Hem Banor & klubbar Så fick de Vasatorp i spelbart skick till Scandinavian Mixed: »En extrem press«

Så fick de Vasatorp i spelbart skick till Scandinavian Mixed: »En extrem press«

Bara några veckor innan Scandinavian Mixed skulle spelas var Vasatorps Tournament Course i så dåligt skick att spelarna förvarnades i ett mejl.

Mot alla odds lyckades klubbens personal få banan inte bara i spelbart skick utan i ett utomordentligt skick.

– Banan blev väldigt bra. Det var kul, säger Pontus Albertsson, golfklubbens banchef, i dag.

Hur lyckades ni?

– Jag och teamet har lagt ned djävulskt många arbetstimmar. Och så hade vi till slut lite flyt med vädret. Men det varade tyvärr inte över tävlingen.

Det var ett antal greener som var riktigt illa skadade och framför allt hål 18.

– Den såg inte alls rolig ut tre veckor före tävlingen. Det var därför vi skickade ut mejlet till spelarna. Men från det så lade vi ned enormt mycket tid på att plugga skador. Vi flyttade 400 gräspluggar fram och tillbaka och det blev bra till slut. Vi flyttade gräs med håljärn från en kant till en skada. Det var små, små fläckar. Så det tog lite tid.

Pontus Albertsson, banchef, Vasatorps Golfklubb.

Vad var problemet?

– Från början såg det bra ut. I höstas hade vi bra spelytor fram till vi stängde. Det såg bra ut i julas också. Jag var ute i mellandagarna och sprutade och det såg jättebra ut. Men i februari fick vi problem med snömögel och vi fick aldrig tillfälle att spruta för det regnade konstant – hela februari. Så vi fick stopp på det i mars men det kom ju ingen värme, inte förrän den 2 maj.

– Det är den kallaste våren jag upplevt som banchef på Vasatorp. Det var minusgrader och frost hela vägen. Den 2 maj slog det om. Då gick det från fyra grader till 27.

Vad gör man då? Hur får man igång växtligheten?

– Vi gjorde allt vi kunde för att stärka de plantor vi hade så att plantorna skulle må bra när värmen väl kom. Och när den gjorde det hade vi ett fönster på tre, fyra veckor att jobba med. Och då gjorde vi allt det vi brukar göra fast vi gjorde det mer och i snabb takt. Allt ifrån att lufta till att dessa. Vi dressade två, tre gånger i veckan, luftade en till två gånger i veckan, vertikalskar upp till fyra gånger i veckan. Och vi la på rätt mycket näring. Det kanske man inte ska skriva för det är ju inte så hållbart tänk.

Det må väl vara ursäktat när man ska arrangera en stor tävling och har kort tid på sig?

– Vi tillförde enorma mängder näring av olika slag, inte bara för att det skulle växa utan för att stärka gräset. Det var allt från planthälsa till kväve vi tillförde. Det tog sig snabbt och sedan lagade vi skadorna. Två, tre gubbar gick 10, 12 timmar om dagen och lagade med en sandmix med krypven. Så det var hårt arbete. Under de senaste fem veckorna har vi jobbat mellan 12 och 14 timmar om dagen.

Hur nöjd är du med slutresultatet?

– Extremt nöjd. Det har varit tufft men i går (söndags) när man kunde börja slappna av så var man väldigt nöjd. Vi har fått idel lovord från spelare och Europatouren. De har berömt oss, pratat med personalen och berömt dem. Mitt team har lagt ned extremt många timmar så de är värda lite ledighet nu.

Vågade du tro att du skulle nå ett så bra resultat?

– Jag har varit med om detta tidigare. Det brukar ju nu för tiden – med det konstiga vädret vi har – slå om och då kan man få en månad med konstant bra väder. Jag hade det på känn att det kommer att bli bra. Men 18:e green var jag orolig för. Den jobbade vi med så sent som i helgen före tävlingsveckan. Men även den tog sig, alla åtgärder vi vidtog fick genomslag.

Hade du hjälp av expertis från touren?

– Absolut, vi fick hjälp av agronomerna på touren. Brian Cox var här två veckor innan tävlingen. Det var en tävling i Tjeckien som blev inställd eftersom de hade samma problem som vi, så han fick lite extra tid. Då hjälpte han oss i stället vilket var trevligt. Det var både arbete och rent tekniskt. Under veckan var Eddie Adams här också.

Är det kul att ha en tävling eller mest press?

– Det är väldigt roligt. Väldigt kul. Men med tanke råd det väder vi har haft så har jag ju inte mått så bra. Det har varit en extrem press på en. Men när allt nedlagt arbete får genomslag, då är det fantastiskt. Jag skulle lätt vilja göra det igen.. men inte just den här veckan, kanske.

Har du jobbat med stora tävling innan?

– Inte så här stor. Vi har haft LET tre år och Annika Invitational. Det var roliga tävlingar att ha men det här var ju en annan nivå. Men det är lite synd att tävlingen ligger så tidigt. Ruffar och sånt är ju inte uppe så banan spelas lite för lätt, kanske. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubbchef i Östergötland polisanmäld för misstänkt förskingring

En golfklubb i Östergötland skakas av oegentligheter. Klubbchefen är polisanmäld för att h…