Hem Grönytor & bandesign Sterf inleder samarbete med USGA och R&A – satsar miljoner på grönyteforskning

Sterf inleder samarbete med USGA och R&A – satsar miljoner på grönyteforskning

Den nordiska forskningsstiftelsen Sterf investerar tillsammans med USGA och R&A 8,2 miljoner kronor i forskningsprojekt inom hållbar skötsel av golfbanor och andra grönytor.

Sterf, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, samarbetar med USGA och R&A, världens två ledande golforganisationer, för att lansera International Turfgrass Research Initiative. Programmet syftar till att ta itu med utmaningar inom skötsel av grönytor, med fokus på hållbarhet,vattenanvändning, växtskyddsmedel, biologisk mångfald och klimatpåverkan. Forskare från hela världen uppmanas att samarbeta och skapa projektidéer som kan tillämpas på både golfbanor och andra grönytor, till exempel fotbollsplaner.

– Samarbete över landsgränserna är det enda sättet att möta framtiden. Därför ser vi fram emot att arbeta med våra kollegor i USGA och R&A, och stötta och inspirera forskare världen över, säger Bruno Hedlund, ordförande i Sterf.

Från och med maj 2024 kan forskare skicka in projektidéer. De bästa och mest relevanta projekten kommer att väljas ut och finansieras våren 2025.

Prioriterade områden är:

✓ Hållbar användning av vatten
✓ Optimerad och hållbar skötsel av grönytor med fokus på minimerad användning av växtskyddsmedel
✓ Biologisk mångfald i ett landskapsperspektiv
✓ Klimat och koldioxidbalans

– Vi är övertygade om att internationellt samarbete är helt avgörande för att kunna skapa den kunskap och de verktyg som golfen behöver för att möta framtida utmaningar, säger Maria Strandberg, direktör i Sterf. 

– Internationellt samarbete ger oss mer forskning för varje investerad krona, och vi får tillgång till den bästa expertisen i många länder. Det är särskilt viktigt för en liten sektor som golf- och grönytesektorn, säger Maria Strandberg.

Programmet är ett viktigt arv från den 14:e upplagan av International Turfgrass Research Conference som Sterf arrangerade i Köpenhamn sommaren 2022. Konferensen blev starten på många, nya internationella kontakter och potentiella samarbeten mellan forskare.

– Förutom att leverera ny praktisk kunskap och nya verktyg baserad på ledande internationell oberoende forskning, vill vi skapa en modell för internationellt forskningssamarbete som fler organisationer kan ha nytta av och använda, säger Bruno Hedlund, ordförande i Sterf. 

Resultaten från dessa internationella forskningsprojekt kommer att göras tillgängligt och skapa nytta för svenska golfklubbar, precis som all annan forskning Sterf bedriver sedan 2006.

– Målet är ännu bättre kvalitet på våra spelytor, samtidigt som vi kan spara pengar och bidra till en bättre miljö för samhället i stort, avslutar Bruno Hedlund. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Grönytor & bandesign

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rönnebäck först med att klippa både ruff och fairway på 18 hål med robotklippare?

Rönnebäck blir möjligen först i Sverige med att klippa både fairway och ruff på en fulläng…