Hem Banor & klubbar Stensons nya bana på Österåker – en hyllning till några av världens mest klassiska golfhål

Stensons nya bana på Österåker – en hyllning till några av världens mest klassiska golfhål

På onsdagskvällen presenterades masterplanen för Väster by Stenson – den nya bana som ska ersätta Västerled på Österåker. 

Även den här banan är ritad av Henrik Stenson Design, där Christian Lundin är arkitekten.

Christian Lundin under presentationen av Österåkers nya bana, Väster by Stenson, som börjar byggas i augusti nästa år.

Banan kommer att vara en linksinspirerad historia där spelet mestadels är tänkt att ske på marken. Och Christian och Henrik har letat inspiration hos några av världens mest kända links- och inlandslinksbanor.

Det mest slående visuella lånet är kanske att man kopierat Kyrkbänksbunkern från Oakmont i Pennsylvania.Men här finns också en hel del designelement inlånade från mer klassiska skotska linksbanor.

Mäktigt projekt

Öster by Stenson invigdes i augusti 2019 och tanken var ursprungligen att en ersättare för Västerled skulle börja byggas direkt.

– Men vi insåg ganska snabbt att det var ett lite för mäktigt projekt. Det har varit bra att vänta i två år men nu är det verkligen dags, säger Andreas Ljunggren som är klubbchef på Österåker.

 Dock kommer spaden inte att sättas i marken redan i vår – arbetet startar först nästa höst.

 Under presentationen för medlemmarna var Henrik Stenson med på länk från Florida.

– Det kommer bli en bana med linkskaraktär med blandad inspiration från olika linkshål och banor i världen. Vi har valt att särskilja banorna så att de ska skilja sig mycket åt. Det blir en ny spelupplevelse, berättade han.

Öster by Stenson började projekteras redan 2015 och det tog fyra år innan den öppnade sent 2019. Väster kommer även den att behöva en ganska lång byggtid. I bästa fall kan den spelas 2025 men troligare är att den kan spelas först 2026, enligt Magnus Ljungman, project manager på Österåker.

360 träd

Öster är en amerikansk parkbana med blått vatten, palissader och vit bunkersand. Spellinjerna definieras genom klipplinjer och 360 träd som just nu planteras för att förstärka parkkänslan. Väster ska bli mer ”brun”. 

– Vi pratade om att göra en ”fake links”, lite mer sliten om man får använda det ordet, säger Christian Lundin. När vi visade bilder så var det böljande fairways och kullsystem som ramade in. Det är lite mer kargt, lite mindre grönt.

Gräsval och spelytor kommer att väljas för att de ska premiera bollrull. 

– Vi kommer att ha små onduleringar som påverkar bollen – tanken är inte att man ska flyga in bollen utan utnyttja marken. Kan man göra det kommer det vara en fördel. 

Christian menar att man ska sträva efter att skapa en flexibel och strategisk golfbana med flera valmöjligheter. 

– Vi gillar när det finns olika linjer in mot ett golfhål. Så jobbade vi på Öster och det fortsätter vi jobba med även på Väster. Kanske ännu mer nu när man har möjligheten att spela de här rullbollarna in…

Nytt formspråk

Christian menar att han vill hitta ett helt nytt och annorlunda formspråk som inte tidigare skådats i Skandinavien.  

– Vi ska ha bunkrar som är av en helt annan typ än de vita bunkrarna på Öster. Det ska vara en hyllning till klassisk golfbanearkitektur, säger han.

Han vill inte säga att de kopierat utan menar att de låtit sig inspireras av designelement från golfens rika historia.

– Sedan urminnes tider har olika arkitekter inspireras av andras verk. Precis som andra designers och formgivare tar inspiration av varandra så hittar vi moderna arkitekter inspiration i golfens gamla verk. Men vi gör vår egen variant av det.

På Väster hittar man bland annat inspiration från Oakmont, Prestwick, St Andrews, North Berwick West Links, Pine Valley Mid Ocean Club och en rad andra klassiska golfbanor.

För att få plats med den nya banan på Väster har man fått hyra (eller köpa) in ett nytt markområde längt bort på Västerleds sydvästra spets, där banan vänder. Den delen ägs av kyrkan. Och just där har man lämpligt nog placerat ut ”kyrkbänkar” i en bunker som är direkt lånad av Oakmont.

Kyrkbänkar i bunkern

– Man måste ha lite humor också. På kyrkans mark ska vi så klart ha kyrkbänkar. Det är lika många kyrkbänkar i bunkern som det är framför predikstolen i Storkyrkan, säger Christian.

Magnus Ljungman:

– Det är kanske inte drömmen för den som vill ha lättskötta bunkrar men vi definierar det som ett waste area, ett sandigt område utan krattor. Du får grunda klubban. Vi ska hitta en bra metod att sköta det här.

Oakmont är byggd för att vara så svår som möjligt – snabb, hård och smal – och man konstruerade särskilt dåliga krattor för att använda i bunkrarna. Så Christian utesluter inte att man kan tvingas spela sig ut i sidled.

På banans femte hål, ett drivbart par 4, hittar man också en variant på Coffin Bunker, känd från Troons 8:e hål (Postage Stamp) men även Muirfield och St Andrews.

Tunn ruff

På hålet finns även en variant på The Devils Assshole från Pine Valley finns på banan.

– Vi får se hur djup vi gör den, säger Christian. 

Banan kommer att vara 6 300 meter långt från backtee och hålen kommer att inramas av en ”tunn och svajig ruff”.

– Det är inte den längsta banan men den har gott om trixigheter i sig, säger Christian Lundin.

Golfbranschen.se återkommer med mer information om banan när byggstarten närmar sig. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …