Hem Banor & klubbar TopTee gör som Vikbolandet – erbjuder medlemskap för 395 kronor

TopTee gör som Vikbolandet – erbjuder medlemskap för 395 kronor

TopTee, som äger flera olika golfbanor i Sverige, har varit en av lågprisklubbarnas största kritiker.

Nästa år erbjuder man golfare att bli medlemmar i International/Herresta för 395 kronor.

– Med tanke på att TopTee kanske mest aktivt av alla svenska golfaktörer med olika medel försökt att bekämpa Vikbolandsfenomenet, kan det upplevas som om vi går emot våra egna idéer, säger Joakim Sabel.

Men Herrestas erbjudande skiljer sig från till exempel Vikbolandets, menar han:

– Det vi hela tiden har framhållit som det osunda i Vikbolandsmedlemskapet är att det inte haft någonting med själva golfspelet att göra. Man erbjuder alltså inte golf till medlemmarna utan endast ett medlemskap i golfförbundet. Man har lyckats värva medlemmar tack vare intensiv marknadsföring. Detta har haft en mycket negativ inverkan på många seriösa klubbar.

– I efterhand har det visat sig att dessa klubbar i många fall har haft erbjudanden som varit betydligt bättre, åtminstone för den som tänkt sig att spela minst en runda på sin hemmaklubb. Deras problem har varit att de inte lyckats marknadsföra det till sina egna medlemmar, som alltså i stället hamnat i Vikbolandet.

Han fortsätter:

– TopTee har tillsammans med andra golfbaneägare agerat för att distrikt och förbund skall ändra regelverket så att systemet inte kan utnyttjas på det sätt som Vikbolandet gjort. Tyvärr har dessa ansträngningar ännu inte givit några resultat. De åtgärder som nu diskuteras kan hur som helst inte få någon effekt förrän tidigast 2010, och då kan skadan bli ännu större.

– Av den anledningen går vi till aktion nu med de enda medel som vi kan se står till buds: Konkurrera ut Vikbolandet! Glädjande nog har man vaknat rejält i flera distrikt och klubbar och agerar aktivt mot sina medlemmar för att visa att Vikbolandet långt ifrån är det mest attraktiva alternativet. Förhoppningsvis kommer vårt agerande tillsammans med detta att ta död på Vikbolandsfenomenet! Därigenom kan de cirka 60 000 stockholmare som endast spelar ett fåtal rundor per år vara med i en seriös golfklubb på lagom avstånd och spela sin golf till en lägre kostnad än om man är med i Vikbolandet.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

2 Kommentarer

 1. Erki

  måndag, 1 december, 2008 at 17:02

  Borde man inte vara rädd för att klubbar höjer greenfeeavgiften för alla som är medlemmar i någon ”Top Tee klubb” nu – eftersom nu klubben har lägst årsavgift?

  Svara

 2. Väldigt konfunderad

  måndag, 1 december, 2008 at 20:39

  Jag förstår verkligen inte hur Joakim Sabel tänker i den här frågan. Vad är skillnaden om TopTee erbjuder ett väldigt billigt distansmedlemskap mot att Vikbolandet, Söderköping, Hofors etc etc gör det?

  Är det bara en fråga om vems ficka pengarna från golfspelarna hamnar? Så länge de hamnar i fickan på aktörer som är acepterade i ankdammen ”Golfsverige” är det ok att använda samma konkurrensmedel som de klubbar som just nu är det svartaste fåret inom golfen i Sverige, brevlådeklubbarna? Tror inte den gode herr Sabel att detta kommer att få ännu fler av Stockholms golfare att välja ett lågprisalternativ? Varför vara medlem i någon annan Stockholmsklubb när man kan vara medlem i TopTee i princip gratis och dessutom ha en bana att spela på i närheten?

  Man ska heller inte glömma varför fenomenet ”brevlådeklubbar” uppstod från första början. Anledningen var att tt de anrika golfkklubbarna inte hade plats till alla medlemmar när intresset för golfen växte, varför spelarna var tvugna att söka andra alternativ för att kunna spela golf överhuvudtaget. Dessa golfare spelade sen sin golf mot greenfee på de banor som de egentligen skulle vilja vara medlem i men inte fick. Alla var nöjda och glada. När sedan antalet banor i Sverige började växa och mot senare år även intresset för golfen börjat minska behövde även de etablerade klubbarna medlemmar. Därför började man söka efter en anledning till medlemstappet och fann brevlådeklubbarna som anledning, det man glömde var att man själva skapat behovet av dem.

  Vill direkt påpeka att jag inte på något sätt uppskattar eller stödjer fenomenet brevlådeklubbar och jag tycker att denna företeelse har förlorat sin funktion på gällande marknad. Det som kvarstår är dock att det har skapats en marknad med spelare som uppskattar att inte spela sin golf på en och samma bana, som har upptäkt friheten med att inte betala en dyr medlemsavgift och därmed känna sig tvingad att spela på en och samma bana.Istället väljer man ett billigt medlemskap för att sedan åka runt till olika banor och spela mot greenfee. Detta är ett marknadssegment med flera tiotusentals golfare inom. Dessa golfares behov behöver oxå fyllas, annars kommer golfsporten att tappa även dem. Men lösningen, Joakim Sabel, är inte att förbjuda brevlådeklubbar eller att få dessa golfares medlemspeng att byta plånbok. Förbud har aldrig fungerat på någon marknad om det finns ett behov som behöver fyllas.

  Lösningen finns i förändring av regelverket för golfspelet i Sverige. Jag tycker att förslaget om en spelarlicens som har framförts på olika håll är en vettig lösning. Licensen betalas in till Svenska Golfförbundet och ger dig möjligheten att få spela golf i Sverige. Varför måste du vara medlem i en golfklubb för att få spela golf på en annan golfklubb? Den som läser meningen ett par gånger inser snabbt hur märklig denna regel är. Däremot skulle det vara helt naturligt att dubetalar en högre greenfee på den bana du vill spela på om du inte är medlem i någon klubb. Detta med bakgrund av att du inte på något annat sätt hjälper till att finansiera underhåll och drift av den bana du väljer att spela på.

  Utan att hysa några större förhoppningar hoppas jag att TopTee och Joakim Sabel inser sitt misstag, lägger ner planerna på att ytterligare undergräva golfmarknaden och istället fokuserar på att förändra golfen i en riktning som är sund för sporten. För innerst inne tror jag att det är målet för herr Sabel vill, hur dum dennes senaste ide än må vara.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …