Hem Banor & klubbar Svinpesten: Okej att spela golf – om du inte letar boll utanför banan

Svinpesten: Okej att spela golf – om du inte letar boll utanför banan

svinpest golf

Det är okej att spela golf även i områden som med smitta av afrikansk svinpest, enligt Jordbruksverket.

På sin hemsida skriver Jordbruksverket att det är tillåtet med idrottsaktiviteter på ”etablerade tävlingsbanor i den smittade zonen”.

När det gäller golfspel har Jordbruksverket den 13 september 2023 publicerat följande på sin hemsida under Frågor & svar:

Så här står det:

”Du får inte lämna själva golfbanan. Det innebär att slår du en boll utanför själva gräset får du inte hämta bollen. Skodon, kläder och utrustning som har använts på golfbanan bör tvättas rent med vatten och borste så de blir rena från all synlig smuts. De ska vara så rena att man kan använda dem inomhus. Var extra noga med sulor på peggade skor och med hjul på vagnar.”

Enligt Svenska Golfförbundet (SGF) ska formuleringen tolkas som att golfspelare inte får lämna själva golfbanan. Så här skriver SGF på en sida för rådgivning för golfklubbar:

”Den berörda golfklubben bestämmer hur de yttre begränsningarna ska sättas, på ett sätt så att golfspel kan bedrivas, samtidigt som spelarna håller sig borta från skog och mark utanför banan. Om det inte redan finns out of bounds längs banans yttre gräns, markera ny out of bounds med pinnar eller spray längs banans yttre gräns. Gör sedan en tillfällig lokal regel där out of bounds-områdena längs banans yttre gräns definieras som en spelförbundszon enligt Modell för lokal regel E-9. Informera alla spelare om vad som gäller, och understryk att de inte får beträda spelförbudszonen. Om bollen ligger på banan, men någonting i spelförbundszonen ger störande inverkan på stans eller sving, får spelaren ta lättnad utan plikt enligt Regel 16.1f(2).”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…