillgren en avancerad golfstudio off course.

– Vi har vänt lite på det, säger Fredrik Tillgren. Normalt har man sin bas på en golfklubb och sedan håller man kanske till på någon träningslokal inomhus i stan på vintern. Vi har vår bas i ett golf-lab där vi har all modern teknisk utrustning. 

För att ha tillgång till ”kvalitativa gräsytor”, som Fredrik säger, samarbetar Fredrik och Johan med The National i Bara.

– Där kan vi kan ha närspelsträning och spellektioner. Så vi har vänt på kuttingen säger Fredrik som menar att det var viktigt för honom och Johan att inte sätta sig i en beroendeställning till en klubb. Då är man som pro i en utsatt position.

– Det kan vara allt från att klubben får en ny ordförande som vill driva klubben i en ny riktning. Eller att en klubb plötsligt får dålig ekonomi och ändrar på förutsättningarna, säger han.

– Du kanske sköter dina kort rätt men du kan inte vara säker på att golfklubben gör det. Saker kan hända och vi kände att vi ville äga situationen själva för att våga göra investeringar i teknologi, utbildning och maskiner. Nu har vi spänt hästen framför vagnen och kör den själv. Då kan vi gasa på.

I sju år drev de Bokskogen Golf Academy innan de flyttade vid årskiftet.

– Det finns flera anledningar till det men konklusionen var väl att vi ville skapa bättre förutsättningar för framtiden. Vi har ju valt att jobba med teaching och fitting och vill fokusera på den biten. Ska man göra det fullt ut behöver man se till att vissa förutsättningar är på plats. Och det såg vi inte komma inom överskådlig tid. Det var en av orsakerna till att vi valde en annan väg.

Ledande

Det var ett beslut som väckte förvåning i Golfsverige.

– Ja, det var nog många som blev förvånade. Det har verkligen sett ut som att vi har jobbat i full symbios utåt. Men det var dags att ta sin Mats ur skolan, säger Fredrik som inte gör någon hemlighet av att ambitionerna är höga. Han säger att Golf Institute Swedens uttalade målsättning är att vara ledande på marknaden. Med hjälp av modern teknologi och utrustning och vill de ligga i framkant av utvecklingen. 

– Det gör vi när det gäller kunskap, även vid en internationell jämförelse. Vi vill vara i framkant även när det gäller teknologiska hjälpmedel. Och med de ambitionerna måste vi äga situationen själva för att kunna bedriva en verksamhet som ligger i utvecklingens framkant. Vi kan inte känna oss begränsade av någon annan part eller hamna i beroendeställning till någon annan. Nu kan vi göra det vi vill och göra det bra. Utveckla verksamheten.

Skaftutprovning är en av specialiteterna.

I dag hittar man Fredrik och Johan i Malmö, vid Sunnanå trafikplats. Golflabbet ligger 300 meter från motorvägen.

– Vi ser det som en stor möjlighet. Tillgängligheten är bra jämfört med många golfklubbar som ligger lite mer avsides. Vi ser en stor potential i Köpenhamn och Själland också. Går du in i Emporia så hör du fler som pratar danska än svenska. 

Fredrik Tillgren tillhör samma generation som skolkompisarna från Riksgolfgymnasiet i Mark – Carin Coch Hjalmarsson, Niclas Fasth och Mattias Grönberg. Efter en satsning på en spelarkarriär började han utbilda sig. I dag är han PGA M4 Professional.

Johan spelade på Nordic Golf League mellan 2012 och 2015. Det blev några vinster och betydligt fler topp 10-placeringar. Som tränare har han genomgått TAU, HTU, TPI level 1, Advanced Shortgame level 1, BioSwing Dynamics Certified Professional samt ett stort antal PGA Teaching and Coaching Summits i Halmstad.

Mätbara framsteg

I sin nya studion har Fredrik och Johan modern digital teknologi som kan ge elever mätbara framsteg på: Trackman, Smart2Move, CAPTO Puttning, Kinexit och CoachNow.

– Vi gör inget som inte är mätbart. Oavsett vad vi gör. Vi jobbar med utbildning och utprovning av utrustning. Och vi vill göra det vi gör så bra det bara går. För alla elever, oavsett nivå. Därför ser vi till att vi är utbildade och vi håller oss alltid à jour med utvecklingen. Vi är alltid i framkant, kunskapsmässigt och vi har all tänkbar teknologi och mätinstrument för att säkerställa att det vi gör faktiskt ger resultat. Vi bygger resultat och vi kan visa det i siffror.

Allt är mätbart.

Att arbeta med utprovning av klubbor inomhus ser de inte som ett problem. Inte längre. Tvärtom kan det vara en fördel, menar Fredrik.

–  Om du gör en utprovning till exempel, så blir den aldrig bättre än bollarna du slår på. Och tittar du på kvaliteten på bollarna på en svensk driving range så är den sällan bra. Vi får mycket bättre och mer exakta mätvärden med Titleist RCT-bollar inomhus än vad vi får utomhus med slitna rangebollar. Vi befinner oss i ett paradigmskifte: Vem hade trott för två år sedan att Titleist skulle göra en fittingturné inomhus? Skiftet är här!

Vill utvecklas

Golf Institute Sweden har också investerat i Quintic Ball Roll – ett digitalt verktyg som mäter 45 olika parametar när det gäller puttning. Putteranalys är för övrigt ett kärnområde för Golf Institute Sweden. Där vänder man sig inte bara till den golfande allmänheten. Fredrik och Johan har också utbildningar i putterfitting för kollegor som vill utvecklas inom området. 

