Hem Ekonomi & affärer Golfens märkliga rekordsiffror – men corona-effekten kan drabba svenska golfklubbar nästa år

Golfens märkliga rekordsiffror – men corona-effekten kan drabba svenska golfklubbar nästa år

Det var länge sedan det spelades så mycket golf i Sverige som den här våren.

Torsdagen den 21 maj spelades exempelvis 80 066 ronder. Ett rekord som bara stod sig i tre veckor. Söndagen 7 juni spelades det nämligen 80 352 ronder!

Under årets 23 första veckor, fram till 7 juni, är uppgången 47 procent, vilket motsvarar en summa av 3,3 miljoner spelade ronder totalt.

Det är glädjande och intressanta siffror. Samtidigt som en del av golfpopulationen spelar mer – och samtidigt som det totala antalet golfare förmodas växa i antal – så finns det också varningssignaler.

58 procent

När vecka 23 hade passerat var det fortfarande 33,8 procent av de SGF-anslutna golfarna som fortfarande inte hade begått årsdebut. De stod kvar på noll ronder. Och nästan 25 procent hade bara spelat mellan en och fyra ronder. Tillsammans utgör dessa måttligt golfande grupper alltså 58 procent. 

Man kan å andra sidan säga att 66 procent har spelat minst en rond.

Mest aktiva är golfare mellan 61 och 70 år. De står för 630 468 ronder av totalt 2 805 801. Personer mellan 51 och 60 spelade tillsammans 623 459 ronder och personer i riskgruppen för covid-19, från 71 år och uppåt, har spelat 534 863 ronder. Golfare över 51 år har alltså spelat 63 procent av alla ronder.

Så, visst har det spelats ovanligt mycket golf. 

Men det betyder inte nödvändigtvis att det är ekonomiskt bra för alla klubbarna.

»Vi ska inte slå på trumman för att vi har tjänat pengar i år.
Nästa år kan det hinna ikapp oss.«

Lars Leissner, ordförande i Visby GK, sa i april:

– Det är fullt ute på banan – men vi har inte en enda greenfeegäst…

Sådant är givetvis kännbart för en klubb som till en inte oansenlig del lever på intäkter från gästspelare. Men frånvaron av greenfeegäster är inte på något sätt typiskt för den svenska golfen våren 2020. Tvärtom.

Utländska gäster saknas

De allra flesta distrikt ser en ökning. Bara tre distrikt har haft ett minskande antal greenfespelare: Utöver Gotland (-4 957) är det Skåne (–5 212) och Bohuslän-Dal (–5 447). Samtliga dessa distrikt lider antagligen av att de inte fått besök av utländska gäster: Bohuslän-Dal saknar de norska golfturisterna medan Skåne och Blekinge gått miste om framför allt danska mn också tyska besökare. Och nedgången i greenfeespel på Gotland beror förstås på reserestriktionerna som gällde under våren.

Men att greenfeegäster saknats betyder inte att det spelats lite golf i dessa distrikt.

Jan Ekblom, klubbchef, Falsterbo.

Jan Ekblom, som är klubbchef på Falsterbo GK, säger att de gick in i högsommartrycket redan i slutet av april:

– Vi kan ju inte se om det kommit många nya golfare in i spelet, för vi har en lång kö till klubben. Men däremot har vi haft ett enormt speltryck. Det har varit väldigt mycket medlemsspel. Det är en ironi i allt det trista som nu sker så är det en stor aktivitet på klubben. 

– Vi har greenfeegäster men vi ser en minskning, rätt kraftig. Hela Skåne har ju haft en minskning och den tror jag kommer fortsätta. Vi brukar ha gäster från Tyskland, Danmark och de svenska storstadsregionerna i maj månad, men de har avbokat och bett att få återkomma i höst. Så det finns ett stort frågetecken. Men jag tror att golfbranschen i stort mår ypperligt. 

Stockholms rekordökning

Medan Skåne är den region som minskat mest vad gäller gästspel så är Stockholm den region som haft störst ökning av gästspel: +80 995 ronder.

Om man leker med tanken att en snittgreenfee är 400 kronor så skulle det betyda att stockholmsklubbarna sedan januari delar på ett tillskott på över 36 miljoner kronor.

