Hem Banor & klubbar Svenska stjärnorna om Scandinavian Mixed på Vasatorp:  »De har gjort ett bra jobb med greenerna«

Svenska stjärnorna om Scandinavian Mixed på Vasatorp:  »De har gjort ett bra jobb med greenerna«

I morgon startar Scandinavian Mixed på Vasatorps Golfklubb. Under gårdagens presskonferens berättade fyra svenska stjärnor om hur det känns att vara på plats inför tävlingen och om det hårda livet på touren.

LINN GRANT

Linn Grant

Om Scandinavian Mixed

»Jag tycker det är kul när det är mycket folk ute som hejar och bara är närvarande. Det ger en annan höjd på tävlingen och lite bättre fokus under dagarna. Det är bara att hoppas att det kommer mycket folk.«

OS

»Det är klart att jag vill spela OS. Under våren har jag satt ganska mycket egen press på att ta den platsen men har landat nu i att spelar jag så spelar jag. Spelar jag inte går världen inte under. Jag är tävlingsmänniska så jag vill såklart att det bästa laget ska spela. Det behöver absolut inte vara jag.«

Livet på touren

(apropå Lexi Thompson tidiga pensionering, resande, ensamheten)

»Alla har sina egen plan och sina tankegångar gällande karriären. Livet är ju inte bara golf! Det är många som inte vill höra det, men golf är långt ifrån allt. Jag är tydlig med mig själv att jag spelar så länge det finns personligt värde i golfen – så länge jag tycker det är kul och det ger mig någonting men det finns mycket annat att göra sen.

Jag hade velat spendera mer tid här i Sverige. Jag tycker om att vara här och det är därför jag väljer att åka fram och tillbaka. I år har jag verkligen gått igenom mycket lärande i hur saker och ting fungerar för mig. Hur många veckor om året behöver jag spela, hur många veckor i rad orkar jag resa… Den här våren har varit den första våren jag har åkt fram och tillbaks till USA och redan nu vet jag hur många veckor som är bra, lite fler pauser här och där, sånt man lär sig.

När jag spelade på LET första året var det ganska mycket ledig tid. Jag åkte tre veckor och var hemma fyra, åkte i väg två och var hemma tre. Jag hade mycket tid att träna mellan tävlingar. Det är en utvärdering jag kan göra nu att det passade mig lite bättre.«

Om US Open

»Det var golf på sin yttersta spets. Det är kul med utmaningen att testa på något svårt men jag hade inte orkat spela så vecka efter vecka. Det är verkligen ett maraton vem som orkar hålla i längst och som bara orkar köra på. Det är så lätt att man lägger sig på fel ställe utan att slå ett dåligt slag, så går det inte att rädda par. Det kändes som att spela golf på en äventyrs-puttbana. Det känns väldigt harmoniskt att gå här ute nu på Vasatorp.«

Säsongen framöver

»Det är ett stressigt år just med OS, saker har flyttats runt. N är det lugnt fram till The Amundi Evian Championship sen är det lite fram och tillbaka, så Frankrike och sen USA och sen tillbaka om det blir OS. Det är ett lite stressat år.«

Madelene Sagström

Madelene Sagström

Proffsdebuten på Vasatorp 2015

»Det var här det började… Jag kommer ihåg att min tränare Hans gick caddie åt mig,och jag kommer ihåg första utslaget. Sedan minns jag inte jättemycket av tävlingen.«

OS

»Jag var väl inte så nära i början på året kanske men nu så har jag steppat upp det lite och nafsar på Linns hälar. Jag har spelat ett OS och det är klart att det har varit ett mål och en dröm att spela igen men det är inte ›do or die‹ eftersom jag har fått vara med om ett redan. Spelar jag bra golf så tar det hand om sig självt annars så får jag vila.

När jag spelade Tokyo OS så var det mycket restriktioner. Det var mycket annat som hände. Jag fick inte gå på andra tävlingar eller se andra idrotter vilket tog bort lite av OS faktorn många pratar om. Men själva golftävlingen var inte så annorlunda. Du går alltid ut för att spela bra.«

US Open

»Jag är fortfarande lite knäckt, jag sa det till min caddie när vi gick upp för 18:e sista varvet: ›Jag är helt förstörd, allt känns bara skit.‹ Jag är inte orolig för spelet utan mer för mitt huvud. Det var det absolut tuffaste jag spelat. Det är en tuff bana över lag i vanliga fall och med setupen med tuffa pinnar, snabba greener och tjock ruff, det var det tuffaste jag spelat. Det var helt omöjligt att inte vara i nuet, du grindade hela vägen till slutet och när det var slut var man helt överkörd det var sjukt. Tuffa tävlingar bygger karaktär men jag tror att över lag tar jag det som en positiv erfarenhet och kommer bli bättre av den. Jag behöver bygga lite självförtroende nu, behöver spela lite bra golf på inspelet känner jag.«

Långa slag – en fördel i det mixade formatet?

