Hem Banor & klubbar Johan Benestam ska förstärka seaside-känslan på Landskronas Erikstorpsbana

Johan Benestam ska förstärka seaside-känslan på Landskronas Erikstorpsbana

Just nu håller Landskrona rulla ut 3 200 kvadrameter konstgräs på driving rangen för att tillgängliggöra den för träning året runt.

Parallellt med detta pågår ett arbete med en Masterplan för Landskrona Golfklubbs gamla bana – Erikstorp. Masterplanen görs av banarkitekten Johan Benestam:

– Han har inkommit med ett förslag men vi har inte hunnit titta igenom det ännu, säger Patrik Brorsson som är klubbchef på Landskrona sedan drygt två år. Men tanken är att planen ska genomföras under de närmaste åren.

Seaside!

Syftet är att förstärka Erikstorpsbanans seasidekaraktär.

Hål 5 till 15 på Erikstorpsbanan bjuder på på en magnifik havsutsikt även om bara tre av hålen – 13, 14 och 15 – är utlagda alldeles vid strandkanten.

– Vi vill tydliggöra skillnaden mellan banorna. Erikstorp är den av våra banor som går ned till havet och vi vill att man ska få känslan av att du är på en seaside- eller linksbana och spelar redan från första hålet, säger Patrik Brorsson.

När man slår ut på ettan i dag så gör man det i en miljö som mer andas parkbana.

– Det vi har diskuterat är hur vi kan utforma exempelvis bunkrar för att man ska få den känslan. På alla sätt så är Erikstorpsbanan en seasidebana men man har inte riktigt hängt med när det gäller alla designmarkörer. Med nya klippningar blir det en annorlunda känsla. Vi vill förvalta miljön på ett annorlunda sätt för att jobba fram en linkskänsla.

Torvad bunker

Redan i vintras gjorde klubben ett test med att lägga en torvad bunker av Dura-material på hål 7.

Ny bunker på hål 7, Erikstorpsbanan, Landskrona Golfklubb.

– Det blev väldigt lyckat. Det passar så bra i den miljön. Många hål ligger ju rakt ut mot Ven. Det är en fantastisk vy ut mot havet. Seaside-banan kommer att ge ett lite råare intryck för ögat. Vi ska jobba lite mer med saker som vajande gräs på bunkerkanterna. Det gör vi inte på Hildesborg.

2017 gjorde Benestam en ombyggnad av Hildesborg som syftade till att jämna ut statusen mellan klubbens båda banor.

16 nya greener

Hildesborg spelades inte lika mycket av medlemmarna på den tiden men efter ombyggnaden förändrades det. De sex första hålen på Hildesborg togs bort och ersattes av sex nya. Då fick banan 16 omgjorda greenområden. Resultatet blev att banorna fick en jämnare beläggning. 

Redan tio år tidigare hade Peter Chamberlain byggt om banan så att den gick från par 64 till 70.

– I dag är det faktiskt fler medlemmar som väljer Hildesborg än Erikstorp, berättar Patrik Brorsson. Banan är mer flack och lite mer snabbspelad. Dessutom är den lite enklare. Att par är över 70 verkar också vara viktigt.

Beläggningen på banorna är jämn men medlemmen väljer i större utsträckning Hildesborg medan Erikstorp fortfarande klingar bättre i greenfeegästernas öron.

– Det är mer gästspel och företagsgolf på den gamla banan.

Ingen A-bana

Men Patrik Brorsson menar att Erikstorp inte ska betraktas som anläggningens A-bana.

– Så här det absolut inte. Det var det man ville komma bort från med ombyggnaden för några år sedan. Man ville att båda banorna skulle hålla samma kvalitet. De skulle vara likvärdiga och greenfee skulle vara lika hög. när vi pratar om att vi ska renovera Erikstorp så handlar det inte om att vi ska göra den till en bättre bana än vad Hildesborg är utan det handlar om att vi ska få två tydliga karaktärer på banorna. Vi vill särskilja banorna på det sättet, inte med kvalitet.

Samtidigt är Patrik Brorsson medveten om vilken effekt en schysst havsutsikten har på en golfare och vilken lockelse som kan ligga i ordet ”linksgolf”.

– Vi vill utveckla Erikstorp för att förstärka känslan och vi är försiktiga med att säga att vi har en a- och en b-bana, för då skulle det bli mer beläggning på Erikstorp igen. Därför säger vi att båda ska vara i bra skick och jämbördiga. Men … jag skulle ju inte bli förvånad om många skulle känna att Erikstorp är lite häftigare när vi är klara med allt det här. Men det är inte avsikten med ombyggnaden utan avsikten är att vi ska ha två banor med tydlig karaktär.

Storslagna hedbanor

Men det finns ju många klassiska hedbanor som är otroligt vackra, särskilt de med ljung, kanske, och som också är storslagna spelupplevelser?

– Ja, de är superfina… och det handlar nog om utbildning. Det är inte alla som vet vad en hedbana är och många har inte heller riktig koll på vad en linksbana är. Men jag håller med dig. Det finns många fantastiska hedbanor. För oss är det dock viktigt att pendeln inte svänger så att alla plötsligt ska spela Erikstorp. Det ser man inte minst ett sånt här år när vi har haft en gigantisk ökning av spel: Vi har 22 000 fler spelade rundor i år och av dem är 20 300 medlemsrundor. Så det är inte mycket greenfee men en otrolig ökning av medlemsspelet.

Hur har banorna orkat med det?

– De har klarat det väldigt bra. Vi känner inte att vi är eftersatta vad gäller skötseln till följd av hårt slitage, som det diskuteras just nu. Vi har klarat det bra. Greenerna är fortfarande i sommarskick.

Även om klubben nu förfogar över både en seaside- och en hedbana så har ingen av banorna svingelgreener. Både Erikstorp och Hildersborg är en gång i tiden sådda med krypven och rödven, men de innehåller i dag en försvarlig del poa, eftersom man inte plockar bort den manuellt.

Banans sträckning kommer att vara densamma men längden på Erikstorpsbanan kommer att sträckas ut, från dagens maxlängd på 5 700 meter till 6 200.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

5 000 träd försvann – så förvandlades skogsbanan till en riktig hedbana

På Hooks herrgård finns två 18-hålsbanor: Den gamla Parkbanan med rötter i 1930-talet och …