Hem Grönytor & bandesign SGA:s replik på senaste Pitch: ”Oförskämt”

SGA:s replik på senaste Pitch: ”Oförskämt”

Swedish Greenkeeprs Association (SGA) riktar nu kritik mot de påståenden som framfördes i senaste avsnittet av Svenska Golfförbundets videosatsning Pitch.

Många banchefer och banarbetare var irriterade efter att ha sett programmet och nu har organisationen enats om ett yttrande.

Orsaken till irritationen bland banarbetarna är att man i filmen antydde att svenska golfklubbar slösar onödigt stora pengar på gödsel, eller som det uttalas: ”Gödslar med klubbens pengarna”. Av den anledningen behövde styrelsemedlemmar i svenska golfklubbar lära sig mer om banskötsel.

Så här skriver SGA:

”Sedan Annica Lundström tog över som chef för banverskamheten på SGF har vi i SGA:s styrelse haft en mycket god relation och ett antal positiva möten med både henne och Gunnar Håkansson, generalsekreterare på SGF. 

Vi hoppas och tror att syftet med programmet var att väcka till eftertanke, att styrelsen behöver förstå hur komplex modern banskötsel är. Att det krävs att man behovsanpassar gödslingen. Men i så fall fick man inte ut budskapet eller rättare sagt, det var mycket enkelt att missuppfatta budskapet.

Att ha rubriken ” Gödslar ni med klubbens pengarna” är synnerligen olyckligt och kan lätt misstolkas av medlemmar och styrelser. Få länder, om ens något land, producerar så bra banor i förhållande till budget som Sverige.

Det finns säkert klubbar i Sverige som kan förbättra sin drift och det görs, enligt SGA, med ökad kompetens. Det vet vi är SGFs åsikt också. Det finns många golfklubbar som redan sköts exemplariskt med otroligt kompetent personal, därför är det extremt olyckligt att dra alla över en kam.

Att säga att gödselbudgeten kan mer än halveras är oförskämt mot alla course managers som idag gör ett bra jobb. Att det bara finns ett rätt ”gödselrecept” enligt oberoende forskning kan diskuteras. Vi vet att många banchefer bedriver egen ”forskning” på sina anläggningar. Man tar hjälp av gödselleverantörernas spetskompetens för att hitta de rätta produkterna och programmet för att göra sin bana så bra det går med de resurser man fått tilldelade av sin styrelse. Att det kostar olika mycket är inte konstigare än att man har olika ambition och förutsättningar på sina anläggningar. Vi måste SLUTA jämföra anläggningar med varandra ur ett enbart ekonomiskt perspektiv!

Styrelsen”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Grönytor & bandesign

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rönnebäck först med att klippa både ruff och fairway på 18 hål med robotklippare?

Rönnebäck blir möjligen först i Sverige med att klippa både fairway och ruff på en fulläng…