– Vi ligger väldigt långt fram vad gäller putterfitting. Där har vi en utbildning för andra pro’s som vill bli bättre på putterfitting. Det var därför vi investerade i Quintic Ball Roll. Det är det digitala analysverktyget alla R&D-team jobbar med, oavsett varumärke.

Golf Institute Sweden avfärdar ingen men deras målgrupp är elitspelare och golfare som är seriösa med sin golf, oavsett nivå. De tar sig också an unga, lovande elitspelare på SGT-nivå.

En sving i balans.

– Vi ser att behovet finns där. Vi ser också att det inte är så många som klarar av att ta hand om den gruppen och som kan tillgodose deras behov. Det är en del av det vi jobbar med. Det finns ett stort hål att fylla på den marknaden och en eftersatt grupp att ta hand om: de som verkligen bryr sig om sin golf, oavsett nivå. Vi kan erbjuda avancerad shaft fitting och putter fitting på riktigt. Vi har specialiserat oss på teaching och fitting och gör det fullt ut. Det finns ett hål att fylla där.

– Det är viktigt för spelaren och golfaren som bryr sig om sin golf att man har möjlighet att få mätbara data, säger Fredrik som betonar att de för all del jobbar med nybörjare och vanliga golfare också. Alla är välkomna. 

– Men vi ser till att vara tillräckligt långt framme för att kunna möta den seriösa kundgruppens behov. De som verkligen bryr sig om golf vill ha hjälp på den sista delen. De är beredda att åka till oss och göra de här grejerna. Den här tjänsten finns inte på så många ställen. Vi ligger långt fram på framför allt putterfitting. 

Kvalitet

Fredrik betonar också att deras verksamhet ska genomsyras av kvalitet i alla led. Ingen kedja är starkare än den svagaste länken.  

– Om du står och tränar i en Trackman eller på en Toptracer-range och sedan använder riktigt risiga bollar. Vad är det då för värden du får ut? De som satsar på både teknologi och bra bollar kommer att gå bra. Folk är beredda att betala för kvalitet. Trackman och risiga bollar är inte bra eftersom Trackman läser vad bollen gör. Den hittar inte på. Är bollen dålig flyger den inte som en bra boll.

Golf Institute Sweden föddes som verksamhet 1997 men namnet har skiftat.  Under åren på Falkenberg, Söderhamn och Strömstad hette företaget Active Golf. När de flyttade till Bokskogen bytte man namn till Bokskogen Golf Academy.

– Nu valde vi ett nytt varumärke utåt eftersom vi av förklarliga skäl inte kan heta Bokskogen Golf Academy längre. Då kände vi att Golf Institute Sweden Sweden är ett namn som passar vårt sätt att jobba när vi nu utökar mätmöjligheterna. Och att utbilda andra tränare är ett ben vi kommer att utveckla. Så Golf Institute Sweden passar bra.

Vad skulle kunna få er att flytta ut till en golfklubb igen?

– För att det ska ske bör klubben presentera en väldigt bra helhetslösning som går hand i hand med vårt sätt att tänkaoch driva affären. En sak som kvalitativa gränsytor är en hygienfaktor. Det måste vara riktigt bra bollar på en driving range. Det måste finnas ordentligt med träningsområden. Det måste vara en klubb som går i samma riktning. Känner man att den inte gör det är det viktigt att våga tacka nej och gå sin egen väg.

Samarbeten med klubbar

Efter beslutet att flytta från Bokskogen förde Fredrik och Johan diskussioner med ett par olika klubbar under hösten.

– Men under de diskussionerna kom vi fram till att vi ville olika saker. Vi hade bra samtal och skildes som vänner. Och även om vi drar åt olika håll såg vi att skulle kunna hitta samarbeten framöver där vi kommer till klubbarna och genomför specifika event.

  – Man kan alltid ändra sig i framtiden men just nu ska det nog rätt mycket till innan vi etablerar oss på en klubb igen. Vi är gärna på klubbar och har verksamhet på ett eller annat sätt. Vi tror att vi kan hjälpa till och vara grädden på moset ibland. Vi kan komma dit med vår spetskompetens och vår Quintic Ball Roll. Vi kan leverera något till klubbar och verksamheter som man inte kan göra i vanliga fall. Där tror vi att det finns en möjlighet.

Fredrik tror att Golfsverige skulle tjäna i alla led på att golftränare gavs lite mer utrymme och resurser.

Fel väg

– Jag tror vi är inne på en farlig väg. Det är ganska många duktiga golftränare som har farit rätt illa de sista åren. I många fall har man tyvärr lämnat branschen, och det är synd och tråkigt när de bästa tränarna lämnar. Jag vill inte skapa dålig stämning eller peka finger åt någon men jag är rädd att vi är inne på en väg som leder till att fler gör det.

Om den utvecklingen kunde brytas skulle inte bara golfklubbarna tjäna på det, tror han.

– Ungefär 20 procent av spelarna blir lite sämre för varje år som går. Den stora massan på 70–75 procent håller samma nivå på sin golf år ut och år in. Sedan har du en liten del som väljer att lägga ner mer tid på sin golf och som därigenom blir bättre. Skulle Golfsverige ta krafttag tillsammans och få den stora massan att bli ett par, tre procent bättre varje år, då skulle antalet spelade rundor öka lavinart och antal sålda hotellnätter skulle gå upp liksom greenfeespelet. Vi skulle kunna höja årsavgifter för bättre ekonomi i klubbarna. De skulle sälja mer köttbullar i restaurangerna. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubbchef i Östergötland polisanmäld för misstänkt förskingring

En golfklubb i Östergötland skakas av oegentligheter. Klubbchefen är polisanmäld för att h…