Hem Utrustning & prylar King Tour MIM ska bredda Cobra som varumärke – vill locka låghandicapare

King Tour MIM ska bredda Cobra som varumärke – vill locka låghandicapare

Cobra presenterar en rad intressanta nyheter den kommande hösten. Först ut är en ny järnmodell, Cobra King Tour MIM.

Inom kort kommer också en ny drivermodell och senare i höst kommer ännu en ”stor nyhet”. Om dessa är dock Cobra förtegna än så länge.

Den nya järnklubban är ett resultat av Cobras uttalade strategi att bli mer relevant som varumärke för den bättre golfaren. MIM ersätter Forged Tour i shoparna, modellen som Bryson DeChambeau spelar.

Bredare spektrum

– Den fasas ut för den har varit med i några år nu, säger Martin Willners, som är nordisk marknadschef för Cobra och Puma. Den är bra för duktiga spelare men MIM är en klubba på en annan nivå. Den har ett bredare spektrum. Den är inte framtagen enbart för de med lägst handicap. 

Cobras målgrupp är framför allt medelhandicaparen.

– Vi säljer mycket till medelgolfaren. Låghandicaparen är ju inte en volymmålgrupp men vi ser MIM som en klubba som ska bredda oss. Den kanske inte genererar så mycket försäljning men den bygger varumärke. Vi vill skapa ett intresse hos den passionerade golfaren så att de ska ha Cobra i bakhuvudet nästa gång de ska köpa nya klubbor.

Det är tillverkningsprocessen som är storyn för Cobra King Tour MIM.

Upplevs mjukt

MIM står för Metal Injection Molding och det är en teknik som tidigare använts för att tillverka wedgar. Nu gör Cobra även en serie järnklubbor med metoden eftersom metoden gör att stålet i klubborna upplevs som mjukt.

Klubborna är designade med bättre spelare i åtanke, från scratch upp till tolv i handicap.

– Den spelaren snackar ofta om att de vill ha en mjuk känsla i klubban, säger Martin Willners.

– Den mjuka känslan erhåller man ofta genom att smida klubban i mjukt stål eftersom man då kan hamra in en struktur i stålet som gör att vibrationerna dämpas. Det kan nog egentligen vara samma stål som i en gjuten klubba men de flesta är nog eniga om att man upplever en smidd klubba som mjukare, säger Martin Willners.

En smidd klubba har dock sina begränsningar vad gäller utseende och design. Den är svår att forma i exempelvis en mer lättspelad och förlåtande cavitykonstruktion. (Av den anledningen smider flera tillverkare enstaka delar av konstruktionen, vanligen träffytan, för att man ska kunna stämpla ”Forged” någonstans på klubbhuvudet.)

Fördela vikten

– En gjuten klubba med cavityback är mer förlåtande. Det är lättare att styra bollbanan eftersom man på ett enkelt sätt kan fördela ut vikten i tå, häl och sula.

Därmed får bollen en brantare utgångsvinkel.

Så: På ena sidan har vi lättspelade klubbor, på andra har vi klubbor med skönare känsla (bättre ljud).

MIM-processen är ett försök att förena dessa två egenskaper. King Tour MIM är fortfarande en gjuten klubba men man gjuter av ett stål som är malt till ett fint pulver. Detta pulver blandas med vax. Blandningen trycks in i en gjutform med extremt högt tryck:

Högt tryck

– När man har ett högt tryck så fylls alla håligheter ut. Det blir en jämnare fördelning av materialet i gjutformen, berättar Martin Willners. 

När stålet smälter ihop och vaxet försvinner får stålet mikroskopiska små håligheter.

– Denna struktur är vibrationsdämpande och då har vi ett material som upplevs som mjukt men som är gjutet i en form som är mer förlåtande.

– Det är tillverkningstekniken som gör klubban unik. Förutom att du får en känsla som duktiga spelare efterfrågar så får vi också en jämnare produktion där klubborna är närmast identiska med varandra. Det finns inga variationer.Det är precis som med Milled Face på våra drivers, där vi också strävar efter en mer konstant produktion.

Fakta: Metal Injection Molding

  1. Stålet mals ner till ett mjöl som blandas med ett vax så att det får en konsistens ungefär som tandkräm.
  2. Pastan pressas under extremt högt tryck in i en gjutform. Det höga trycket gör dels att det går att gjuta väldigt fina detaljer som inte kräver någon efterbearbetning, dels att materialet fördelas väldigt jämnt vilket gör att alla klubbor blir likadana.
  3. Gjutformen värms upp i en ugn till 1 340° C, och då smälter vaxet bort och och stålet binds samman. Under denna process bildas mängder av mikroskopiska håligheter i stålet. Denna struktur ger en otroligt mjuk känsla.

Cobra KING Tour MIM

Pris: 5–PW, sex klubbor: 10 999 kronor

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utrustning & prylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu lanseras Wilsons nya mobilapp för custom fitting

Som Golfbranschen.se tidigare berättat ska Wilson Golf lansera en mobilbaserad custom fitt…