Hem Banor & klubbar Rönnebäck först med att klippa både ruff och fairway på 18 hål med robotklippare?

Rönnebäck först med att klippa både ruff och fairway på 18 hål med robotklippare?

Rönnebäck robotklippare

Rönnebäck blir möjligen först i Sverige med att klippa både fairway och ruff på en fullängds 18-hålsbana med robot.

Under 2023 gjordes en test med klippning av både fairway och ruff på tre av banans mest utmanande hål. När Rönnebäck öppnar till våren 2024 kommer en flotta av 15 robotar att klippa banans samtliga hål samt range och biytor.

De inledande försök som gjorts på svenska golfbanor har hittills mest handlat om att etablera klipprutiner för ruff och andra områden vid sidan av banan eller runt klubbhus. Men det framtida målet är förstås att det ska bli standardförfarande att klippa även fairways med robotklippare. Och det har man alltså delvis gjort på Rönnebäck – med bra resultat.

Det är bara en tidsfråga innan fler följer efter. Den gröna omställningen på golfbanorna är fördelaktig både för klubbarnas ekonomi och för miljön.

Rönnbäck är en av de banor som ingår i Hinton Golf. Och beaktar man att Hinton har två banor till, Sofiedal och Kvarnby, så kan besparingarna bli stora efter en övergång.

– Bara på Rönnebäck sparar de mer än 14 kubik diesel per säsong, säger Milosz Nilsson på Roboservice som levererat robotklipparna.

– Med befintlig solcellsanläggning för laddning av robotarna har de tagit ett stort steg mot att minska sitt miljömässiga fotavtryck. Även ljudmiljön för personal och besökare har förbättras eftersom robotarna är väldigt tysta.

– En fördel är Kress unika RTK-nätverk som ger hög precision utan behov av egna referensantenner och höga master, säger banans ägare, Johan Hinton.

– Det blir en systematisk klippning med ett imponerande klippresultat. Kvaliteten kan mäta sig med stora åkgräsklippare dessutom minskar behovet av trumling och gödning då roboten bidrar till en naturlig gödselprocess. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …