Hem Krönika Om brevlådeklubbar: »De vill återvända till något som inte längre existerar«

Om brevlådeklubbar: »De vill återvända till något som inte längre existerar«

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för. 

Det största enskilda problemet med golfen i Sverige är att det är för billigt.

Orsaken till att det är för billigt är de ideella föreningarnas styrning där en liten icke representativ grupp på 3-7 procent av medlemmar vill bevara sina fördelar och betala så lite i årsavgift som möjligt. Det finns inget som skadar klubben mer än detta.

En ledare inom golfen berättade om ett distriktsmöte hen närvarade på, där förslaget om halverad greenfee för medlemmar som spelade på annan klubb i distriktet föreslogs på allvar. Eftersom fler än 80 procent av greenfeespelarna kom från klubbar i distriktet betydde det en nästan halverad intäkt från greenfee. Någon som är ombud på ett distriktsmöte lägger alltså på fullt allvar ett förslag som, om det skulle klubbas, skulle skada alla klubbar i distriktet.

Uteslutas

Personen borde självfallet ha uteslutits ur sin golfklubb samma dag. Stadgarna är entydiga. Om enskild medlem aktivt agerar för att skada föreningen skall hen uteslutas. 

Dan Persson, krönikör
Dan Persson.

En undersökning som gjordes 2007 visade att 75 procent av golfspelarna inte var intresserade av föreningen. De ville bara spela golf. I dag närmar vi oss 90 procent som ser golfen som en köpt tjänst. Det är alltså precis som med liftkorten hos Skistar, padelmatcherna och gymmet.

Utöver GAPF som bekämpar hedersförtryck så är det enda viktiga medlemskapet för mig i dag SAS Eurobonus. Detta eftersom det ger mig möjligheten att sitta långt fram i planet när vi vartannat år åker till Florida för att spela golf. SAS är dock ett bolag så mitt så kallade medlemskap saknar koppling till föreningsrätten. Jag är inte ensam.

Starka och stabila samhällstrender som pågått i 40 år gjort medlemskap i förening lika omodernt som gabardinbyxor med sydda pressveck. I kombination med en marknad som erbjuder ett stort antal alternativ, vill förbundet begränsa mängden golf-id per anläggning. Detta trots att de rimligen inser att det inte förändrar någonting eller löser något problem. Det görs inte för att de som har rösträtt på förbundsmöten vill lösa problem, utan för att de vill återvända tillbaka till något som inte längre existerar. 

Kyrkan försökte länge gå emot både marknad och samhällstrender. Det gick sådär. De fick sluta med husförhör och häxbränningar och i stället acceptera söndagsöppet, kvinnliga präster och att viga samkönade. 

Häxbränningar

De som nu vill begränsa de så kallade brevlådemedlemskapen är ideologiskt, dock inte humanistiskt, relaterade till de som såg häxbränningar som naturliga.

Jag är en sann Marxist. Ideologin formulerades dock inte av Karl utan av Groucho: »Jag vill inte bli medlem i en förening som tillåter sådana som mig att vara medlem.«

En svensk golfbana behöver 1-2 miljoner kronor i årligt överskott, pengar som ska investeras i att förbättra upplevelsen. Är banan privatägd är det först efter dessa investeringar som det går att dela ut vinst. Drivs banan ideellt finns anledning att ligga på eller över det för att kunna ligga kvar på par – det vill säga inte tappa mot konkurrerande golfanläggningar. 

Problemet är enkelt att definiera. När välmående Halmstad Golfklubb på årsmötet i föreningen har punkten 11.b i föredragningslistan, bestämma spelrättsavgift, så bryter man inte bara mot aktiebolagslagen då verksamheten bedrivs i bolag. Man förhindrar möjligheten att säkra den långsiktiga utvecklingen av anläggningen. Att styrelsen saknar all form av moral i rekryteringsfrågor kan vi lämna därhän. Ingen klubb jag besöker igen, trots en helt fantastisk bana och underbar personal. (NOT: en ideell förening skall självfallet besluta om medlemsavgiften i föreningen. Den har juridiskt ingenting med avgiften för att spela golf att göra i synnerhet inte när driften ligger i bolag.)

Marknadens villkor

Sedan kan självfallet 10-20 klubbar i Sverige höja årsavgiften med en tusenlapp och stänga klubben för andra än gäst till medlem. Övriga måste dock leva på marknadens villkor. 

Har man inte förstått det, då måste besluten fattas av andra än medlemmar.

Förbundets förslag på begränsning av antalet golf-id per anläggning är dels att ljuga för sig själva då golf-id är enda beviset för medlemskap i förening, dels är åtgärden helt utan effekt.

Vi får en europeisk utveckling där kommersiella aktörer förmedlar medlemskap och inte en krona till för klubbarna. Vill man göra något bra på riktigt, utan att bryta mot konkurrenslagar så finns bättre och enklare metoder.

1. Inför en rekommendation från SGF att ett så kallad greenfeemedlemskap skall innehålla två greenfeerundor. Det skulle alltså kosta mellan 990 och 1 290 kronor.

2. Höj greenfeen med 15 procent. Någon enstaka klubb kan tjäna mer på att inte höja kortsiktigt och skada andra, men bara kortsiktigt. 15 procent räcker för att 30 procent av de som idag har greenfeemedlemskap i ett bolag, tjänar på att vara med på helår. Med differentierad greenfee är detta inget problem för någon. Notera dock att rabatten på gäst till medlem bör öka i samma utsträckning. Det handlar om att höja värdet på spelrätten.

Höj och differentiera

Det är självfallet orimligt att de som spelar mellan 2 och 5 rundor per år skall betala 8 000 kronor när vi haft en samhällsförändring som gör att värdet på föreningsmedlemskapet i de flesta fall är noll. De få klubbar som har kö kan agera annorlunda men inte övriga.

Men alla kan höja sin greenfee och bör göra det, börja med de mest attraktiva tiderna. Då ökar andelen som vill betala full spelrättsavgift, sedan bör klubbarna differentiera de avgifterna också.

Greenfee på de mest attraktiva tiderna skall sättas så att åtta rundor räcker för att göra spelrättsavgift lönsam.

Alla inom golfens Back to the past-sekt som tror att föreningsbenägenheten kommer tillbaka kommer bara skada golfen. Det samhället finns inte längre och jag är också ledsen över det. Skillnaden är att jag bejakar verkligheten. Det värsta som kan hända att sekten får in ideologiska vakthundar i maktens centrum. Då kan det gå riktigt illa.

Kan vi alla som älskar golfen, som kommer spela tills vi blir för gamla och sjuka nu förstå och acceptera att vårt bidrag till golfen efter oss är att vi skall betala mer. Vi kommer oavsett betala mindre per runda men vi slipper vara golfens motsvarighet till bidragsbedragare. Det gör att vi mår mycket bättre. För vi är inte den typen av människor.

Själv är jag nu nere i 417 kronor per runda på min klubb. Tror jag kommer ner till 140 innan året är slut. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Därför behövs gödsel – bra turf och vacker bana utgör grunden för golfklubbens hållbarhet

KRÖNIKA Golfens klimatmässiga avtryck är mer eller mindre noll relativt ett nystartat tysk…