Hem Banor & klubbar Nu börjar toursommaren – 10 internationella tävlingar i Sverige 2021

Nu börjar toursommaren – 10 internationella tävlingar i Sverige 2021

Annika Sörenstam och Henrik Stenson Scandinavian Mixed

På torsdag startar Range Servant Challenge by Hinton Golf – den första av totalt tio tävlingar med europastatus som spelas Sverige mellan maj och september.

Toursommaren inleds med två tävlingar på European Challenge Tour, undertouren till herrarnas Europatour. Efter Range Servant Challenge är det dags för Dormy Open på Österåkers GK utanför Stockholm. Den spelas på Öster by Stenson – Henrik Stenson Golf Designs första banprojekt. Publik inte tillåtet på dessa tävlingar.

I Scandinavian Mixed (10–13 juni) spelar herrar och damer på samma bana, i samma tävling och mot varandra. 78 damer och 78 herrar gör upp om pokalen och prissumman på 1 miljon euro, i ett samarbete mellan damernas och herrarnas europatourer.

Annika Sörenstam kommer förr första gången på 13 år att pegga upp för tävlingsspel i Sverige. Denna gång bland annat mot sin medvärd, Henrik Stenson.

Nordic Golf Tour går in i sin andra säsong med ett utökat samarbete med LET Access Series (LETAS), undertouren till damernas Europatour. Det blir totalt fem LETAS-tävlingar juli–augusti då touren besöker Johannesbergs GK, GolfUppsala Söderby, Västerås GK, Allerum GK och Tegelberga GK.

De två spelare som är i topp av Nordic Golf Tours ranking kommer att få inbjudan att spela Skaftö Open på Ladies European Tour (LET) i slutet av augusti. Veckan efter följer årets tredje LET-tävling i Sverige, Creekhouse Ladies Open på Kristianstad GK i Åhus.

En spännande toursommar väntar alltså, men pandemin medför en hel del restriktioner. De europeiska tourerna har numera god erfarenhet av hur tävlingarna ska skötas på ett så smittsäkert sätt som möjligt, där spelare och nödvändig personal under tävlingarna är i en så kallad ”bubbla”. 

När tourerna kommer till Sverige adderas även svenska lagar och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten som översatts till golfspecifika ramar av SGF. Som exempel kommer de närmaste två veckornas Challenge Tour-tävlingar att spelas utan caddies. 

SGF följer också, tillsammans med arrangörsorganisationerna, noga myndigheternas direktiv och uppdaterade riktlinjer till idrottsrörelsen, för att bland annat se om det kan bli aktuellt att välkomna publik till några av tävlingsarenorna under sommaren.
 

Europeiska tourtävlingar i Sverige 2021

Här är datum för samtliga tio svenska tävlingar på europanivå, med länk till respektive toursida där startlista, leaderboard och mer information kommer att finnas tillgänglig vid tävlingsstart. 

European Challenge Tour
13–16 maj: Range Servant Challenge by Hinton Golf, Hinton Golf Rönnebäck 
19–22 maj: Dormy Open, Österåkers GK, Öster by Stenson

European Tour/Ladies European Tour
10–13 juni: Scandinavian Mixed Hosted by Henrik & Annika, Vallda G&CC

LET Access Series/Nordic Golf Tour
29 jul–1 aug: Swedish Matchplay Championship, Johannesberg GK
5–7 aug: Golf Uppsala Open, GolfUppsala Söderby
12–14 aug: Anna Nordqvist Västerås Open by Smartprovider, Västerås GK
17–19 aug: Allerum Open, Allerum GK
21–23 aug: PGA Championship by Trelleborg Kommun, Tegelberga GK  

Ladies European Tour
26–29 aug: Skaftö Open, Skaftö GK
2–5 sept: Creekhouse Ladies Open, Kristianstad GK i Åhus 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så tredubblade Ängelholms Golfklubb antalet juniorer på två år

2022 hade Ängelholms Golfklubb 86 betalande juniorer i klubben. I år är de 256, vilket är …