Hem Utrustning & prylar Vokeys nya SM9-wedgar släpps 11 mars

Vokeys nya SM9-wedgar släpps 11 mars

Titleists nya Vokey SM9-serie ska hjälpa golfare på alla nivåer att bli bättre på de tre saker Bob Vokey menar är nyckeln till ett bra närspel: längdkontroll, förmågan att generera och kontrollera bollens spinn samt mångsidighet, alltså möjligheten att slå olika typer av slag.

En avgörande faktor för att kunna kontrollera längden och höjden på slaget är placeringen av center of gravity. En låg tyngdpunkt långt bak ger en högre bollflykt. Hos SM9-serien flyttas tyngdpunkten med loftet eftersom den föredragna bollflykten med en pitching wedge är annorlunda än med en lobbwedge.

Genom att korta av hoseln i PW och gapwedge, och placera mer av vikten nära sulan, får klubbhuvudet en tyngdpunkt som mer påminner om den i ett kort järn. Klubborna beter sig därför som en fortsättning av järnsetet och ger bollen en högre bollbana.

Med SW och LW på 56° eller högre loft, är det enkelt att slå höga slag. Med de klubborna efterfrågas vanligen mer kontroll, något som kommer med en lägre bollbana.

Därför har SW och LW längre hosel och mer massa bakom topplinjen för att höja tyngdpunkten.

Vokey Design SM9 Wedges

De första wedgarna i SM-serien (SM efter spin-milled, alltså spinnfrästa skåror), kom 2005. Tekniken har hela tiden förfinats och det nya med SM9 är att skårornas djup varierar beroende på loftet. Spåren på PW och GW (46°-54°) är djupare och smalare vilket ger effekt på fullsvingslag från fairway.

Skårorna i sandwedge och lobwedge (56°-62°) är bredare och grundare för att hålla vatten, sand och skräp från träffytan. Mellan varje groove finns också så kallade mikrogrooves för att öka ytjämnheten och hjälpa golfare att generera mer spinn från hårt underlag och på pitchslag.

Vokey SM9 finns i sex olika sulslipningar, eller grinds. Det ger olika typer av spelare möjlighet att hitta wedgar som matchar deras sätt att spela.

F Grind: Finns i loft från 46° till 56°. En rak sula lämpad för fulla slag.

M Grind: Finns i loft från 56° till 62°. M grind är lämplig för spelare som roterar klubban genom svingen, och som slår flacka, svepande slag.

S Grind: Finns i loft från 54° till 60°. S grind har en hel sula med en del material borttaget i hälområdet. Lämpar sig för golfare som spelar på hårda banor och som gillar att träffa bollen med en square träffyta.

D Grind: Finns i loft från 54° till 60°. D grind har häl-, tå- och bakkantsavlastning. Tunn sula med hög bounce, vilket gör den till ett bra alternativ för spelare som gillar att manipulera klubban och öppna träffytan för att slå en mängd olika slag under mjuka förhållanden.

K Grind: Finns i 58° och 60°. K-slipningen har den högsta bouncen i SM9-serien. Har också den bredaste sulan, vilket gör den bra i bunkrar och tjocka ruff.

L Grind: Finns endast i 60°. L-grind har häl-, tå- och bakkantsavlastning med en smal sula och den lägsta bounce av någon SM9-wedge. Avsedd för skickliga spelare i trånga, hårda förhållanden. Designad för mångsidighet.

SM9 finns i butik 11 mars och kostar 1 799 kronor/styck.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utrustning & prylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu lanseras Wilsons nya mobilapp för custom fitting

Som Golfbranschen.se tidigare berättat ska Wilson Golf lansera en mobilbaserad custom fitt…