Hem Banor & klubbar Så tredubblade Ängelholms Golfklubb antalet juniorer på två år

Så tredubblade Ängelholms Golfklubb antalet juniorer på två år

2022 hade Ängelholms Golfklubb 86 betalande juniorer i klubben.

I år är de 256, vilket är ett resultat av ett projekt som går under namnet Aktiv unga

– Det är fantastiskt att se hur klubben har levt upp, säger Fredrik Sebelius som är klubbchef på Ängelholms Golfklubb. Vi ser EPA-traktorer på parkeringen med golfbagar på flaket och det är fullknökat på driving rangen kväll efter kväll. Man ser att de nya medlemmarna har dragit med sig andra. 

Det började för två år sedan när ett lokalt Ängelholmsföretag, Munka Grodden, kontaktade Fredrik Sebelius.

– Ägaren kom till mig och sa att han ville göra ge någonting för ungdomarna och jag hade då grunnat mycket på hur vi ska få i gång juniorerna igen, inte bara på klubben utan i golfen i stort, berättar Fredrik som efter mötet kontaktade Drivkraft, en ideell förening som bildades i Malmö 2011. Drivkraft är ett stöd för unga och deras föräldrar och håller i läxhjälp på ett antal skolor.

Via Drivkraft bjöd man in ungdomar mellan 12 och 17 år att lära sig spela golf. Gränsen gick vid 50 ungdomar om året som skulle få ta grönt kort gratis. De fick också ett års fritt medlemskap samt låna utrustning gratis.

Intresset var större än de räknat med. 

– Vi blev helt överösta med intressenter. Första året blev vi 93 och vi på klubben bestämde oss för att släppa ut alla och så täckte vi mellanskillnaden själva. I år sa vi stopp när vi nådde 60 anmälda. Och – det fina är att 23 av årets 60 deltagare är tjejer, berättar Fredrik.

I år samarbetar man också med Ängelholmshem, ett kommunalt bostadbolag, för att nå ungdomar som kanske annars inte hade kommit i kontakt med sporten. 

– Därför tog vi kontakt med Ängelholmshem, ett kommunalt bostadbolag, och erbjöd ungdomar i deras områden en plats.

För att underlätta för ungdomarna att ta sig till klubben för utbildning och träning, så har man införskaffat en minibuss.

– I år har vi två fasta tider för juniorer. Vi hämtar dem i stan och kör dem till klubben, berättar Fredrik.

Projektet ska pågå ett år till.

– Jag gissar att uppemot 250 ungdomar kommer att ha tagit grönt kort hos oss när perioden är slut. I år var vi 170 betalande juniorer i föreningen.  

En tanke med projektet är att nå grupper som ännu inte hittat till golfen.

– Vi har varit svaga att nå fram till den 1,5 miljon nysvenskar som kommit. För dem har inte golfen varit ett alternativ. Det är ju en enorm kundgrupp vi missar. Där finns ju både talang, vilja och föreningskänsla.

Ofta är det ju barn till golfspelande föräldrar som börjar spela golf. Hur fungerar det när det kommer ungdomar som är helt nya och som inte fått lära sig vett och etikett sedan barnsben?

– Vi kör vår grönt kort-utbildning så som man gjorde förr i iden. Ungdomarna drillas vid fem tillfällen med vår pro, Robert Löfqvist. Han går igenom vett, etikett, regler och hur man spelar och slår. När ungdomarna är klara så är de mycket mer redo för banan än den generella nyblivna golfaren är i dag. Nu kan man ju göra provet online och gå en fadderrunda med en kompis och sedan ge sig ut på valfri golfbana. Den här gruppen som vi utbildar är mer redo än de flesta andra. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubbchef i Östergötland polisanmäld för misstänkt förskingring

En golfklubb i Östergötland skakas av oegentligheter. Klubbchefen är polisanmäld för att h…