Hem Banor & klubbar Siktar på att bli bästa golfbanan i södra Stockholm – och en av Sveriges 20 bästa

Siktar på att bli bästa golfbanan i södra Stockholm – och en av Sveriges 20 bästa

Första etappen av ombyggnaden på Haninge Golfklubb är klar. Det som tidigare hette gul slinga blir nu hål 10-18 och har fått helt nya greenområden, en del nya bunkrar, uppsnyggade vattenhinder och en vassare layout rent generellt.

Målet är att lägga grunden för det man hoppas ska bli södra Stockholms bästa golfanläggning och på längre sikt är huvudmålet att banan skall räknas som en av de bästa i landet.

Detta arbete påbörjades sent 2020 när klubben anlitade (re)GOLF med Christian Lundin i spetsen. Christian har varit delaktig i flera av de största golfprojekten i Skandinavien de senaste åren såsom Öster by Stenson, Skövde Golfklubb, Miklagard Golf utanför Oslo samt restaureringen av nyöppnade Stockholms Golfklubb.

Haninge Golfklubbs hann den gula slingen knappt öppna förrän arbetet fortsatte med att bygga om den röda slingan.

– Responsen från medlemmar och gäster har varit helt fantastiskt! Alla är så nöjda och imponerade av den nyöppnade slingan. Vi satte en väldigt hög målsättning inför arbetet och hittills kan vi bara summera med att vi inte bara nått målsättningen utan överträffat förväntningarna, säger Patrik Engvall, VD på Haninge Golfklubb.

I arbetet med att en bästa banan i södra Stockholm har T.A.S. – en spansk gräsexpert – anlitats som konsult till klubben. Sylvain Duval, som är en av delägarna i T.A.S., är på banan 3-4 gånger per år och följer upp arbetet. När de inte arbetar med Haninge så hjälper dom även Le National, Ryder Cup banan utanför Paris och även den framtida Ryder Cup banan i Rom – Marco Simone för att nämna några.

Själva byggnationen av banan gjordes av en skotsk golfentreprenör, Nelson & Vecchio, som har arbetat med Skövde, Djursholm och Kristianstad i Sverige för att nämna några projekt. 

– Haninge har ett markområde och bansträckning som få andra golfbanor i Sverige. Vi har verkligen fått möjlighet att förvalta en pärla och försöker skapa ett riktigt smycke. Bansträckningen rör sig genom ett vackert landskap och vi har försökt skapa en varierad strategisk upplevelse från tee till green, säger banarkitekten Christian Lundin.

Banan har såtts med moderna grässorter och bunkrarna är anlagda med Capillary Concrete i botten. Till detta adderas vit sand och en kontrasterande gräskant som ger en tydlig känsla av välvårdad slottsmiljö likt de klassiska hedbanorna på brittiska öarna.

När de båda slingorna är färdiga kommer dessa två skapa det som blir Haninge Golfklubbs 18-hålsbana vilket kompletteras med den blå slingan som blir en egen niohålsbana. 

– Förhoppningen är att attrahera en större tävling till klubben i framtiden och det arbetet har precis påbörjats internt i klubben. Tittar vi i historieböckerna så var Haninge Golfklubb en klassisk arrangör av damernas europatour på 90-talet. Nu har arbetet inletts med att få tävlingen tillbaka till Haninge Golfklubb, säger Patrik Engvall.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han är årets greenkeeper: »Har förvandlat en ful ankunge till en vacker svan«

Hans Karlsson Johanneson på Oskarshamns Golfklubb är årets greenkeeper, utsedd av SGA Riks…