Hem Grönytor & bandesign Nu öppnar Australiens golfklubbar för svenska greenkeepers igen

Nu öppnar Australiens golfklubbar för svenska greenkeepers igen

För två år sedan åkte den första kullen svenska banarbetare och greenkeepers till Australien för att jobba under vinterhalvåret. De var 20 till antalet. Pandemin gjorde så att hela den andra kullen inte kom i väg som tänkt förra vintern men nu öppnar Australien upp igen. Datumet som är satt är 1 december.

– De som åker får en fantastisk upplevelse, tjänar bra med pengar och kommer hem med ett starkare cv än de hade när de åkte, säger Göran Tyrsing, kanslichef på SGA, Swedish Greenkeepers Association.

Svenska greenkeepers i Australien.

– Och de har ett skriande behov av  arbetskraft i Australien just nu. Ofta tror man ju att man in te är välkommen men de har en stor inhemsk turism i Australien och många av dem som jobbar i serviceyrken är backpackers som jobbar med ett särskilt visum. Men nu har de haft stängt så länge så det finns inte folk som kan ta jobben. Så det är alltså inte bara på banan golfklubbar söker folk utan även i klubbhuset och särskilt restaurangen.

Enligt Göran Tyrsing tjänar banarbetare ganska bra i Australien, jämfört med i Sverige.

– De tjänar betydligt mer än i Sverige. Jag ska inte nämna någon summa för det kan bli fel men de tjänar ofta lika mycket netto som man tjänar brutto i Sverige. Och mer än så ibland. Däremot är ju boendekostnaden högre i Australien eftersom man får ta ett korttidsboende. 

Många av klubbarna är exklusiva med svenska mått mätt. 

– Det är inte ovanligt att en klubb har bara 300 eller 400 medlemmar och banorna är ändå i superskick.

En av de mer spektakulärt exklusiva banorna är Ellerstone som Greg Norman byggde på beställning av den australiensiske mediamagnaten Kerry Packer. Här spelades bara 600 rundor förra året. Banans sköts på daglig basis trots att det händer att banan är tom vissa dagar. 

– Vi har haft svenskar där och de berättade att det kunde flyga in en fyrboll med helikopter på förmiddagen och en på eftermiddagen. Banpersonalen  fick flytta hålen mellan de olika partierna. För att hålkanternba skulle vara fina. Det är något utöver det vanliga, säger Göran Tyrsing som gärna skulle se att fler unga, svenska banarbetare hämtade erfarenhet och kunskaper i Australien.

– Jag pratade med en svensk course manager som hade haft en anställd i Austrailien förra året. Han menade att killen var bra redan när han åkte i väg men när han kom hem hade han utvecklats mycket: Han kom med egna förslag och tog egna beslut och initiativ. Han sa: ”Jag släppte i väg en liten knatte och fick hem en andreman.”, säger Göran Tyrsing.

– De växer som människor och ska de sedan vidare så är det bra att ha i sitt cv.

Det som krävs för att komma ifråga är att man jobbar som greenkeeper och är under 30 år. Det krävs för att man ska få ett Working Holiday Visa. Dessutom måste man vara SGA-medlem och ha jobbat på en golfklubb i minst ett år.

Mer information finns här.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Grönytor & bandesign

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rönnebäck först med att klippa både ruff och fairway på 18 hål med robotklippare?

Rönnebäck blir möjligen först i Sverige med att klippa både fairway och ruff på en fulläng…