Hem Ekonomi & affärer Kompanjoner i 25 år – men nu går Joakim Sabel och Peter Billberg skilda vägar

Kompanjoner i 25 år – men nu går Joakim Sabel och Peter Billberg skilda vägar

Joakim Sabel och Peter Billberg har varit delägare i Västerviks Golfklubb sedan 1995.

Nu går de skilda vägar.

Joakim och Peter träffades på en golfresa till Tunisien i mitten av 1980-talet. Peter var då pro på Mariestads Golfklubb medan Joakim var touring pro.

Tillsammans köpte de Västervik 1995 och Åtvidaberg 2003.

De startade också TopTee tillsammans 1998 men Gunnar Bark och Olle Reimers tog över Billbergs delägarskap där 1999.

Peter Billberg och Joakim Sabel var också delägare i Västervik Resort som sedan 2014.

Joakim Sabel kommer nu att fokusera på två andra projekt: Sparren Golfklubb i Rimbo (före detta Lisinge Golfklubb) och Jensen Beach i Florida.

Varför delar ni på er?

– Jag har varit sugen på att äga en bana i Florida i 30 år, långt innan jag träffade Peter. Jag vill vara i Florida om vintrarna. Nu är jag delägare i Jensen Beach och kommer att vara där halva året. Sedan vill jag vara i Stockholm om somrarna. Ett tag hade jag sju golfbanor och det var för mycket. Jag trivs inte med att fara runt på så många olika platser, en dag här och en dag där. Jag gillar att vara i Stockholm på sommaren, Florida på vintern och jag vill helst slippa resorna ned till Västervik. Det är ändå en tre timmars biltur och jag har inget boende där och har aldrig haft.

– Västervik är gulligt men det blev bökigt.  Jag är inte där tillräckligt ofta för att det ska kännas rätt. Det är bättre att jag inte är delägare för då ska man vara på plats.

Skiljs ni som vänner?

– Nu är det inga hard feelings. Vi hade en liten schism men det är löst. Det löstes med god hjälp av några advokater. Så vi kan spela golf med varandra.

Hur fungerar Sparren och Jensen Beach?

– Vi har tredubblat siffrorna sedan förra året. Jag såg på Golfbranschen.se att greenfee–statistiken här i Stockholm är har haft en fantastisk utveckling i år och vi har åkt med på den uppgången. Vi har tre gånger mer i kassan än förra året vid samma tid. Vad gäller antal medlemmar så har vi minskat något men vi har ju många rörliga greenfee-medlemmar och vi kommer landa på samma antal som i fjol.

– På Jensen Beach är högsäsongen över, den tog slut i maj. Sedan dess har det regnat i några veckor. Nu är det öppet igen. Johan Tumba är på plats och jobbar varje dag. Med tanke på vad vi tog över och på förutsättningarna har det gått bättre än förväntat. Nästa år kan vi förhoppningsvis ta dit turister, i år har vi bara haft amerikaner. Det finns en växel till att lägga i där.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…