Hem Tourer & tävling Ullnas vd om att arrangera Scandinavian Mixed: »Vi vill se hur bra banan kan bli«

Ullnas vd om att arrangera Scandinavian Mixed: »Vi vill se hur bra banan kan bli«

Johan Hagenfeldt, vd Ullna G&CC.

Det är svårt att mäta värdet i pengar av att arrangera Scandinavian Mixed, säger Johan Hagenfeldt, vd på Ullna där den kombinerade DP World Tour- och LET-tävlingen spelas den här veckan. 

– Det är mycket värt för varumärket och för oss som klubb – och för vår självkänsla. De som blev gladast här när det var klart att vi skulle ha en tävling, det var de som jobbar på banan och i restaurangen. De tyckte det var kul med en utmaning. Alla står på tå. Det händer något!

– Vi märker det på banan. Allt blir lite bättre. Det är snyggare klippt, både gräs och annat. Och vi ska försöka hålla den nivån sedan. Många medlemmar säger: »Kan vi inte ha det så här jämt?« Men då skulle vi få höja årsavgifterna lite till.

Det tredje hålet kommer att vara i händelsernas centrum. Under tävlingen spelas det som banans 14:e hål. Hålet är årets så kallade ”partyhål”.

Under Scandinavian Mixed har arrangören, We Do Sports i samråd med DP World Tour, nämligen valt att bygga en läktare med lounge och bar mellan tvåans green och treans tee. Tvåan på Ullna är ett dogleg höger där spelarna kommer ha uppskattningsvis 60, 70 meter kvar till flaggan.

– Du har läktare, loger och barer bakom och till vänster om hålet, berättar Johan Hagfeldt som är vd på Ullna Golf & CC.

En DJ spelar musik och yttringar från publiken kan förekomma.

Men – det ska sägas att det kan bli lika mycket party vid green på hål 2 (13).

Läktaren är byggd väldigt nära tvåans green – så nära att den riskerar att störa baksvingen på den som behöver chippa från vänster foregreen.

Att en DJ spelar musik när spelarna slår är inte det enda ljud som kan påverka – gör någon birdie på trean skjuts det dessutom raketer.

Hål 2 på Ullna G&CC

– Det här kommer att bli riktigt bra, säger Johan. De spelare jag pratat med tycker det är jättekul. Och det är förankrat hos touren.

Att man valde att göra just trean till partyhål och inte exempel 16 beror på att hål 3 är banans signaturhål.

– Och så är det förstås lite kul att det är en ö-green. Hade vi valt hål 16 hade vi dessutom behövt köra rätt långt med läktare och vi ville använda tunga fordon så lite som möjligt på banan, säger Johan som tror på en välbesökt helg:

– Jag ser ju gärna att det inte blir för mycket folk för jag vill att de som kommer hit ska komma nära spelet. Vi har inte byggt några jättestora läktare som skymmer utan det är mycket naturliga ”läktare” så att folk kan gå med runt och komma nära spelarna. Jag kan tänka mig att det vore idealiskt med mellan 7 000 och 10 000 om dagen.

Vad har krävts av er som klubb inför Scandinavian Mixed??

– Vi har tagit in 20, 25 extra greenkeepers som vässat banan under en veckas tid. Och sedan är det ju allt annat som har med puts och studs att göra: Blomsterarrangemang, målning… sådana saker.

Kostar det något för Ullna att arrangera?

– Kostnaden vi har är egentligen bara uteblivna intäkter för spel. I gengäld har vi 300 luncher bokade varje dag och shopen ökar sin försäljning.

Hur mycket är det värt för klubben att arrangera tävlingen, då?

– Det är svårt att säga. Under de år jag var med och arrangerade tävlingen på Bro Hof så gjorde vi det för att vi ville fylla banan med greenfeegäster. Det vill vi inte här. Tvärtom så vill vi hålla ned antalet gäster och mängden företagsgolf. Vi gör det för att fortsätta bygga vårt varumärke, skulle man kunna säga – samtidigt som vi höjer vår kvalitet ett snäpp. Vi vill veta hur bra banan kan bli. Målet är att vi ska gå ned ytterligare lite grand när det gäller företagsgolf och greenfee. Så att vi ännu mer får karaktären av medlemsklubb. Vi har dragit ned på greenfee och företagsgolf de senaste åren och det har gjort att kvaliteten på banan har blivit mycket bättre ganska snabbt. Så hög spelvolym påverkar banans kvalitet.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Tourer & tävling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Putta hem amatör-”SM” – tävla om stora pengar i USA

I väntan på vårens greener ska bli spelbara kan du putta inomhus – och hamna i USA. Lördag…