Hem Banor & klubbar 20-åring dömd för misshandeln på Växjö Golfklubb

20-åring dömd för misshandeln på Växjö Golfklubb

Växjö Golfklubb.

Den 20-årige man som misshandlade en golfspelare på Araby Golfklubb utanför Växjö döms till 2,5 års fängelse.

Misshandeln skedde med en golfklubba i slutet av maj.

Upprinnelsen till misshandeln var att tre golfspelare i 60-70-årsåldern bad fem yngre män, som uppträtt högljutt och stökigt, att vara tysta.

Efter tillsägelsen gick ungdomarna till fysiskt attack. De unga männen slog golfspelarna med knytnävarna. De blev också sparkade och därefter misshandlade med golfklubbor.

(Utdrag ur domen – se nedan)

De unga männen ska ha varit i ett påverkat tillstånd.

– Det urartade med att flera målsägande blev misshandlade med slag, sparkar och tillhyggen som golfklubbor, sa Robert Loeffel hos polisen till SR.

Polisen grep fem unga män mellan 20 och 25 år. Samtliga anhölls misstänkta för misshandel, grov misshandel och rån.

Den 20-årige mannen döms inte bara för misshandel utan också för häleri sedan han tagit med sig golfklubborna från platsen. 20-åringen döms också för hot mot tjänsteman då han gjort en hotfull gest mot en ordningsvakt. 20-åringen förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret, bland annat för misshandel, ringa narkotikabrott samt brott mot lagen om förbud beträffande knivar. De tre senaste avsnitten avser åtalsunderlåtelser för bland annat våld mot tjänsteman.

En annan i ungdomsgänget fick villkorlig dom för häleri.

20-åringen ska betala skadestånd på 33 800 kronor till den misshandlade golfspelaren.

Ur åklagarens sakframställning

”JA slog ut sin boll och gick till sidan för att nästa spelare skulle slå ut. Han tog upp sin mobiltelefon och skulle ringa. Då gick en av (…) ungdomarna fram till honom och bad honom ta ner telefonen och hotade att skjuta honom. Samtidigt kom den längre av (…) ungdomarna, MM, fram och tilldelade honom ett slag med knuten hand som träffade i ansiktet. JA vacklade till och därefter började MM att besinningslöst slå honom med en järnklubba. MM höll i klubbans skaft och det var således klubbhuvudet av järn som träffade JA. Han skyddade huvudet med sina armar och slag träffade på armarna. Han föll till marken och kröp ihop i skyddsställning och fick motta flera slag mot kroppen, uppskattningsvis 6-8 slag. Till slut gick klubban sönder och då avslutades övergreppet med att MM tilldelade den liggande JA en spark på baksidan av ländrygg/lår. Spelare från andra hål anslöt och ungdomarna begav sig från platsen mot en närbelägen udde vid en mindre sjö. Under tiden hade polis tillkallats av andra spelare. GA och MG hade gått åt sidan för att undvika bråket. De kunde konstatera att deras golfbagar blev vittjade. Ungdomarna lämnade platsen i två grupper, den grupp som var längst fram bestod av tre ungdomar medan den andra av två. När polis anlände följde de efter ungdomarna och bad dem lägga sig ner. Det var bara MM som lydde. Samtidigt som han lade sig ner kastade han en klubba ifrån sig. Övriga ungdomar gick mot sjön och blev där omhändertagna. Vid spatserturen ner mot sjön och före det att polisen ingrep passerade ungdomarna en villa med övervakningskamera. Av bilder från övervakningskameran kan man notera att en person med samma klädsel som AA håller en golfklubba i handen. Samtliga ungdomar omhändertogs och fördes till polishuset. Vid skyddsvisitation av MM påträffades en nyckelknippa som senare visade sig tillhöra GA och som denne förvarat i sin golfbag. På platsen har en sönderslagen golfklubba beslagtagits. På den delen där klubbhandtag är beläget har det säkrast DNA-spår på två ställen som extremt starkt (Grad 4 +) talar för att dessa kommer från MM. Av fotografier från när ungdomarna kom till arresten framgår att MM har ett plåster på näsan. Av fotografi beträffande AA framgår att han vid intaget på arresten hade exakt den klädsel som den ungdom hade som vid passerandet av övervakningskameran hade en golfklubba i handen. Av rättsintyg beträffande JA framgår att han har ett stort antal sår och blåmärken på armar, ben, bålen och i ansiktet som kan förklaras med slag med golfklubba och sparkar samt knytnävsslag i ansiktet.

”JA har i allt väsentligt bekräftat vad åklagaren sakframställningsvis anfört samt tillagt: (…) När han tog upp mobiltelefonen för att ringa kom den (…) som han uppfattade som ledare för gänget, fram till honom och sa ”lägg ner telefonen jag har en pistol”. Nästan omedelbart därefter kom en av de (…) fram och tilldelade honom ett knytnävsslag i ansiktet. Han vacklade till och sedan började samma person att slå honom med en järnklubba. Den som utövade våldet höll i klubbskaftet och det var klubbhuvudet som träffade honom. Slagen riktades mot huvudet och han skyddade sig med armarna och slagen träffade på armarna. Till slut föll han till marken och kröp ihop i fosterställning för att skydda sig. Han fruktade för sitt liv. Om klubbhuvudet träffat hans huvud hade det kunnat gå riktigt illa. Han uppskattar att han fick motta 6-8 slag när han låg ner. Innan våldsutövningen avslutades blev han sparkad på höger lår upp mot ryggslutet. Det var samma person som utdelade knytnävsslaget som slog honom med klubban. Han har tidigare inte kunnat peka ut den person som slog honom men tycker idag att han känner igen MM som gärningsman. Det var den längre av (…) ungdomarna som utövade våldet och denne hade något på näsan. Våldsutövningen avslutades när andra golfspelare anslöt till plasten. JA upptäckte då att den golfklubba med vilket våldet utövats hade brutits av. Den kortare av de (…) höll såvitt han kunde uppfatta sig i bakgrunden. Efter våldsutövningen och innan ungdomarna lämnade platsen såg han att en av (…) ungdomarna vittjade GA:s golfbag. Därefter försvann ungdomarna mot udden ner vid sjön (Tegeludden).”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…