Svenska bunkerföretaget Capillary Bunkers har ett bra år bakom sig. Särskilt på den svenska hemmamarknaden. Fler svenska banor än någonsin tidigare valde Capillary Bunkers när de skulle renovera eller bygga om sina bunkrar. Och 2022 kan bli lika starkt.
Företagets VD, Max Odqvist, säger:
– Det spelades fler golfrundor i Sverige både 2020 och 2021 än någonsin tidigare, och det leder till att klubbar är mer villiga att investera i att uppgradera sina banor. Vi har varit på den här marknaden länge nu – uppenbarligen eftersom vi är ett svenskt företag – och produkten säljer praktiskt taget sig själv, säger Max som har sin bas i Stockholm:
– Och det har varit fantastiskt att se så många banor i vårt närområde välja vår produkt.
Capillary Bunkers uppfanns och utvecklades av grundaren Martin Sternberg, CGCS, runt 2009.
Det installerades första gången 2010. I dag har tusentals bunkrar byggts eller renoverats med Capillary Bunkers internationellt, i Australien, Japan, Afrika, USA och Europa. Företaget ägs delvis av bland annat Martin Sternberg och i styrelsen hittar vi bland annat Stig Persson, som jobbat på Ljunghusen under många år.
Djursholms Golfklubb och Stockholms Golfklubb norr om Stockholm, och Delsjö Golfklubb i Göteborg är tre banor som installerat Capillary Bunkers under det gångna året.
Andra banor som installerat Capillary Bunkers 2021 inkluderar Saltsjöbaden (med Casper Grauballe), Wäsby, Fågelbro, Västerås (alla med Johan Benestam), Wermdö, med Pierre Fulke, Örebro, Nyköping och Björkhagen.
Djursholms banchef Jonas Håkansson motiverar det med att de behövde en ”liner” för att få bunkrar att hålla längre.
– Dräneringen är viktig, men det handlar också om kvaliteten på sanden och att undvika att saker rör sig i bunkrarna. Jag kan se stor skillnad mellan de nya bunkrarna och de gamla på 9-hålsbanan. I de nya bunkrarna rör sig inte sanden så mycket, även om väggarna på de nya är brantare.
Djursholm inledde ett större renoveringsprojekt 2020 med arkitekten Casper Grauballe. Klubben byggde fyra helt nya greener plus nya greenområden och bunkrar.
– Vi har nu en naturaliserad gräskant till våra nya bunkrar, säger Håkansson. De byggdes med en plywoodkant som stöd så vi kunde använda 15 centimeter bra matjord runt bunkrarna och sedan lägga gräset ovanpå det. Vi lät plywoodkanten ligga i bunkrarna hela säsongen tills rötterna etablerat sig och tog sedan bort den på hösten.
Även Stockholms Golfklubb la in Capillary Bunkers när man gjorde ett restaureringsprojekt inför klubbens 90-årsjubileum. Syftet var att återställa den ursprungliga designen av arkitekten Harry Colt och hans partner John Morrison. Christian Lundin, som övervakade projektet, valde Capillary Bunkers för att säkra designens långsiktiga framtid:
– När de byggde banan är jag säker på att de byggde enligt de bästa standard som fanns då. Detsamma gör vi nu. Vi försöker inte återställa 1932 års underhållsstandarder. Vi vill ge dem en spelupplevelse som matchar vad de hade då, men med modern standard.
Head greenkeeper Andreas Wahlberg:
– Under årens lopp hade vi, liksom många andra äldre banor, tappat formen på golfbanan, mest för att göra den lättare att underhålla, förklarar han. De nya bunkrarna kommer att bli mer konsekventa och lättare att underhålla. Om jag inte oroar mig för dränering kan jag ägna mer uppmärksamhet åt att upprätthålla en komplex bunkerkant.
Även Delsjö Golfklubb har samarbetat med Lundin om en nyligen avslutad banrenovering. Delsjö arbetar mestadels med interna resurser, med hjälp av entreprenören Nelson & Vecchio, och har installerat kapillärbunkrar över banan och använder även den revolutionerande kapillärtvättlådan för att bevara sin sand i gott skick.
I Stockholmsregionen har även Haninge Golfklubb installerat Capillary Bunkers med hjälp av arkitekt Lundin och entreprenören Nelson & Vecchio.