Hem Banor & klubbar Därför är Griniga Gubbar ett problem för golfen

Därför är Griniga Gubbar ett problem för golfen

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för. 

En ordförande i en golfklubb av det mer traditionella slaget hörde av sig.

En av hans käpphästar, utöver att han delade min syn på att distrikten borde läggas ned, var att golfens största problem var Griniga Gubbar. Vilket var något han tyckte jag borde skriva om.

Själv tyckte jag det lät som en kul idé – tills jag insåg att jag ur flera perspektiv kvalade in i den församlingen. Åldersmässigt definitivt. Min syn på killar som har keps inomhus placerar mig också i det här gänget. Jag kan till mitt försvar anföra att jag numera kan acceptera män med annat än svarta skor efter klockan 18.00. Detta under förutsättning att man inte bär kostym. En viss förmåga till anpassning till det moderna samhället kan jag följaktligen påvisa. 

Dan Persson, krönikör
Dan Persson

På min fråga vad som rent beteendemässigt var problemet med gruppen Griniga Gubbar, om det nu finns en homogen beskrivning av denna, fick jag ungefär följande svar:

Gnäller

De ser ner på servicepersonal, är ohyfsade och hälsar inte på dem de anser stå lägre i rang. De gnäller på allt. Trots god, eller rent av mycket god ekonomi, är allt åt skogen för dyrt och det mesta i övrigt är någon annans fel. Slår de bollen out är det klubbens fel, hamnar de i en bunker är det klubbans fel att det krävs två slag att ta sig upp. Hamnar bollen i vattenhinder är det felplacerat och så vidare. 

Jag sa att efter 30 års spelande på banor i storstadsområdet så kände jag igen typen.

Då vi kan vara överens om att bara så kallade naturlig avgång skulle kunna vara en lösning på problemet men eftersom nyrekryteringen till och med är effektivare än den de kriminella gängen uppvisar, lär det kvarstå i en evighet. 

Killgissar

Att lösningar saknas gör att frågan om problemets existens än intressantare. Jag tror, och gudarna skall veta att här handlar det om tro, då mycket kommer vara psykologi som blott med tvekan når den erforderliga nivån för vetenskap. 

Om någon tycker att jag generaliserar och raljerar så är det korrekt. Det är enda förhållningssättet till den är frågeställningen. 

Första orsaken tror jag är att de ser sig som ägare av klubben, trots att hela idén med ideella föreningar är att de saknar ägare. En medlem äger ingenting. Han har två rättigheter:

A. att skriva motioner till årsmöte och

B. att rösta på årsmöten.

Han har också skyldigheten att agera så han inte skadar föreningen. Ur ett moraliskt perspektiv skall han lägga egna pengar och egen tid för att lämna efter sig en bättre förening till nästa generation. 

»Men rätten att spela golf på anläggningen då?», invänder kameralt lagd kamrat omedelbart.

Det är ingen rättighet, det är en köpt tjänst enligt juridiken. Klubben kan välja att sälja tjänsten enbart till medlemmar, men det är en köpt tjänst där golfaren är kund oavsett.

Missvisande

Sen blir det mer psykologi. Min erfarenhet är att hälften av män över 50 har en skev självbild. Sådan förekommer även hos yngre portugisiska fotbollsstjärnor. Om vi tar Biden, Trump, Putin och Scholz som exempel är bilden tydlig. De överskattar sin egen förmåga och har en missvisande bild av sig själv som varande utan fel och brister. Att den är missvisande är uppenbart för hustru, barn och vänner. Frågar man om deras längd med drivern och får svaret 250 meter så vet man att denna enskilda händelse inträffade för 20 år sedan med på en nedförssluttande fairway, i medvind och en stenhård spelyta. Överskattar man sin förmåga blir resultatet ökad frustration och då man själv är felfri är det någon annans fel

Att man tror sig vara ägare till klubben skapar då den nedsättande synen på klubbens personal då man ser sig som deras chef. Jag tror att varje klubbchef och varje receptionist ett flertal gånger har upplevt det här föraktet och att närvarande hustrur vid sådana tillfällen har skämts för sin man. 

I konceptet för Griniga Gubbar ingår oftast att även vara emot förändringar. Att rösta emot höjda avgifter och sedan klaga på bankvalitet är ett typiskt exempel, trots att den intelligens som krävs för att förstå korrelationen inte saknas. Förslag om renovering som kräver ekonomiska insatser är de oftast emot av det enligt dem själva goda skälet att risken är för stor att de valt att lira på Heavens GC när renoveringen väl är genomförd. 

Själv har jag enligt närstående valt en något ödmjukare (marginellt enligt hustrun) approach samt på intellektuella grunder insett att om jag hanterar andra personer väl blir jag också väl behandlad i gengäld. En så kallad Win Win-situation. Jag försöker vara en så kallad god person och lyckas väl till 70 procent.

Invektiv i tanken

Dock får jag förhållningslöst erkänna att jag inte riktigt klarar att undvika tankar som innehåller invektiv när jag ligger bakom någon i vänsterfil på motorväg som ligger 5 under hastighetsbegränsningen, eller när jag läser Miljöpartistiska riksdagsmotioner, ledare i en kvällstidning som LO en gång ägde, och så vidare. 

Min syn långsamma golfare i bollen framför avviker också från bibelordet, älska din nästa såsom dig själv. Jag blir ofta, inte utan viss rätt, beskylld för att vara en så kallad Messerschmitt och mitt enkla svar brukar vara att det heter Besserwisser.  

Sen har vi en påverkansfaktor på makronivå där en majoritet nu anser att samhället utvecklas i en negativ riktning. Det har självfallet en påverkan på humör och agerande i alla situationer. Att dagligen läsa om gängskjutningar, köer i vården, ökad arbetslöshet, utebliven integration och sänkt tillväxt är ingenting som hjälper individer att bli på bättre humör.

På golfbanan har jag några knep för att inte nästa hål också ska gå åt skogen och det primära är att förvänta mig max tre riktigt bra slag på en runda. Att alla slag där jag ser bollen som går att spela på är ok. Att ha ett sänkt förväntansvärde hjälper till att hantera humöret. Invektivet Idiot kan uttalas och riktas mot mig själv vid en duffad eller toppad chip men det räcker för att inte ha med sig en negativ tanke till nästa slag. 

Gyllene regeln

Jag är ateist och det är nu en evighet sedan jag gick ur svenska kyrkan. Jag tror ändå att det skulle det underlätta om vi alla kunde fundera över vårt beteende på golfbanan, och kanske applicera den så kallade gyllene regeln på vårt uppträdande. Den är i och förty förkristen och utgör en av många stölder kristendomen hunnit med genom årtusenden men den är bra:

»Allt vad i viljen människor skola göra eder skola ni ock göra dem.«

Om ni sen tycker det är jobbigt bete sig enligt den principen så kan ni bejaka Jesaja 56:12 när ni kommer hem. Gamla översättningen:

»Kommen, låt oss hämta vin så skola vi dricka oss druckna. Låt även morgondagen bliva denna dagen lik, en övermåttan härlig dag.«

Svinga lugnt.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

8 hot mot framtidens olympiska spel – tjänar golf på att vara kvar i OS?

KRÖNIKA Varför finns golfen med i OS-programmet? Svaret är: För att Titleist, Callaway, T…