Hem Tourer & tävling Hon ska leda olympisk satsning på utveckling av elittränare: »Roligt att golfen kan bidra«

Hon ska leda olympisk satsning på utveckling av elittränare: »Roligt att golfen kan bidra«

Katarina Vangdal

I början av 2024 inleds Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) nya tränarsatsning. För att projektleda och utveckla arbetet har SOK anställt Katarina Vangdal, förbundskapten för de svenska landslagen i golf sedan 2011.

Tanken är att Vangdal ska kombinera sina båda uppdrag över OS i Paris 2024.

Uppdraget för SOK startar i oktober 2023 och sträcker sig till och med december 2024.

– Det är mycket positivt att vi har kunnat knyta Katarina till SOK för det viktiga uppdraget att leda kommande offensiva satsning på tränare inom olympiska idrotter. Katarina har gedigen internationell erfarenhet och hon har arbetat mycket med tränar-, ledar- och utvecklingsfrågor. Satsningar på dessa områden är fundamentalt viktiga för att utveckla svensk idrotts internationella konkurrenskraft. Förutsättningarna för denna viktiga projektledarroll bygger på en fin uppgörelse med Svenska Golfförbundet, och vi är säkra på att tjänsten och satsningen långsiktigt kommer att gagna många idrotter och deras tränare, säger Peter Reinebo, SOK:s sportdirektör.  

Det handlar om en långsiktig och offensiv olympisk satsning som ska bidra till att fler tränare får bättre förutsättningar i sitt arbete med elitutveckling. Det handlar om såväl fler tjänster som mer arbetstid samt fortbildning och kompetensstöd.

Ett 30-tal tränare medverkar i första fasen i det nya tränarprogrammet med individuellt skräddarsytt innehåll och stöd. Uttagningen av tränare och individuella utvecklingsplaner för tränarna görs i nära samspel med respektive förbund.

Samtidigt ska också SOK:s satsning på kvinnliga tränare fortsätta och utökas. SOK:s sportchefer samt SOK:s resurspersoner, specialister och mentorer kommer att engageras i satsningarna tillsammans med nye projektledaren, Katarina Vangdal.

– Jag är mycket glad för detta nya spännande och viktiga uppdrag. Bra tränare och coacher som ges rätt förutsättningar är centralt för utbildning av aktiva och utveckling av deras prestationer mot internationella framgångar. Detta är frågor som jag brinner för och jag är tacksam och ödmjuk för att få chansen att arbeta också med andra olympiska idrotter och deras tränare samt med SOK:s team. Jag har mycket energi och motivation för bägge mina uppdrag och tror att mina erfarenheter från golfen kommer att kunna ge mycket även till andra, säger Katarina Vangdal.

Katarina Vangdal har en gedigen tränar- och ledarbakgrund bakom sig. Inom golfen har hon gjort hela resan från landslagsspelare till pro och coach vidare till förbundskapten. Tjänsten som tränar- och ledarutvecklare hos SOK är en projektanställning på halvtid, och Katarina kommer behålla rollen som golfens förbundskapten på halvtid. 

– Vi är stolta över att Katarina får det här uppdraget. Det är roligt att golfen kan bidra till övriga idrotter och det är ett kvitto för hela vår verksamhet. Med Katarina i spetsen har vi på Svenska Golfförbundet jobbat med coach- och utvecklingsfrågor länge och byggt en modell som andra länder ser nyfiket på. Jag är övertygad om att Katarinas kunnande och personlighet kommer att vara till stor nytta för hela svensk idrotts tränarkår, säger Marcus Norman, sportchef på Svenska Golfförbundet. •

  Tipsa oss!

  Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
  Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

  Läs fler relaterade artiklar
  Ladda fler i Tourer & tävling

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Kolla också

  Putta hem amatör-”SM” – tävla om stora pengar i USA

  I väntan på vårens greener ska bli spelbara kan du putta inomhus – och hamna i USA. Lördag…