Hem Banor & klubbar Efter stormen och översvämningarna: ”Det kommer att kosta…”

Efter stormen och översvämningarna: ”Det kommer att kosta…”

Gräppås Golfklubb

Översvämningarna kommer att kosta svenska golfklubbar mycket pengar – hur mycket är för tidigt att säga.

– Ingen har ännu någon siffra på vad det kostar. Det är nog några månader för tidigt att uttala sig om det, säger Göran Tyrsing som är kanslichef på Swedish Greenkeepers Association (SGA).

– Men det står helt klart att det kommer att kosta…

Det handlar om tre sorters kostnader: Den första är den uteblivna intäkten under de dagar då banorna tvingats hålla stängt.

Göran Tyrsing, kanslichef SGA Riks.

– Men vi kan nog vara glada över att regnet kom under just den sista semesterveckan för den brukar vara den lugnaste. Alla gör sig redo att åka hem och jobba. Så där hade vi lite tur, säger Göra Tyrsing.

En annan kostnad är reparationskostnaden (vilken ibland täcks av försäkringsbolag).

– Då handlar det ofta om bunkrar som har eroderat och greener som spolats i väg. Saker som kräver reparation.
En tredje kostnadspost är ökade mantimmar.

– På många klubbar har personalen fått lägga all tid på att hantera situationen och försöka få bort vattnet. Alla arbetsmoment som skulle gjorts den veckan har fått skjutas på framtiden.

Se bilderna från de drabbade svenska golfklubbarna:

  • Alfta Edsbyns Golfklubb
  • A6 Golfklubb
  • Laholms Golfklubb

Omfattningen av skadorna varierar mellan region till region. Vilka som drabbats värst vet inte Tyrsing:

– Det vågar jag inte uttala mig om för då kan kanske jag bommar någon. Men från sydvästra Sverige och uppåt Småland, Västergötland och hela vägen vidare upp genom Sverige är drabbade. Jag pratade med Sundsvall i går och där stod två tredjedelar av banan under vatten. Havet trycker dessutom upp mer vatten så att de får in saltvatten på banan. Nu är ju inte vattnet lika salt som på västkusten men de har att stå i.

– Även Åre har haft sin beskärda del. Så det är hela Sverige. I sydöst, östra Småland och Blekinge, där har de nog klarat sig bäst, tror Göran.

Banor som är byggda på sand och som är utlagda på sluttningar har också klarat sig relativt bra.

– Ja, på exempelvis Ringenäs kunde de spela KM. De hade bara stängt en dag. Men den tål vatten sand och har sluttningar som hjälper till med avrinningen.

Samtidigt är de lokala variationerna så stora att även banor som tål mycket vatten har fått mer än de tål, om man säger så.

– Flera klubbar som har breddavlopp i sina dammar ska släppa ut i kommunens system i hav och vattendrag. Men där är det fullt. Så även om deras breddavlopp är bra så finns det ingenstans att leda vattnet. Breddavloppen ligger en meter under ytan och då svämmar dammarna över.

– Vissa banor har bäckar och åar med bra flöden men de hinner inte med.

Göran Tyrsing menar ändå att klubbarnas förmåga att hantera översvämningarna ändå är förhållandevis god.

– Vi är ändå rätt vana vid det. Det kommer någon översvämning nästan varje år i någon region. Men nu fick alla klubbar det på samma bräde.

Den gångna sommaren har innehållet både kritisk torka och överdrivna mängder vatten:

– Vi har ju planerat för seminarier på Elmia i höst. Tidigt på sommaren skrek alla efter föreläsare som tog upp bevattning: Hur man ska göra för att ta vara på varje centiliter vatten så att den når gräsrötterna. Och vi hittade superbra föreläsare. Men nu har det ju regnat i en månad så intresset kanske har svalnat…

Annica Lundström
Annica Lundström.

Annica Lundström, som är chef för klubb- & anläggningsutveckling på Svenska Golfförbundet (SGF) menar också att det är svårt att uppskatta kostnaden.

– Svårt att göra en generell bedömning över de ekonomiska konsekvenser för golfklubbarna som den här typen av oväder för med sig. Många golfklubbar i de utsatta områdena har behövt hålla golfbanan stängd och det i sig påverkar förstås ekonomin. Vad jag vet i dagsläget har inte Hans medfört extremt stora skador på golfbanorna men det är nog för tidigt att uttala sig om. Likaså om det blivit betydande skador på fastigheter.

”Det vi ser nu är verkligen ett bevis på att klimatförändringarna är här och nu.”

Annica Lundström, Svenska Golfförbundet

Annica tror att svenska klubbar kommer att behöva vänja sig vid den här typen av extremväder i framtiden:

– Det vi ser nu är verkligen ett bevis på att klimatförändringarna är här och nu. Den snabba temperaturökningen innebär svåra utmaningar både på  global och lokal nivå i form av till exempel extremt och oförutsägbart väder, översvämningar, fler och mer intensiva värmeböljor, mer intensiv nederbörd, långa torrperioder, livsmedelsbrist och havsnivåhöjningar. Alla behöver bidra till att minska sitt klimatavtryck och det gäller förstås även landets golfklubbar.

– Ett aktivt arbete med hållbarhetsfrågorna kan dessutom gynna klubbarnas ekonomi genom minskade kostnader, minskad risk för framtida ekonomiska bakslag till följd av klimatförändringar, en ökad legitimitet i samhället och därmed ett ökat stöd från kommuner, myndigheter, företag och organisationer. SGF håller hållbarhetsfrågorna högt prioriterade och kommer genom rådgivning och utbildning bistå golfklubbarna i det viktiga och nödvändiga omställningsarbetet. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Sweetspot Academy: Den sista pusselbiten i golfens digitala ekosystem

Sweetspot Academy är det senaste tillskottet i det digitala ekosystem som hjälper golfanlä…