Hem Utrustning & prylar Cobras nya innovation: Världens första 3D-printade golfklubba

Cobras nya innovation: Världens första 3D-printade golfklubba

I dag släpper Cobra en nyhet som man menar är ”en av Cobras största innovationer någonsin”. Tillsammans med HP (Hewlett Packard) presenterar man världens första 3D-printade golfklubbor.

– Och när vi säger att det är en av våra största innovationer genom tiderna så ska man komma ihåg att Cobra tagit fram saker som oversized järnklubbor, de första klubborna med grafitskaft, CNC-milled face, ONE Length, Cobra Connect och MIM, säger Martin Willners, nordisk marknadschef för Cobra och Puma.

Cobra Supersport-35 Blade

– Det här är en så stor innovation att den för alltid kan förändra hur golfklubbor byggs. Först ut är en putter, och vi har mycket mer på gång under nästa år och framåt, fortsätter han.

MyGolfSpy skrev om 3D-printing i somras:

”3D-printing har varit ett användbart FoU-verktyg i flera år, men Cobra hoppar med båda fötterna in i golfklubbstillverkningen med HP 3D Metal Jet-skrivare. Och ju djupare du dyker in i möjligheterna, desto mer blir det tydligt att denna teknik har potential att helt förändra nästanallt.”

Inte ny

 Supersport-35 Blade heter pionjärputtern som gjorts med den nya tekniken. Som egentligen inte alls är ny.

Den har använts för att ta fram delar till golfklubbor och för att ta fram prototyper. Problemet har varit att tekniken är både långsam och dyr. Detta ändrades i och med att HP tog fram sin Metal Jet-teknik.

 – Vi har hoppats att den dagen skulle komma där vi kunde använda tekniken för något annat än bara prototyper, säger Ryan Roach, Cobras Senior Principle Innovation Engineer.

– Metal Jet-tekniken som HP använder kanske inte ersätter alla konventionella tillverkningsmetoder som vi använder för närvarande. Men det är väldigt mycket närmare än vi trodde att det skulle vara både ur kostnad och leveranssynpunkt.

HP Metal Jet.

När man använder 3D-printing för att göra exempelvis en golfklubba smälts och adderas material samman, lager för lager, under styrning av en dator som skapar ett 3D-objekt.

Supersport-35 Blade är 3D-printad av 316 rostfritt stål. 

”Skriv ut!”

En stor fördel är att det är väldigt enkelt och snabbt att ta fram en ny prototyp eller göra finjusteringar eftersom det inte kräver vare sig verktyg eller gjutformar. Man ritar en konstruktion i datorn och trycka på “Skriv ut”. På samma tid som det tar att utveckla en första prototyp med traditionella metoder kan Cobra nu testa tio, kanske 20, prototyper.

– Vi började titta på 3D-skrivare för åtta, tio år sedan och trodde att det skulle vara 15–20 år bort innan vi kunde tillverka fungerande produkter för golf, säger Mike Yagley, Cobras Vice President of Innovation och AI. Här sitter vi mindre än ett decennium senare och vi har den första produkten färdig att testa.

HP: s Metal Jet-teknik ger stora variationsmöjligheter när det gäller design. Enligt Cobra ger den här tekniken också en överlägsen precision när det gäller att applicera både struktur och form till objekten. 

Hög MOI

Som synes på bilden har klubban en ”gallerliknande konstruktion”. Den är designad i en avancerad programvara för att optimera viktfördelningen i putterns huvud. Målet har varit att skapa så hög MOI som möjligt i en klassisk bladform.

Genom den avancerade ”gallerkonstruktionen” (eller ”fackverkskonstruktionen” som Cobra kallar det”), får puttern en extremt lätt, men vridstyv, kropp. Genom det kan vikt man placera vikt bakom träffytan och ute i hörnen för att ge både stabilt rull och hög MOI.

Puttern har en insert från SIK Golf – ett företag som har Bryson DeChambeau som delägare.

Fyra loft

SIK har tagit fram en patenterad träffyta med fyra olika loft som ska ge samma rull oavsett om du slår ner eller upp på bollen när du puttar.  Tekniken heter Descending Loft Technology.

Puttern har en träffyta av aluminium vars syfte är att förbättra både ljud och känsla.

Här pratar Bryson DeChambeau om puttern och tekniken bakom den:

Här kan du se Cobras lanseringsfilm om den nya puttermodellen:

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utrustning & prylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu lanseras Wilsons nya mobilapp för custom fitting

Som Golfbranschen.se tidigare berättat ska Wilson Golf lansera en mobilbaserad custom fitt…