Hem Banor & klubbar Bygger ny ö-green och ny golfstudio för att locka fler ”riktiga golfare”

Bygger ny ö-green och ny golfstudio för att locka fler ”riktiga golfare”

Sparren byter strategi. Från att ha haft fokus på att locka långväga medlemmar till ett lågt pris, satsar man nu i stället på att få fler fullbetalande medlemmar i klubben.

– Vi gör om Sparren från att fungera som en brevlådeklubb, vilket den var för två år sedan när vi startade, till att bli en ”riktig” klubb, säger Joakim Sabel som är en av klubbens delägare.

Banan blir bättre

– Det enda sättet att lyckas med det är att se till att banan blir bättre, vilket vi gjort under två år nu. 

Under vintern fortsätter utvecklingsarbetet med en total ombyggnad av hål 8.

Hål 8 får en ö-green.

– Det är det hålet alla tycker är vårt sämsta, säger Sabel.

Hålet kommer att få en ny green på en ö i vattnet.

– Det blir en skithäftig ö-green så hålet kommer att bli vårt nya signaturhål. Vi  börjar den här veckan och kommer att ta färdigt gräs och lägga ut, precis om de gjorde på Djursholm. Och då har vi gjort det sämsta hålet till det bästa.

Jordleveranser

Dessutom kommer man att kvalitetssäkra driving rangen.

–  Vi har gjort en deal med dem som bygger på Täby galopp där de ska bygga hus. De behöver bli av med jord, jättefin jord. Vi var i kontakt med dem redan för ett år sedan men då blev det inget. Men nu levererar de jord så att vi kan bygga upp höga vallar runt hela driving rangen. Den bli både bredare och längre, så att man inte kan slå över vallarna. De blir åtta meter höga. Det blir väldigt bra. Det går inte att slå bort bollar på rangen nu.

Driving rangen ”vallas in” så att bollarna inte ska flyga ut i skogen. Nästa år installeras en robot som plockar bollar.

Till nästa år ska man också installera en robot som plockar bollar. 

– En sådan finns på ungefär tio klubbar i Sverige. Vi ska vara en av dessa ultramoderna klubbar.

Under vintern ska Sparren ta emot 25 000 lass med jord från bygget vid Täby galopp. Allt ska inte användas till den nya rangen utan en del av jorden ska också användas till att jämna till marken i skogen utmed hål 9 och 15. Under tallarna ska man så gräs för att det ska bli lättare att hitta bortslagna bollar.

Ny studio

Nästa år kommer Sparren också att få en avancerad golfstudio.

– Studion har jag designat och den byggs färdigt i Kina på världens största husfabrik. Men det är jag som har designat den. Tanken är att man ska kunna köpa den här studion via oss eller ett företag vi samarbetar med och som samarbetar med husfabriken i Kina. De har redan byggt ganska många studentlägenheter. Så det här med golfstudion blir ju en liten sidogrej, egentligen.

Studion ska stå klar på Sparren till den 1 april. 

Studion är inte den enda nyheten som kommer att möta medlemmarna till våren. Klubben ska också bygga padelbanor. 

– Det ska byggas i vinter. Vi vill attrahera yngre spelare också och de gillar padel. Vi vill få riktiga medlemmar och duktiga spelare att gå med i klubben. Då måste banan vara perfekt, det ska finnas padel, en bra shop och en bra restaurang.

Vinteröppen restaurang

Från och med nu tar man över restaurangen i egen regi. Den kommer att vara öppen hela vintern. 

Lågprismedlemskapen kommer dock att finnas kvar:

– Men vi börjar jobba med ett företag som heter Pro Public nästa år. De kommer att sköta vår backoffice. De jobbar med medlemshanteringen i bland annat Djurgården, AIK och en del andra klubbar. De bearbetar marknaden. De ska bearbeta våra greenfeemedlemmar. 

Klubben kommer också att erbjuda ett medlemskap för 1 500 kronor där fem ronder ingår.

Att vara fullvärdig medlem ska kosta 5 500 kronor.

– Vi vill ha fler riktiga medlemmar, inte 6 000 medlemmar som betalar 395 kronor. Och betalar man för ett fullvärdigt medlemskap så kommer det att ingå en bra deal för padel också. 

Fler medlemmar

När Sparren förvandlades från Lisinge för två år sedan fanns inga fullvärdiga medlemmar. Första året anslöt 200 och i år har ytterligare 200 anslutit. Målet nästa år är att komma upp till 500 fullvärdiga medlemmar. 

– Sedan hoppas vi att rätt många ska välja vårt mellanmedlemskap för 1 500 Det är lämpat för dem som bara vill spela några rundor om året och förhoppningsvis tar de med sig en kompis.

Även nästa år kommer Sparren dock att erbjuda ett billigt brevlådemedlemskap.

– I år har vi inte lagt några pengar på att locka dem. Vi har ändå bibehållit 6 000 medlemmar. 

I år pekar allt på att Sparren levererar ett plusresultat, säger Joakim Sabel.

– Vi går plus. Greenfeeintäkterna har ökat från 800 000 till 1,6 miljoner. Vi fördubblade den intäkten. Rangen har ökat från 50 000 kronor till 200 000 kronor, golfbilar från 60 000 till 130 000 kronor… vi har ökat i alla delar. Shopen har fördubblat omsättningen. Och i år tog vi över restaurangen också och dubblade omsättningen där. Det är bra också för att vi själva kan bestämma när vi ska ha öppet. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Detta är hemligheten bakom den framgångsrika golfklubben

REPORTAGE: Nyckeln till framgång Tränarens funktion är instrumentell för golfklubbens utve…