Kaos på Salem

Robert Karlsson, klubbchef, Salems Golfklubb.

– Vi har fullt kaos, säger Robert KarlssonSalems Golfklubb. Det är så mycket… Jag tror vi har en beläggning på 85 procent. Det tar inte slut. Vi är upp så det dånar om det. 

På Salem har greenfeespelet ökat väldigt mycket på vardagar men tappat något på helger.

– Vi har många från Scania som är här. De permitterade ju 17 000 personer. Många av dem är medlemmar på Vidbynäs och Kallfors, och nu är de och spelar hos oss hela tiden.

Mest har spelet på 9-hålsbanan ökat. Däremot har man inte, som många andra klubbar, någon anmärkningsvärd tillströmning av nybörjare.

– Jag pratade med Ågesta häromdagen och de har redan 150 nybörjare i utbildning, men det är inte vi i närheten av, säger Robert Karlsson.

Backlash 2021?

Bara för att det går bra i år så tar Robert Karlsson inte lätt på framtiden. För han befarar att det kan komma en negativ reaktion nästa år. Han vill lyfta ett varningens finger för att många av de företag som i år sponsrat klubben kan få problem som en följd av pandemin.

Parkeringen på Salem en fredag i maj…

– Vi ska vara vaksamma på vad som händer. Vi ska inte slå på trumman för att vi har tjänat pengar i år. Nästa år kan det hinna ikapp oss. Vem har råd att sponsra? Hur behåller vi företagen? I år hade ju alla redan betalat sin sponsring innan coronakrisen kom. Jag tror man måste vara lyhörd och flexibel inför nästa år. Det kan komma en reaktion. Och vi måste ju fundera på hur vi ska behålla dem som kommit till spelet i år…

Näst störst ökning av gästspel har Göteborg med +20 008 ronder.

Golfboomen 2.0

Även inom retail och handel har har golfen fått ett uppsving i omsättning. Nils Björkman, en av de golfspelande delägarna i Länna Sport söder om Stockholm, säger att han inte upplevt ett sådant drag runt golfen sedan golfboomens dagar.

– Då skulle alla spela golf. Och den haussen är tillbaka, känns det som. Alla vill ut på banan och spela golf. 

Nils Björkman, en av tre delägare till Länna Sport.

Nils växte upp på Haninge Golfklubb där han som ung junior sparrade med »Kotte« Broberg. Efter en vända på college satsade han på en civil utbildning och hamnade sedan i familjeföretaget.

Nils menar att golf är en av flera aktiviteter som är perfekt att ägna sig åt under pandemi-karantänen.   

– Ja, när allt annat är nedstängt och folk inte får gå till sina arbetsplatser eller krogen, då kan du ju faktiskt ha ett möte på golfbanan.

Nybörjare och barn

Nils menar att golfens uppsving visar samma uppåtgående kurva som andra aktiviteter, exempelvis running, padel och cykling.

Nils Björkman tror att många har köpt ny utrustning i stället för att lägga pengarna på resor. Men framför allt har han sålt mycket klubbor till nybörjare och juniorer.

– Starter set har gått jättebra liksom kids clubs, säger han.

Tobias Bergman, marknadschef på Dormy, säger:

– Vi vill vänta med siffror. Men generellt kan man säga att vi kan känna av det ökade golfintresset och det går bra i båda varuhus och på e-handel. Det sistnämnda ökar mest.

Det indikerar att det skett en tillströmning av nya golfare. Statistik från Svenska Golfförbundet bekräftar Nils Björkmans känsla.

Bo Bengtsson på SGF informerar om att förbundet hittills har fått cirka 40 000 nya medlemmar fram till 1 juni. 80 procent av dessa är så kallade återvändare, som redan har Grönt kort och handicap, medan 20 procent är »under utbildning«.

Gruppen »under utbildning« är dessutom större än så eftersom alla i den kategorin ännu inte blivit medlemmar i en klubb.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Cabot Collection fortsätter sin internationella expansion – investerar i Lofoten Links

The Cabot Collection, en kanadensisk utvecklare och förvaltare av resorter och golfdestina…