Flera banor i länderna runt Medelhavet har aviserat att de öppnar sin anläggningar under senvåren och sommaren. Frågan är om svenskarna är redo att resa ut för att spela golf?

Vi vände oss till Johan Kullenberg som är marknadschef på Golf Plaisir. Han säger:

Johan Kullenberg, marknadschef, Golf Plaisir.

– Vi tror att när vaccinpassen är på plats så kan det bli en stor efterfrågan i höst. Men jag vet inte om jag vågar säga det för den här pandemin är så oförutsägbar. Vi vill ju gärna att folk ska resa och vi vill så klart komma med positiva signaler. Men förutsättningarna kan förändras snabbt och det kan resultera i förseningar. Vaccineringen har ju inte varit helt oproblematiskt och därför ska man inte gå händelserna i förväg, säger Johan Kullenberg.

Hur är trycket från svenska golfare?

– Vi upplever det som att trycket är ganska hårt just nu men det kan också bero på att vi har ganska generösa avbokningsregler: Man kan boka vinterns resa nu och avboka i september utan kostnad. Vilket underlättar själva beslutsprocessen. Vi släppte Meloneras på Gran Canaria till försäljning förra veckan, i samband med att de höll en europatourtävling där, och vi fick direkt hundratals bokningar. Så det finns ett uppdämt tryck. Folk vill ut och resa!

– Vi tror ju att det kan bli högt tryck i höst och även i vinter. Väldigt många väljer att boka sin vinterresa redan nu, dels för att ha något bokat, dels för att det finns ett uppdämt behov även från alla länder i Europa. Så höstens och vinterns resor kan bli en bristvara. Och pandemin har stökat till det när det gäller kapaciteten på flygen. Där det tidigare gick flera flyg per dag så går det nu betydligt färre. Nu vet vi att flygbranschen brukar vara snabba med att anpassa tillgång till efterfråga så det blir nog betydligt bättre när vaccinpasset är på plats.  

Kör ni några resor just nu?

– Nja, vi har hela tiden haft några resenärer som varit ute… men det vågar jag knappt säga för det kommer alltid reaktioner på det. Vi har hur som helst haft väldigt få resenärer. Jag var själv i Spanien förra veckan men jag är vaccinerad. Det är ju de som har antikroppar som är ute och reser och dessutom måste man göra ett PCR-test innan man åker. Så det är ganska säkert. Alla på planet har testat sig innan de åker.

Det verkar finnas en förhoppning från flera stora europeiska golfdestinationer om att resandet ska ta fart i sommar?

– Ja, det tror jag. Spanien, Grekland, Italien och Portugal – länderna runt Medelhavet – är beroende av turism och trycker på hårt för att vaccinpasset ska vara på plats i sommar. Varje vecka som det inte går att resa förlorar de mycket pengar.

– Vi har ju fördelen att våra resor egentligen inte drar igång förrän i september. Då börjar vår säsong. Skulle vaccinpasset eller vaccineringarna dra ut på tiden så inner vi ändå arrangera våra resor. vi räknar nog med att alla som vill vaccinera sig ska ha gjort det i september. Sedan är ju flera stora länder som är emot vaccinpass för de anser att det strider mot EU:s  grundläggande tankar om fri rörlighet. 

Så fram till september så kör ni ganska sparsamt och begränsat?

– Ja, det kan man säga. Men det gör vi normalt sett också. De flesta brukar spela golf i Sverige under sommaren så det är ingen skillnad. Vårt systerbolag, Out of Bounds, säljer ju resor i större utsträckning till individer som har antikroppar och vill spela utomlands. Under perioden maj till september har vi inte så mycket gruppresor att tala om. Vi omsätter 300 miljoner men det är ju under de andra månaderna vi har volymen.

Har det varit någon fara för bolaget?

– Nej, vi har klarat detta helt själva. Vi betalade tillbaka pengar för inställda resor till våra kunder på en gång. Vi har inte tagit statliga lån utan har finansierat krisen internt. Och nu har vi inga permitteringar heller. Vi jobbar hundra procent. Vilket beror på att vi har starka ägare. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Resor & turism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Lydinge Resort utsett till Skånes bästa golfhotell

Lydinge Resort har belönats med utmärkelsen Skånes Bästa Golfhotell av Travel News Busines…