Hem Banor & klubbar Christian Lundin och Henrik Stenson Design får internationella uppdrag – och 2022 byggs ny Skånebana

Christian Lundin och Henrik Stenson Design får internationella uppdrag – och 2022 byggs ny Skånebana

När 2021 snart övergår i 2022 kan golfbanearkitekten Christian Lundin lägga sitt mest  hektiska år hittills i karriären bakom sig. Men det finns risk att det kommande året kan bli ännu mer svettigt vad gäller arbete och uppdrag.

Dels ska han och Henriks Stenson sätta igång med att bygga om Västerled på Österåker.

Dessutom är han inblandad i ett ännu så länge hemligt projekt i Ängelholm, där han själv och Henrik Stenson kommer att vara två av delägarna.

Det hemliga projektet kommer förhoppningsvis att dra igång under första halvåret.

Hinner du med allt?

– Det har varit mitt mest hektiska år någonsin. Men jag har anställt en kille nu, Pontus Leijon, som går samma utbildning som jag gjorde för några år sedan. Han är gammal PGA-pro och före detta greenkeeper. Därmed har vi dubblerat kapaciteten på kontoret.

Hur ser planerna ut för 2022?

– Det kommer inte att bli mindre arbete. Vi ska sätta spaden i marken på Österåker framåt hösten. Ritningarna ska presenteras för medlemmarna nästa vecka. Sedan ska vi påbörja det där Ängelholmsprojektet som du efterfrågat information om tidigare. Där blir det också byggstart under nästa år någon gång.

Vem har gett dig uppdraget?

– Det är så här: Det är mitt och Henrik (Stenson) projekt numera. Vi tog över det för några år sedan tillsammans med en annan investerare så vi är delägare i projektet. Och en bra beställare. Vi har jobbat i fyra år med finansieringen. Det ska byggas en stadsdel i närheten och den börjar närma sig ett godkännande. När det går på antagande efter jul så har vi löst finansieringen. Då kan vi börja bygga. 

Du är alltså delägare?

– Vi kommer att vara delägare i en gruppering som äger golfbanan. En av de ursprungliga initiativtagarna var Peter Larsson, som i dag är klubbchef på St Arild. Han är fortfarande minoritetsägare.

Varför byggs banan?

– Det är det mest fantastiska markområde man kan bygga en bana på: Sand och tallskog… Både Henrik och jag känner en stark passion för att skapa en sådan bana i Sverige. Den blir lite annorlunda och unik. När vi kan släppa mer information om konceptet framöver så tror jag alla kommer att förstå vad vi vill göra… Det kommer att vara annorlunda än andra svenska klubbar. Det gäller dels hur banan kommer att se ut, och hur den spelas, dels vad gäller medlemskoncept. Det ska vara inkluderande och en väldigt bra golfbana.

Österåkers Golf, Henrik Stenson Golf Design

Jag undrar om inte jag en gång såg en hemsida för det projektet?

– Jag vet inte … det har funnits en hemsida uppe. Då hette den Wegeholms Golfklubb. Men de som höll på då är inte kvar nu. Jag och Henrik vill bygga en riktigt bra bana. Man får inte den chansen på sandjord så ofta. Det finns en detaljplan för golfbanan så det finns inga hinder som vi kan se. Vi kan vara i gång rätt snabbt. 

Är tanken att det ska vara en bana för medlemmar eller?

– Jag kommer tillbaka med konceptet. Det är ett koncept som är annorlunda. Ingen har gjort det i Sverige. När vi går ut med det så vill vi att det ska bli rätt.

Du har fått ett bra internationellt genomslag, en internationellt uppmärksammad utmärkelse (World Golf Awards). Eller kände du att du redan innan var på gång internationellt?

– Vi har gjort projekt internationellt tidigare men det här priset vi fick med Henrik Stenson Design har ju öppnat helt andra dörrar. Vi har varit med och budat och haft långt gångna diskussioner utomlands rätt länge men nu kommer vi att signa minst en bana innan nyår utomlands, och det troliga är att vi kommer att ha två eller tre uppdrag utomlands det kommande året.

– Dessutom har vi signat Borås som är ett jätteintressant projekt. Så Henrik Stenson Design går några riktigt härliga år till mötes. 

Vad ska ni göra där?

– Vi anlitades för att göra en översyn av hela banan för att klargöra banans potential för bana, bostäder, verksamhet. De har fått tillstånd att bygga bostäder. Vi undersöker hur banan kan passa ihop med detaljplansprocessen. Det kan bli att den ligger bra som den gör eller en helt ny 36-hålsanläggning. 

