Hem Krönika Golfen och alkoholen

Golfen och alkoholen

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.  

Det finns två saker jag ogillar mycket. Dubbelmoral och godhetssignalering.

När vi i Sverige skall hantera frågan om alkohol är risken mycket hög att det blir både dubbelmoral och godhetssignalering. Alkohol är en moraliskt komplicerad fråga som gör att fakta blir mindre relevanta.

Dan Persson

I det numera nätbaserade förbundsorganet Golfa! berättar förbundet i en artikel om vilka regler som gäller för simulatorgolf. Artikeln avslutas med en upplysning:

»Du kan straffas för osportsligt uppträdande om du spelar simulatorgolf alkohol eller drogpåverkad«.

Vidare upplyser man läsaren om att hemmaklubben eller distriktet kan stänga av spelaren, även om denna spelat sin golf i en simulatoranläggning.

Det är lite som om Transportstyrelsen hade meddelat att man kan dömas för rattfylleri om man spelar bilspelet Need for speed på datorn medan man dricker öl.

Faktaruta i förbundets tidning Golfa!

Hade regeln handlat om officiell tävling hade det funnits skäl. Då är alkohol dopingklassat och skall så vara.

Golf och alkohol har en lång historia tillsammans. Om vi då börjar med att gå till golfens ursprung så kommer golf från Skottland. Därifrån kommer bara en produkt till i form av whisky. 

En trevlig skröna från 1800-talet handlar om när man samlades för att bestämma hur många hål en golfbana skulle ha. Det varierade nämligen. Det som enade de skotska golfarna var Old Tom Morris starka argumenterande: »När jag går ut för att spela min älskade golf tar jag med mig en Gill (gammal måttenhet, cirka 15 centiliter) med whisky och tar en sipp efter varje hål. När jag spelat 18 hål är whiskyn slut och det skulle vara oklokt att spela vidare.«

I mitt barskåp har jag någon flaska av den officiella The Open-whiskyn Loch Lomond – en whisky som lanserades med den gamla storspelaren Colin Montgomery som ambassadör.

Sedan vi importerade golfen till Sverige för 120 år sedan så har snart sagt varje golfbana byggts med ett klubbhus som innehåller en bar. Det finns något undantag men det är den generella regeln. Vår golfklubb har en mycket stor del danskar boende på banan och har därför tillstånd att servera alkohol från klockan 08.00 för att kunderna skall få »en lille en« till frukost.

En annan tradition föreskriver att det i bagen skall finnas en plunta för så kallad birdiewhisky. När någon gjort en birdie – min behöver inte fyllas så ofta – så gratulerar man med en halv till en centiliter whisky. Något som knappast kan ses som missbruk eller ge någon större berusningseffekt.

Problemet är att en simulatoranläggning rent näringsmässigt är en så kallad »aktivitetsrestaurang« och för att nå lönsamhet behöver den en bar och ett alkoholtillstånd. Ölförsäljning skall då betala både löner och hyra. Samma gäller för bowling, minigolf med flera sporter som finns på sportrestauranger som O’Learys (som då ofta även har simulatorgolf). Simulatorgolfare som inte dricker öl är en ekonomisk katastrof.

En simulatoranläggning har kunder. Inte medlemmar. Syftet är att berika ägaren, inte idrottslig verksamhet. Kan de servera alkohol, har de tillstånd och lyder under ett omfattande regelverk för hur mycket och vem man får servera. Bryter de mot reglerna tas tillståndet av dem. Regelverket för alkohol på en simulatoranläggning är stipulerat i svensk lag.

SGF som förbund har att följa svensk lag och kan inte ha egna lagar där svensk lag gäller. Vi skall inte ha idrottsliga domstolar av samma skäl som vi inte skall ha religiösa eller etniska domstolar. Här bör vi komma ihåg att staten tjänar många miljarder per år på försäljning av alkohol, på punktskatter men också på detaljhandel med alkohol. SGF skall därför ge fullständigt f*n i att ha egna regler för detta.

Om jag och tre kamrater träffas för att umgås en eftermiddag vintertid och vill hitta på något är simulatorgolf en trolig aktivitet då vi gillar golf. Ses fyra vänner är det troligt att vi vill äta en bit och valet av dryck torde inte falla blåbandisterna i förbundet på läppen direkt. Det blir vin eller öl. Vi väljer sedan att ställa in datorn så den puttar själv för att snabba upp spelet. Det är ju inte idrotten golf vi håller på med.

Alkohol är skadligt ur många perspektiv och vårt samhälle har därför omfattande regelverk för alkohol, vilket är bra. Problemet här är att förbundet tar på sig en roll som moralpolis och jag ogillar starkt moralpoliser, i synnerhet de iranska, men även alla andra. 

Jag sa upp prenumerationen på DN när Peter Wolodarski började ägna sig åt att uppfostra läsarna, som en del av hans uppdrag från gud, och bedrev opinionsbildning i stället för att ge oss nyheter. Jag reagerar på samma sätt här. 

Riksidrottsförbundet har ändrat sin portalparagraf från den gamla »leda svensk idrott« till det nya »stödja svensk idrott«. Samma princip ska självfallet gälla förbunden. Spelas det officiell tävling på simulator, sanktionerad av förbundet, är alkoholförbudet självklart och en fråga för förbundet att bestämma över. Är det en social aktivitet på en aktivitetsrestaurang ska inte förbundet ha några som helst synpunkter eller riktlinjer då samhället har lagar.

Hyckleriet blir uppenbart för att golfen både är en idrott och en livsstil. Den lilla grupp som ägnar sig åt idrotten golf (tävlar utan hcp) kan inte få styra den majoritet som skapar värde för klubbarna genom livsstilen golf. 

Våra förbund bör alltid begrunda om de ägnar sig åt dubbelmoral eller godhetssignalering. Risken är annars att de kan uppfattas som en organisation vars representanter ser sig själva som förmer än andra och det bör vi förstås undvika. Jag kan inte tolka texten i förbundets kommunikation som annat än att de redan är där. •

    Tipsa oss!

    Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
    Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

    Läs fler relaterade artiklar
    Ladda fler i Krönika

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Kolla också

    Toptracer tar täten i golfens framtida konsolidering

    Det logiska är att golfen utvecklas på exakt samma sätt som hotellen gjorde på 80-talet nä…