Hem Banor & klubbar Tjuvspel och skadegörelse ökar – utbildning klandras: »Det sämsta som hänt golfen«

Tjuvspel och skadegörelse ökar – utbildning klandras: »Det sämsta som hänt golfen«

Ronneby Golfklubb

Fler golfbanor i Blekinge rapporterar att de har upplevt en ökning av tjuvspel och skadegörelse.

Och det är ett nytt fenomen för i år.

– Det var ju inte så här förra året, säger Emil Runsten som är klubbchef på Ronneby Golfklubb.

– Detta är något som vi upplever har blivit vanligare i år.

Vad förändringen beror på vet inte Emil men han (och flera med honom) misstänker att det kan finnas ett samband med bristerna i det nya utbildningssystemet för grönt kort.

– Jag vet inte detta säkert men vi har fått in ganska många nya ungdomar i klubben i år.  Det kan kanske ha med saken att göra – att de nya spelarna inte är utbildade på rätt sätt. Man kan ju gå grundutbildningen på nätet utan att man någonsin varit på en golfbana. Jag anser att det är ett stort problem.

Att man går utbildningen digitalt och spelar upp med en kompis?

– Ja, precis. Och kompisen man spelar upp med har kanske gjort likadant. När man gick en nybörjarkurs förr hade man ju olika krav på sig. Det var teoriprov och det fanns saker man skulle klara av att göra. Nu är det ett teoriprov men det är ju hur enkelt som helst. Det är ju bara att klicka sig fram. Man behöver knappt läsa frågorna. Det är bara att välja ett alternativ. Missar du börjar du om. Det är alldeles för lätt, kraven är för låga.

På Ronneby Golfklubb har man skärpt kraven för dem som vill ta grönt kort.

– Jag tror detta kan vara det sämsta som hänt golfen, säger Emil Runsten. Vi tillåter inte det längre. Ska man bli medlem hos oss får man gå en traditionell kurs eller så får man spela upp med en tränare. 

Hur sållar ni ut dem som har gått den digitala vägen?

– Ja, det är det som är problemet. Men de som kommer och vill spela upp här, de får inte göra det utan en tränare. Eller så får de gå en kurs här på klubben. Har man grönt kort så får de bli givetvis medlemmar, vi kan inte kontrollera var de utbildat sig. Men att gå fadderrundan med en kompis tillåter vi inte.

– Om de sedan kommer med grönt kort som de har tagit på en annan klubb, det kan vi ju inte göra något åt. Och det är ju då vi riskerar att få ut folk på banan som inte kan så mycket golf. Och om man bara varit på nätet och knappt besökt en golfbana, då vet man ju inte hur man ska göra här ute.

Emil Runsten lägger inte skulden på de enskilda, nyutbildade golfare:

– Egentligen är det inte deras fel. Det är systemet det är fel på, tycker jag. Vi har sett spelare på banan som har en bag på tre personer. Sedan har banpersonalen som kommer på morgonen sett att det ibland har förekommit skador på banan – exempelvis på green, som när man slår en putter i marken i irritation. 

Ronneby Golfklubb är inte den enda golfklubben i länet som haft problem. 

Även Karlshamns Golfklubb har man upplevt en ökning av olovligt spel och skadegörelse.

Karlshamns Golfklubb.

I ett Facebookinlägg aviserar man åtgärder. 

Klubben har nu utsett ett antal personer, som rör sig på banorna på olika tider. Dessa personer har mandat att »rätta till händelsen« på plats, skriver klubben.

Henrik Wåhlin
Henrik Wåhlin.

Henrik Wåhlin som är pro på Karlshamns Golfklubb säger att det inte handlar så mycket om skadegörelse som dåligt omdöme. Även han tror att de problem som visat sig på senare tid kan ha sitt ursprung i utbildningssystemets brister:

– Jag har varit med i golfen i 30 år och förr var det krångligt att ta grönt kort. Men i dag… vi har knappt några som tar grönt kort efter en praktisk utbildning längre. De träffar ingen tränare. Man går från webben ut på banan. Då har man inte fått lära sig att vårda banan. Detta ligger nog på golfförbundet – vi måste ta tillbaka det här med att klubbarna ska äga utbildningarna. 

Även på Leråkra Golfklubb utanför har man upplevt att tjuvspelet ökat. Klubben skriver på sin hemsida:

Leråkra Golfklubb
Leråkra Golfklubb

»Nu är vi i full gång med regelbundna kontroller ute på banan. Tyvärr vet vi att det fuskas med att betala för sig. Framöver kommer därför våra golfvärdar att köra runt ett antal gånger i veckan. Fusket måste stävjas, får inte klubben in de medel som krävs för driften påverkar det i slutändan medlemsavgiften. Vi ber därför också våra medlemmar att hjälpa till med att hålla ordning och reda ute på banan. Ser ni något misstänksamt, rapportera till kansliet eller till någon i styrelsen!« •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubbchef i Östergötland polisanmäld för misstänkt förskingring

En golfklubb i Östergötland skakas av oegentligheter. Klubbchefen är polisanmäld för att h…