Hem Banor & klubbar Så gjordes Vallda rättvis: ”Det fanns de som tvivlade men jag trodde hela tiden på idén”

Så gjordes Vallda rättvis: ”Det fanns de som tvivlade men jag trodde hela tiden på idén”

Mikael Eriksson tournament director

Mikael Eriksson har jobbat som Tournament Director på Europatouren i 29 år. Men i år ställdes han inför en av karriärens största utmaningar: Att sätta upp Vallda så att den blev rättvis under Scandinavian Mixed. Målet var att banan skulle vara lika utmanande för damer som för herrar…

Detta jobb tog han sig an tillsammans med Davide Lantos, TD på Ladies European Tour

För Golfbranschen.se berättar han hur de tänkte för att lyckas…

– Ja, det var en utmaning för både Europatouren och Ladies European Tour att sätta upp en bana som var rättvis och lika utmanande för både damer och herrar.  Vi ville ha en någorlunda bra mix av spelare som klarade cutten och helst också en bra mix bland spelarna som var med uppe i täten. 

Hur lyckades ni?

– Jag tycker vi lyckades bra. Jättebra! Det visade sig i slutändan att en tjej slutade trea och att både tjejer och killar hade chansen att vinna sista dagen. Det var 60 procent män som klarade cutten och 40 procent kvinnor. Så vi kom ganska nära vår målsättning. Idealet hade ju varit 50/50 men vi är väldigt nöjda med hur utfallet blev. 

Vad låg utmaningen?

– Jag hade från början en tanke om att man inte kan göra alla hålen exakt lika svåra för både damer och herrar. Det viktiga var att hitta en balans över 18 hål, där en del hål kommer att spelas lättare för damer än herrar medan andra spelas svårare. Det gällde att hitta den balansen. 

Hur hittar man den? Går du på känsla eller har du en mer vetenskaplig metod?

– Lite går man på känsla. Sedan finns det ju statistik man kan ta fram som berättar hur långt alla slår med olika klubbor. Det visade sig också att damerna träffade fler fairways, och det visste vi väl. De slår rakare. Men det var bara 2-3 procent fler fairways. De träffade fler greener – alla dagar! – vilket var lite överraskande. Det trodde jag nog inte. Sedan puttade herrarna lite bättre. Men det kan ju bero på att de hamnade närmare flaggan med andra- eller tredjeslaget. 

Hade ni något riktmärke som angav hur mycket kortare damernas hål skulle vara?

– Ja, på ett ungefär. Från början utgick jag från 13 procent men den siffran fick vi revidera lite. Till slut bestämde vi oss för att damernas hål skulle vara 14,5 procent kortare. Det visade sig när vi sedan summerade tävlingen att medellängden på herrarnas drivers var 14,9 procent längre än damerna. Så det var en ganska bra gissning. 

– Många sa innan att vi inte kunde ha så mycket ruff eftersom damerna inte är lika starka som herrarna. Men i och med att damerna slår rakare än herrarna så hade mer ruff förmodligen premierat damerna. Men nu är det ju en tid på året då det inte gick att få till så mycket ruff. Det beror ju på väder och vind och vilken tid på året.

Hur resonerade du när det gäller inspelsvinklar. Vallda är ju en ganska hård bana och damer sätter inte lika mycket spinn på bollen som herrar. Hur tar man sig an den utmaningen?

– Nej, de sätter inte lika mycket spinn som herrar. Men då kan man i gengäld säga att de premieras när det gäller deras drivar eftersom de rullar ut längre på en hård bana när de inte har så mycket spinn.

– Sedan kan man inte sätta lika tuffa flaggplaceringar som man har på en vanlig Europatourtävling eftersom damerna har mindre spinn och greenerna var hårda. De var för övrigt jättefina, liksom banans kondition i övrigt.

Vad fick du för synpunkter från spelarna?

– Mest positivt. Nästan bara positivt. Det finns naturligtvis alltid någon som tycket det skulle varit svårare för damerna men jag tycker att resultatet visar att det var bra. Annars hade ännu färre damer klarat cutten. Så jag fick mestadels positiva reaktioner och många tyckte det var en kul tävling att spela.

Så Europatouren är nöjd med feedback och resultatet?

– Ja, det tycker jag. Massmedialt har vi fått jättebra uppmärksamhet, tycker jag. Det var en spänd förväntan innan. Det var många som ville se om det gick att spela damer mot herrar. Jag tycker vi visade att det gick alldeles utmärkt att göra en tävling för både män och kvinnor.

Det fanns ett förslag om två separata resultatlistor?

– Jag tycker det var ett jättebra koncept. Det var hela grejen, att det inte skulle vara någon skillnad. 

Går formatet att applicera på alla banor eller finns det vissa banor som är mer lämpliga än andra?

– Det går nog att applicera på alla men det finns alltid banor som passar bättre för den här typen av format. Men jag tror man kan lyckas på alla banor. Jag har trott på det här hela tiden.

Mikael Eriksson, tournament director.

Hur ska en bana vara utformad för att passa både damer och herrar? Finns det några grundregler?

– Nej, det tror jag inte. Det handlar om att hitta en balans. Det går inte att sätta varje hål så att de ska spelas likadant. Linjer och längder blir lite olika. Vissa hinder kan herrarna carra över medan damerna får lägga sig kort, och vice versa. Jag kan inte säga att det finns en perfekt bana. Jag tycker vi lyckades väldigt bra med det på Vallda, det visar alla kommentarerna. 

Det känns ändå som att det var en risktagande. Hade det blivit en större obalans i resultatlistan hade ni utsatt er för risken att dra på er kritik.

– Ja, men det måste man göra emellanåt. Ta lite risker. Det fanns de som tvivlade men vi trodde det skulle funka. Jag tvivlade aldrig. Jag trodde hela tiden på idén.

Det verkar som att spelarna hade roligt.

– Ja, det är vad jag har hört. Jag pratade med många spelare under veckan och de var väldigt positiva. Det skulle inte förvåna mig om det komme fler tävlingar med det här formatet. Nu har jag inte sett några tittarsiffror eller så, men nästan alla jag känner har suttit och kollat på tävlingen. 

Det hade förstås varit roligt med publik.

– Ja, kan vi få det nästa år så kommer det här att att bli en riktig folkfest. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Sweetspot Academy: Den sista pusselbiten i golfens digitala ekosystem

Sweetspot Academy är det senaste tillskottet i det digitala ekosystem som hjälper golfanlä…