Hem Banor & klubbar Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

Stockholms Golfklubb

När Stockholms Golfklubb renoverade Kevingebanan upptäckte man att det gick dagvattenledningar under golfbanan.

En av ledningarna gick nära dammen vid hål 4. Regnvattnet som samlades upp från gator och torg i den omgivande bebyggelsen leddes via ledningarna ofiltrerat ut i Edsviken.

Och Edsviken mår inte bra, miljömässigt.

Edsviken har under lång tid fått ta emot näringsämnen och dagvatten. I vattnet finns många fritidsbåtar som läcker miljögifter från bottenfärger. Belastningen har lett till en vik i obalans – övergödningssymptomen är tydliga, med bland annat syrebrist, döda bottnar, grumligt vatten, utarmad undervattensvegetation och återkommande fiskdöd. 

Kommunen var följaktligen mycket intresserad när Stockholms Golfklubb presenterade en tänkbar lösningen dagvattenproblemet.

Jonas Widegren, klubbchef Stockholms Golfklubb.

– Dagvattenledningarna under banan kom som en överraskning för oss, berättar Jonas Widegren, klubbchef på Stockholms Golfklubb. När vi upptäckte detta under ombyggnaden kände vi att här skulle vi kunna bidra med en bättre lösning, som var till gagn för både kommunen och oss. Dagvatten är ju ett problem i de flesta bebyggda områden. Vart ska regnvattnet ta vägen?

När hål 4 byggdes om flyttades dammen så att dagvattenledningen kunde anslutas till denna via en pump.

– Tidigare var dammen en stillastående pöl. Nu leds dagvatten dit och detta pumpas sedan upp till trean och sedan vidare till vår bevattningsdamm vid vår kiosk, berättar Jonas Widegren. Därifrån går vattnet ut i vårt sprinklersystem. 

En del av vattnet rinner ned i exempelvis dammen vid hål 17 och passerar i detta kretslopp några vändor innan det slutligen når Edsviken.

– Nyttan är att vattnet inte rinner ut i Edsviken ofiltrerat och att det löser en del av vår vattenförsörjning. För kommunens del är det en viktig fråga. I Edsviken vill man ha ut lite renare vatten. 

Golfklubben har i samband med restaureringen investerat flera miljoner i en ny bevattningsanläggning. Golfklubben har gått från 300 sprinklers till 1 000 individuellt styrda munstycken, som nu bevattnar en större yta med mindre vatten. Samtidigt pumpas en del av kommunens dagvatten in till en av dammarna på banan och vidare till en reservoar.

Dagvattenprojektet har kostat 500 000 kronor.

Regnvatten från dagvattenbrunnarna är bättre att bevattna banan med än kommunalt kranvatten som används i dag. Det sistnämnda innehåller nämligen klor.

– Vi har tagit vattenprover och gjort en analys. Den visar att det här vattnet inte kommer att vara negativt för bana., säger klubbens banchef Andreas Wahlberg som säger att klubben kan magasinera 7 000 kubikmeter vatten om året via dagvattenlösningen.

En positiv bieffekt över den konstruktiva och ömsesidigt fördelaktiga lösningen är att klubben hoppas att samarbetet om dagvattenproblemet ska kunna förbättra oddsen för att arrendet ska kunna förlängas bortom 2035.

– När vi skrev på avtalet så började vi direkt förhandlingen om ett längre arrende. Nu visar vi att vi kan bidra med något, inte bara för kommunen 6 000 golfspelare utan för de övriga 24 000 invånarna i kommunen, säger Jonas Widegren. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Sweetspot Academy: Den sista pusselbiten i golfens digitala ekosystem

Sweetspot Academy är det senaste tillskottet i det digitala ekosystem som hjälper golfanlä…