Hem Banor & klubbar Åtvidabergs GK och Trädgårdshotellet ska återfå sin forna glans

Åtvidabergs GK och Trädgårdshotellet ska återfå sin forna glans

Åtvidabergs Golfklubb och Trädgårdshotellet genomgår just nu en rejäl uppdatering och renovering.

När allt står klart i maj 2020 har hotellet fått en ny flygel och ett nytt namn, Villa Baro. Dessutom ska golfbanan lyftas kvalitetsmässigt.

– Det är en jättesatsning och en stor investering, säger Anders Scharp som är ordförande i styrelsen för Åtvidaberg Golf Resort AB, i framtiden Villa Baro AB.

Bolaget ägs av familjen Adelswärd som tog över driftbolaget för fem år sedan, efter de tidigare ägarna Urban och Birgitta Däljemar.

Golfbanan byggdes av Eric Adelswärd under 1950-talet och hotellanläggningen inklusive golfbanan har alltid tillhört familjen.

Under 2019 och 2020 renoveras huvudbyggnaden med planerad invigning i maj 2020.

Det befintliga annexet med sina 8 rum och 18 bäddar fräschas upp i för att svara upp mot den högre standarden i den nya flygeln som innehåller 18 rum med 42 bäddar.

Villa Baro tillsammans med Villan kommer att ha en totalkapacitet för 88 gäster. Huvudbyggnaden byggdes på 1760-talet som Adelsnäs corps de logi på andra sidan Bysjön.

Stommen släpades över sjön en vinter när isen låg tjock och placerades på fast mark för att bli trädgårdsskola. Därav det förra namnet på hotellet.

Huvudbyggnaden dedikeras nu helt till sociala aktiviteter. 1972 tog den blivande legenden Lars ”Pluto” Johannisson över driften tillsammans med sin hustru Gabrielle.

– Det kommer förstås att handla mycket om golfgäster i framtiden också. Det är en grundsten i verksamheten men vi vill också tillbaka till den tiden när Johannissons drev hotellet och höll den gastronomiska fanan högt, säger Anders Scharp.

Plutos Trädgårdshotell var ett av de ställen som banade väg för den weekendgolf som blivit så vanlig idag, där man unnar sig några dagars avkoppling i glada vänners­ lag.

Det var under Plutos år som hotellet blev en institution i golf-Sverige. Men även om hotellet genom sitt läge kommit att förknippas med golf så har det också varit hemvist för många jägare på höstarna. Även i framtiden kommer kommer det att handla en hel del om jakt och skytte. Men även andra aktiviteter såsom möten, bröllop, yoga, vandring och paddling.

Ägorna omfattar 22 000 hektar och de omgivande skogarna är rika på dovhjort. För bara några veckor sedan invigdes den nyanlagda padelbanan i anslutning till Villa Baro.

Familjen Adelswärd har också köpt tillbaka Villan som ligger en kilometer från hotellet, vid Bysjöns strand. Villan byggdes av familjen Adelswärd 1888 och har fortfarande familjens vapen i de blyinfattade fönstren. Den såldes till Facit tidigt under förra seklet för att fungera som disponentbostad men har efter ombyggnad och renovering 2006, 12 hotellrum och 28 bäddar.

– Det ingick egentligen inte i de ursprungliga planerna att köpa Villan. Det bara dök upp och när möjligheten uppstod så köpte familjen loss den.

Trädgårdshotellet var byggt så att uppmärksamhet och vyer låg på golfbanan norr om hotellet men efter om- och tillbyggnad så kommer Villa Baros fokus och vyer i stället att vara mot Bysjön, 11:e hålet, Långa sjö och 18:e hålet, Muren. Även på golfbanan sker förändringar.

– Åtvidabergs golfbana var högt rankad tidigare och arbetet med att komma tillbaka i topp är redan igång och gett resultat, säger Anders Scharp.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…