Ett hektiskt år – Christian Lundin summerar 2021:

Haninge Golfklubb:

– Fas 1 är klar och nästa höst ska vi dra i gång fas 2. Det blir byggstart i augusti. Vi har gjort nio nya hål på gul slinga, kan man säga: Tees, bunkrar, greener och ny bevattning. Så det är en total ombyggnad. Vi har flyttat ett par utslag och greener men hålens par är desamma. Vi ska göra lite jobb i vår också men det handlar bara om att städa upp och göra i ordning.  Sedan öppnar de och har hela banan öppen till i augusti, då ska vi inleda fas 2 och stänger röd slinga som ska göras om helt och hållet. Samma omfattning som gul. Det blir en helt ny bana kan man säga och den kommer att spelas som en 18-hålsbana och en 9-hålsbana framöver. Det har de kanske inte släppt ännu men så kommer det att bli. Den nya 18-hålsbanan öppnar till midsommar 2023. Sedan är blå slinga kvar som 9-hålsbana. 

Stockholms Golfklubb:

Stockholms Golfklubb.

– Vi har stängt butiken och är klara för i år. Vi la den sista torven förra veckan. Stelfrusen torv. Fantastiskt bra resultat har vi fått, både jag, byggaren och klubben är helnöjda. Vi har gjort om 90 bunkrar, fyra nya greenområden så det blir en helt ny upplevelse som öppnar när de firar banans 90-årsjubileum i juni. Vårt fokus har hela tiden varit att hitta tillbaka till banas rötter.

Vad har du gjort för att återskapa den gamla känslan?

– Vi har hittat platserna där bunkrarna låg. Det var den enkla delen. Att däremot skapa känslan av den gamla banan, då har vi gåt in i böcker och letat efter foton och med Harry Colt och Kevinge och försökt återskapa den looken, så likt fotona som det är möjligt. För att det ska kännas Kevinge rakt igenom. 

Sölvesborgs Golfklubb:

Sölvesborgs Golfklubb.

– Där händer roliga grejer nu. Hål 13 och 14 bygger vi om och det är stora saker. Vi bygger en ny green på hål 13 som blir en halvö. Den är en del i ett våtmarksprojekt som vi gör med länsstyrelsen. I och med att vi gör det får vi massor att bygga nya tees av på hål 15, 13 och 8. Men vi kan också flytta hål 14. Det har legat parallellt med 13 tidigare men nu lägger vi det längs kustlinjen. Vi har fått dispens från fågelskyddsområdet som ligger intill. Det kan till och med bli lite saltstänk från havet där när det blåser.

Du verkar ha bra tumme med länsstyrelser runt om i landet?

– De är trevliga människor, bara man pratar med dem. 

Det är inte alla golfklubbar som har den erfarenheten?

– Jag tror det handlar om att ha en dialog. Man måste vara öppen. Du kan inte bara kräva vad du vill ha. Du får ha en dialog och sedan anpassa dig efter det. Det är som när man pratar med kunder. Jag kan ju inte tvinga in en designfilosofi någonstans. För då kommer inte kunden att vilja ha den långsiktigt. Man får diskutera försiktigt och det har vi gjort med länsstyrelsen.

Delsjö Golfklubb:

– Förra vintern gjorde vi om bunkrarna på fem hål och det blev så bra att klubben ville göra om alla bunkrar. Rakt upp och ned. Det har vi också stängt för en månad sedan. Greenområden och bunkrar.

Torslanda Golfklubb:

Torslanda Golfklubb.

– Ett stort ”massförflyttningsprojekt”, egentligen. I fas 1 har vi gjort om hål 9, 10 och 11 och så har vi kört in 100 000 kubik. Sedan passade vi på att utöka projektet lite när vi var mitt i det. Så vi byggde ett nytt 18:e hål utanför klubbhuset med en ny ö-green. De har inte haft 18:e vid klubbhuset tidigare så det är ett extra hål vi byggt. Sedan byggde vi ett extra hål till och tanken var att det skulle bli ett framtida playoff-hål. Men i och med att vi ska fortsätta och bygga om resten av banan så ska det hålet skapa mer flexibilitet när vi stänger ned andra hål. Så i steg två kommer rangen och tre nya hål runt den, och sedan ska vi skapa mer kullar på båda sidorna om klubbhuset för att skapa mer linkskänsla. Mitt inne i stan…

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Golfens retailtrend 2024: Försäljningen av golfklubbor ökar i värde – putters ökar mest

Den totala omsättningen inom retail i golfbranschen landar till och med augusti i år på ci…