»Längden är ett vapen för mig, både på LET och LPGA touren. När jag håller bollen i spel och slår bra wedgar så är det alltid ett vapen. Jag ska ut och spela i eftermiddag, ska bli spännande hur dem har satt upp banan. Ullna var mer ”dog-legs”. Det är mindre sånt här så det ska bli spännande att se vad skillnaden blir. Det är klart att jag vill spela bra, jag spelade ju bra förra året. Det var superkul på helgen och mycket folk som var ute på banan. Jag hoppas att det kommer vara mycket folk som kommer att titta på svenskarna. Det är bara kul att vara hemma och spela, förra året var ju mitt första år sedan 2015 jag spelade på hemmaplan så det är mest kul att vara hemma igen. Det är ju bonus om jag kan spela bra också. Jag tyckte tävlingen var jättekul förra året. Jag har alltid gillat att spela och träna med killar och tycker det är väldigt inspirerande då deras spel är väldigt olikt vårt spel. Det var jättekul att spela med Rafael Cabrera-Bello första två dagarna, han var supertrevlig. Jag känner ju även några av de svenska herrspelarna så det är kul format.«

Svensk damgolf just nu

»Jag hade en bra amatörkarriär men när man kommer ut på LPGA touren så är det de bästa av de bästa. Alla kommer ha bra veckor, alla kommer ha sämre veckor. Har du en dålig vecka så kommer du missa cuten. Det kommer jättemånga bra svenska tjejer. Vi har haft en bra kultur i många år av att ha många bra golfspelare, som spelar bra i landslaget. Det ska bli jättekul att följa. Vi gamla rävar får steppa upp det lite.«

Caroline Hedwall

Scandinavian Mixed

Caroline Hedwall

»Det är jättekul att vara på plats i Helsingborg, jag bodde här så det känns ju som hemma. Jag bor i Stockholm nu men det känns som jag har mer vänner här.

Jag spelade ju här 2013-2015 då Helsingborg Open spelades här. Jag spelade sista 9 igår och det känns inte som banan ändrats så mycket och jag tycker den är i väldigt fin skick och förhoppningsvis får vi skapligt väder. Ska bli superkul ha familj och vänner på plats och spela golf.

Jag tycker att den här tävlingen är fantastisk, men det går inte att jämföra en tävling på LET vs DP Wourld Tour om man tittar på vad man har för förutsättningar för att prestera. Det är julafton för oss den här veckan med Tour trucks och man får nya grejjer och banan är i superskick.«

Livet på touren

»När man är ny på touren så spelar man så mycket som möjligt man bara kör på och vet inte hur det känns att var inne i de tyngre perioderna. För alla golfkarriärer går ju som en berg- och dalbana. Man har toppar och dalar, och har du bara golfen blir dalarna fruktansvärda rent mentalt. Så det har jag lärt mig under åren att hitta annat som har betydelse. När jag debuterade 2011 på touren var det ju bara golf, jag gjorde mycket uppoffringar under min tid för att komma dit men det hade jag inte sett som uppoffringar. I dag är man mer medveten om att man offrar ett rikt social liv hemma för är man hemma en vecka efter att ha spelat 3 eller 4 tävlingar på raken… man orkar inte, den biten hade man ju inte föreställt sig när man var ung. Det är fortfarande ett fantastiskt jobb men jag har försökt att dra ner lite på tävlingar, spelar i Europa för att hitta en balans. Golfen är ju en livsstil men jag jobbar för att hitta en balans vid sidan av golfen.«

Vincent Norrman

Vincent Norrman.

Scandinavian Mixed 2021

»Min första tävling efter college, kom ihåg att jag var väldigt taggad på övergången, jag spelade ju tävlingen som amatör och blev proffs veckan därpå. Tävlingen funkade väldigt bra, det var mixad leaderboard kommer jag ihåg. Det var vissa hål där tjejerna hade bra fördel och andra där killarna hade fördel. 

Väldigt kul när det går bra för Sverige och det är mycket svenskt nu tycker jag. Ludwig Åberg spelar ju grymt och han är en jättebra kompis och hans framgång triggar säkert även andra svenskar.«

Att spela på hemmaplan

»Jag har inte riktigt spelat för hemmapublik. Det var ju covid förra gången jag spelade tävlingen 2021. När man kommer till Europa hejar fansen mer på européerna och är ofta väldigt snälla. I USA är det mycket fokus på amerikanska spelare.«

Om banan

»Det är en fin bana, jag har aldrig varit här innan. Bra layout första 9 jag spelade. Några ganska trixiga hål och några man kan ta till vara på. Några smala greener som 5:an, 8:an blir nästan drivbar med bra vind men missar man vänster blir det vatten så man får vara på tårna.

Hoppas banan passar mitt spel, träffar du fairway har du mycket chanser och kan man ta tillvara på par 5:orna kan det bli bra. Jag hoppas verkligen banan passar mitt spel i veckan. Banan är väldigt fin och de har gjort ett bra jobb med greenerna. Jämfört med PGA touren är banorna där mycket hårda, snabba och kanske tom lite smalare och lite mer ruff. De bygger banorna lite annorlunda i USA, det ska vara svårt. 

Det ska bli jättekul att spela inför svensk publik och se förhoppningsvis många unga därute som tittar på våra duktiga svenskar. Jag kommer ihåg när jag själv var på Arlanda och Bro Hof (Europatourtävlingar), som är mina starkaste minnen. Alex Noren och Kristoffer Broberg från hemmaklubben har alltid varit mina idoler så att få gå inne på fairway med dem på inspelsvarven var ju en dröm.

Nu jobbar jag hårt med att bli bättre på vissa slag som jag är dålig på att ta ut i tävling, lite mer drawar från tee, in till green där man verkligen måste ha dom slagen för att bli världsstjärna. Jag har lagt mer tid på det men det har varit svårt att göra det just nu men när det väl släpper kommer jag bli en bättre golfare.«

Livet på touren

»USA är mycket mer ensamt, det är ofta man kanske inte har så kul men det är kul när det är många svenskar med. Då kan man spela 9 hål med dem eller gå ut och käka. Sen har jag en trevlig caddie och en coach somjag kan förlita mig på.« •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubbchef i Östergötland polisanmäld för misstänkt förskingring

En golfklubb i Östergötland skakas av oegentligheter. Klubbchefen är polisanmäld för att h…