Hem Tourer & tävling Alex Norén: »Jag tror vi kommer att få se många birdies«

Alex Norén: »Jag tror vi kommer att få se många birdies«

Alex Norén, Scandinavian Mixed Ullna

På torsdag börjar Scandinavian Mixed på Ullna.

78 damer och 78 herrar (varav totalt 28 är svenskar) ska jaga birdies på Ulla G&CC och enligt Alex Norén finns många sådana att hämta på den relativt korta banan.

– Det är superviktigt med wedgar. Banan är ju kort och trixig, du behöver slå bra slag. På hål 11 (vanliga hål 9) slog jag en bra drive och hade 30 meter kvar till hålet. Det är ändå inte så lätt att komma nära flaggan. Alla kommer att få chanser men det är inte alltid så lätt att komma nära flaggorna. Det är tuffa pitchar och chippar. Bara för att du är nära är det inte automatiskt en birdie. Men jag tror vi kommer att få se många birdies. Jag tror alla tycker det är kul eftersom det är ett lite annorlunda format, säger Alex som bara hört positiva saker om banan från de andra spelarna.

– Men det är en omställning att komma från USA där vi spelade på otroligt hårda greener. Här är det lite mjukare och lite långsammare. Så det är en omställning. Därför har jag lagt in lite mer närspelsträning, säger Alex.

Annika Sörenstam, som är tävlingens andra värd, spelade banan under onsdagens pro am och konstaterar att den är jättefin konditionsmässigt.

– Spelmässigt känns den rättvis. Det är inte en bana där man slår så hårt man kan med en driver. Längd är egentligen inte en faktor. Här får man vara mer strategisk och placera bollen. Det är många doglegs där man måste ligga rätt placerad. Det är kul att det finns en sådan bana också. Konditionsmässigt är den otroligt bra. Jag skulle säga att greenerna är ganska knepiga. Det är många run outs och man kan missa lite och sluta med mycket så det sätter stor press på det korta spelet vilket jag tycker är bra. Jag tror att vinden spelar in här. Jag kan tänka mig att några tycker att den spelas lite kort, kanske, men för min del är det inga problem eftersom, jag inte slår bollen lika långt längre. Jag vet inte hur långa andra banor på Europatouren är men det kan ju vara kul med en bana som är mer strategiskt krävande. Alla jag pratat med tycker det är ett underbart ställe, säger Annika.

Alexander Björk är av samma åsikt:

– Jag tycker inte att en bana behöver vara så lång. För min del får det hellre vara så att banan är svårt uppsatt än att det bara är långt och öppet. 

Jämfört med banan Alexander spelade förra veckan, Green Eagle GC utanför Hamburg, är Ullna väldigt kort.

– Det är ju nästan halva distansen, ha ha… men den är inte jättebred utan ganska tuff. Känslan den här veckan är ju att det kommer att göras många birdies.

Är banan rättvis?

 – Det är ett omöjligt uppdrag att göra det helt rättvist om man inte står på samma tee. Det är ju en massa kalkyler som inbegriper avstånd, spinn, flaggplaceringar… de gjorde ett ganska bra jobb de två första åren så det blir säkert bra den här veckan också. 

Finns det något som kan vara en fördel för endera könet? 

– Jag vet faktiskt inte det. Det beror lite på hur den är uppsatt. Vi spelar ju bara med tjejerna en gång om året så jag har inte jättebra koll på deras spel. Så det är svårt att säga vad som är en fördel eller inte.

Madelene Sagström spelade Ullna för första gången någonsin i tisdags.

– Det var rätt blått. Men kan man ”shotshapa” lite åt båda hållen kan man undvika vatten. Eftersom vi spelar mot killar nu är det svårt att säga hur det kommer att bli. För mig känns setupen jättebra. Hade det bara varit tjejer med hade det kanske varit lättare att gissa scorer och så. Men banan är rolig, med kluriga greener. Vi spelade Liberty National på LPGA förra veckan och det var en jättebra förberedelse. De påminner om varandra. Mycket vatten, samma runoffs, tajta lägen, små platåer på olika ställen. Det var inte planerat så men det blev bra.

– Banan håller jättebra nivå. Jag tyckte först greenerna var lite småtröga men någon sa att det är juni i Sverige, du måste ha lite perspektiv. Och det kommer att bli snabbare och snabbare och det är hårt och torrt så det kommer att vara fantastisk kondition på banan nu när det startar.

Vem har en fördel?

– Det är svårt att avgöra. Längdmässigt är vi nog nära varandra i år men vissa hål är lite tajta så då är det en fördel att slå rakt. Men det är svårt att säga. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Tourer & tävling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Flera svenska stjärnor klara för Scandinavian Mixed på Vasatorp i sommar

Den tidigare Mixed-mästarinnan Linn Grant och Sveriges senaste DP World Tour-vinnare, Jesp…