I framtiden kommer alla golfbanor att helt och hållet klippas med robotgräsklippare.
– Jag är övertygad om att vi är på väg dit. Men det dröjer ett tag innan vi är där, säger Samuel Ludvigsson som key account manager på Husqvarna.
I veckan var han på Österåker för att presentera det senaste steget i utvecklingen av robotgräsklippare – ett low-cut-klippdäck som gör det möjligt för den nyligen introducerade Ceora-modellen att hantera fler klippytor på golfbanorna.
Utrustad med ett nytt 43L-aggregatet kan Ceora klippa upp till tre normalstora fairways om dagen. Det nya klippdäcket klarar inte bara av att klippa fairways utan också semiruff, tjockare ruff och andra ytor med en klipphöjd på mellan 10 och 60 millimeter. Tidigare låg den mellan 20 och 70 millimeter.
– Det gör att vi kan komma ut och klippa andra delar av golfbanan som vi inte kunnat klippa innan, säger Samuel Ludvigsson.
Från början var inriktningen fotbollsplaner. Men ju är intresset från golfbranschen lika stort. Men innan våra golfbanor helt klarar sig utan den traditionella manuellt körda åkgräsklipparen så är det en den arbete kvar. Ceora har testklippt fairways på Österåker sedan i maj. Men utvecklingen har fram till nu gått i beskedlig takt – och det finns en anledning till det.
– Det är komplexa miljöer och det är mycket mjukvara som måste fungera, förklarar Samuel Ludvigsson. Vi vill inte ta för snabba kliv och sedan tvingas backa. Vi utvecklar och testar hela tiden för att säkerställa en god kvalitet.
Men Ceoras kompetens ger ändå en hint om hur framtiden kan te sig. Tack vare satellitnavigeringssystemet Epos kan Ceora navigera med en precision på ner till 2–3 centimeter.
– Det är där vi behöver vara om vi pratar golfbanor. Det går inte att hålla på med nedgrävda begränsningskablar längre, säger Samuel Ludvigsson.
Klipparen kan programmeras för att sköta specifika områden, med olika klipphöjdskrav, antingen vid behov eller i enlighet med förutbestämda scheman.
Och resultaten den har uppnått är bekräftat goda.
– Vi har ju ett oberoende institut som testat resultatet av vår robotklippning och vi ligger på likvärdig nivå som cylinderklippare, konstaterar Samuel Ludvigsson. Vi visste faktiskt inte om att de testade våra klippare. Det fick vi reda på när det redan var i gång. Och resultatet visade sig vara fullt i klass med en cylinder. Det är viktigt för oss att få det bekräftat nu när vi pratar med golfbanorna.
Fördelarna med eldrivna robotgräsklippare är många. En av dem är miljön. En robotgräsklippare kan sänka utsläppsnivåerna av CO2 med så mycket som 83 procent under maskinens livscykel, jämfört med en traditionell åkgräsklippare som drivs med fossila bränslen.
För en golfbana kan kostnaden för själva gräsklippningen utgöra så mycket som hälften av utgifterna i skötselbudgeten. Genom att välja autonoma gräsklippare kan banansvariga göra rejäla kostnadsbesparingar, utan kvalitetsförsämring:
– Våra beräkningar visar att det är möjligt att göra kostnadsbesparingar på upp till 30 procent genom att välja en robotklippare som Ceora i stället för en traditionell åkgräsklippare.
Husqvarna har också robotlösningar för branta, svårarbetade delar av banan och mer komplexa delar av fairway eller semiruff.
På Österåker har man använt robotgräsklippare i tre år. Klubben har köpt in 17 stycken.
– Att vi skaffade robotar beror på att vi analyserade vad vi gjorde sist på arbetsdagen. Då var det mycket klubbhusnära arbete visade det sig. Golfbanan är det viktigaste att hinna med under dagen. Så vad kunde vi då göra för att få en bättre miljö runt klubbhuset? Jo, robotar, säger Magnus Ljungman som var banchef fram till för två år sedan.
I dag är han projektansvarig och ett av projekten han ansvarar för är robotgräsklipparna på klubben. All klippning runt klubbhuset samt hela rangen sker sedan tre år tillbaka av robotar.
Magnus Ljungman menar att bytet till robotar varit ekonomiskt lönsamt.
– På tre säsonger har vi stödklippt fyra, fem gånger. Det kan bero på att en maskin gått sönder när den träffats av en golfboll. Då får vi hjälpa till.
Dessutom blir det betydligt mindre att städa i och utanför klubbhuset.
– Man tar inte med sig en massa gräsklipp på skorna in i klubbhuset. Det ligger inget spill på de sista ytorna man beträder.
Ytan de befintliga robotarna arbetar på inramas av en begränsningskabel som är nedgrävd i marken. Hittills har de ”bara” fått sköta ruffklippning samt klippning av gräsytor runt klubbhuset.
Men sedan i somras har man även provat Ceora, den nya modellen som ska kunna klippa fairways.
– Det som har hänt är att vi gått mot lägre klipphöjder, säger, Magnus Ljungman. Vi har klippt på 10 millimeter och det har funkat utmärkt. Nästa steg är om vi med hjälp av solceller kan använda fler maskiner längre ut på banan.
– Den här banan är allt annat än platt och det har ju varit en ganska bra test för maskinen för att se vad den klarar av. Men det var bara ett ställe den gick bet på. Där var det för brant…
Ljungman menar att maskinerna inte kommer att ersätta mänskligt arbete.
– Vi har inte bantat personalstyrka på grund av robotarna. Däremot har vi kunnat omfördela arbetet. Vår bemanningsstyrka har tvärtom gått upp. Vi behöver ha kvar mänsklig arbetskraft. Däremot kan det kännas lite gammelmodigt att avlönad personal ska sitta och köra gräsklippare. Vi har så mycket att göra att vi behöver nyttja personalen på bättre sätt, säger Magnus Ljungman.