Hem Banor & klubbar Christian Lundin bygger om Haninge: ”Ska bli topp 20 i Sverige!”

Christian Lundin bygger om Haninge: ”Ska bli topp 20 i Sverige!”

Haninge Golfklubb

Redan i sommar inleds arbetet med ombyggnaden av Haninge Golfklubb – en omfattande renovering som ska göra banan till en av landets 20 bästa.

Jo, så hög ska målsättning och ambitionerna vara, menar Christian Lundin, som engagerats som banarkitekt.

– Vi försöker göra något lite större, säger Christian i en intervju på klubbens hemsida.

Christian Lundin.

– Det är vår interna målsättning. Kanske kaxigt, kan tyckas, men jag tycker inte man ska hålla igen. Det är en fantastisk natur och en bansträckning som är jättebra. Och bansträckningen är själva skelettet i en bana. Den avgör hur man rör sig i landskapet, hur man förflyttar sig. Och miljön, med slottet som start och avslutning… jo, jag sträcker mig så långt. Jag säger topp 20!

Utgångspunkten var en mindre, men ändå genomgripande, renovering som motiverades av stigande underhållskostnader för ett åldrande bevattningssystem och att banans dränering har fungerat bristfälligt. Även bunkrarna skulle byggas om.

Foto: Haninge Golfklubb.

Men när Christian Lundin gick igenom banan föreslog han att man även skulle renovera greeener och tees samtidigt, annars skulle det ändå behöva göras några år senare.

– Ju mer vi började nysta så kom vi fram till att det nog ändå var ett större projekt, säger Christian.

– Och det handlar delvis om att vi ser en extremt stor potential i banan om vi kan göra lite mer. Greenerna kommer att bli ett problem inom kort för de börjar bli gamla. Det finns en livslängd på en green och det handlar om hur den fungerar tekniskt. Vi kom till en punkt där vi bygger om allt nu, annars kommer medlemmarna att ha ombyggnadsarbete i sex, åtta, tio år framöver – om man ska göra lite varje år. Nu försöker vi göra något större, säger Christian Lundin.

Foto: Haninge Golfklubb.

Haninge Golfklubb har under ett antal år vetat att ett renoveringsbehov hos banan föreligger. Men ambitionerna har krockat med den ekonomiska verkligheten. Men de senaste åren har ekonomin stärkts och därför har man nu kunnat initiera det man kallar Banutvecklingsprojektet 2021-2023.

När Christian Lundin nu ger sig in i projektet gör han det med hedbanorna söder om London som förebild.

– Det är kanske inte alla som känner till brittiska hedbanor men om man ska åka till den bästa golfdestinationen i Europa så är det London, där finns hur många fantastiska banor som helst. De ligger i fantastisk natur, nära storstaden. Vi vill göra en ”take” på den typen av banor med böljande bunkerformer med en levande kant – men forfarande lätta att sköta. Vi vill ha knivskarpa vattenhinder med pallisader. Lite grönare gräs. Välskött. Och vi vill ha den svajande inramande ruffen runt hålen.

Uppgradering avser de slingor som heter Gul och Röd. Den blå slingan avvaktar man med.

Plan är att påbörja arbetet i augusti 2021 på Gul slinga. Då stängs hål 3,4, och 5 för arbete. Den Gul slingan ska öppna igen i augusti 2022, därefter inleds arbetet på Röd slinga.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu tar robotarna över på parkbanan – klipper 7 dagar i veckan

Fyra robotgräsklippare från Husqvarna sköter i år klippningen av samtliga fairways på Park…