Hem Utrustning & prylar Spelare och tillverkare riktar skarp kritik mot nya ”proffsbollen”

Spelare och tillverkare riktar skarp kritik mot nya ”proffsbollen”

Varken spelare eller tillverkare är särskilt förtjust i USGA:s och R&A:s planer på att i vissa tävlingar införa en boll som går 20 yards kortare än dagens.

De försöker skapa en lösning på ett problem som inte finns, säger Justin Thomas och Bryson DeChambeau går ännu hårdare fram:

– Jag tror att det är det mest fruktansvärda du kan göra mot spelet!

Bakgrunden är att USGA och R&A vill införa en lokal regel,­ Model Local Rule (MLR), som ger tävlingsarrangörer möjlighet att kräva att spelarna använder en boll som går cirka 20 yards kortare än dagens bollar.

MLR innebär att golfbollens längd testas i en klubbhastighet av 127 mph i stället för dagens 120 mph. Det skulle göra de flesta av dagens vanligaste bollmodeller otillåtna vid dessa tävlingar, och en särskild ”proffsboll” skulle användas som går 18 yards kortare.

Proffsbollen var tänkt att införas i januari 2026. Om det nu blir så, med tanke på att protesterna varit så kraftiga från både spelare och tillverkare. De senare kan ge feedback fram till den 14 augusti 2023 på regeländringen.

Titleist har redan kommit med sina synpunkter och de menar att ”förslaget i många avseenden är en lösning på jakt efter ett problem”:

– Som vi ser det är de befintliga golfbollsreglerna för total längd och initial hastighet mycket effektiva, säger David Maher, VD och koncernchef för Acushnet Company, som äger varumärket Titleist.

– Under de senaste två decennierna har PGA Tours genomsnittliga banlängd ökat med mindre än 100 yards och snittresultatet har varit praktiskt taget oförändrat. Den genomsnittliga klubbhastigheten på PGA Tour låg 2022 på 114,6 mph vilket är långt under de nuvarande 120 mph och den föreslagna nya testgränsen på 127 mph. Förslaget om golfbollsfördelning är i många avseenden en lösning på jakt efter ett problem.

Callaway var däremot sparsamma med kommentarer. De konstaterade bara att de ”studerar informationen och förslagen som tillhandahålls”.

TaylorMade och Srixon har varit tysta.

Bridgestone sade sig vara oroliga att de potentiella förändringarna kunde skapa ”förvirring”.

– Golf är i en betydande tillväxtfas och är mer populär än någonsin. Vi är oroade över att de föreslagna regeländringarna kan förvirra och dämpa entusiasmen hos miljontals nya deltagare i vårt spel. Vi är glada över att de föreslagna förändringarna inte verkar vara riktade mot fritidsspelare.

Även spelare är tveksamma till den nya MLR-regeln:

Bryson DeChambeau som gjort mer än de flesta i sin strävan efter mer längd med drivern, är starkt emot förslaget. 

– Det är ett stort handikapp för oss som har jobbat riktigt hårt för att lära oss att slå längre. Jag tror att det är det mest fruktansvärda du kan göra mot spelet. Det handlar inte om att göra golfbollar som går kortare; det handlar om att göra banorna svårare.

DeChambeau har de senaste två åren tävlat i World Long Drive Championship, där han nådde finalen 2022.

Enligt honom skulle det nya förslaget om enhetliga golfbollar i vissa tävlingar ta udden av en av de mest spännande delarna i spelet.

FAKTA: MLR

Golfbollar som harmonierar med MLR får inte överskrida den nuvarande gränsen för Overall Distance Standard (ODS) på 317 yards (plus 3 yards tolerans) vid modifierade Actual Launch Conditions (ALC) med en klubbhuvudshastighet på 127 mph och baserat på en kalibreringsinställning på 11 grader och 37 varv per sekund (2 220 rpm) som en del av detta förslag. Alla andra bollar, inklusive de som vanligtvis används av fritidsgolfare med lägre svinghastigheter, skulle fortsätta att testas med de befintliga ALC-värdena (120 mph och en kalibreringsinställning på 10 grader och 42 varv per sekund – 2 520 rpm). Den nuvarande ODS-gränsen på 317 yards kommer att förbli oförändrad och kommer att tillämpas på båda testinställningarna. FOTNOT: Bollen på bilden är en boll som togs fram och testades på Österåker i juni 2012. Den flög 8 procent kortare än en vanlig boll.

– Jag tror att det är det mest fantasilösa, oinspirerande, spelförstörande du kan göra, sa han.

– Alla vill se folk slå det längre. Det är en av anledningarna till att många människor gillar det jag gör. Det skapar mer konversation på ett positivt sätt än att skära ner längden och försöka göra alla lika. Det handlar om jämställdhet. Inte om rättvisa.

Justin Thomas tror att förslaget skulle hjälpa honom personligen men han är ändå emot det.

Den tvåfaldige PGA-mästaren sa att förslaget gjorde honom besviken men han är inte förvånad över utvecklingen.

– Jag tror att USGA genom åren har fattat några ganska själviska beslut, sa han. De har definitivt, enligt mig, gjort många saker som inte syftar till för att förbättra spelet, även om de själva vill hävda det. Jag förstår inte hur det här skulle få spelet att växa. De försöker skapa en lösning på ett problem som inte finns. Det är dåligt för golfspelet. De är coolt att en amatör kan spela exakt samma golfboll som jag spelar. Det är unikt att proffs och amatörer kan använda exakt samma utrustning. Ja, jag förstår att jag kan ha en annan slipning på en wedge men du kan gå till proffsbutiken och köpa samma golfboll som jag och Scottie Scheffler spelar.

– USGA vill ta det till en punkt där det inte är fallet. De vill att proffsen spelar på ett sätt och amatörerna på ett annat. Jag förstår inte hur det är bättre för spelet. Tänk på mängden tid och pengar som tillverkare spenderat på att försöka skapa den bästa möjliga produkten – nu måste de börja om? I två av årets fyra största tävlingar kommer vi att använda en annan boll? Försök att förklara för mig hur det är bättre för golfspelet.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utrustning & prylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu lanseras Wilsons nya mobilapp för custom fitting

Som Golfbranschen.se tidigare berättat ska Wilson Golf lansera en mobilbaserad custom fitt…