Hem Banor & klubbar Annika och Henrik i samma boll: ”Ser det som något större än en prestigematch”

Annika och Henrik i samma boll: ”Ser det som något större än en prestigematch”

Annika Sörenstam Henrik Stenson Scandinavian Mixed

I morgon peggar Henrik Stenson och Annika Sörenstam, upp i samma tävling. Sveriges största golfstjärnor utgör värdparet i Scandinavian Mixed på Vallda, och de är också varandras motståndare i själva tävlingen.

Vilket inte var på förhand givet.

Värdduon kommer att spela i samma boll under tävlingens två första dagar.

De slår ut klockan 13.00 på torsdagen tillsammans med förre Ryder Cup-kaptenen Thomas Björn.

När Scandinavian Mixed föddes som idé för tre år sedan hade Annika Sörenstam inga planer på spela i tävlingen som hon, tillsammans med Henrik Stenson, stod som värd för.

Men pandemin – och tidens gång –  förändrade allt.

– Det ska bli spännande. Det senaste året med covid har förändrat saker. Jag har till exempel spelat en hel del golf eftersom min son har börjat spela. Och när han har tränat så har jag också passat på att träna, berättade Annika när hon mötte den internationella golfpressen digitalt för att marknadsföra tävlingen som spelas på Vallda utanför Göteborg.  

– Plötsligt märkte jag att det var roligt att spela golf igen. När jag fyllde 50 så insåg jag att det fanns en del tävlingar jag kunde spela. Inte många men några stycken. Och för att göra mig redo för det så kan jag inte tänka mig ett bättre sätt än att spela i sådana här förhållande. T

anken var att den första upplagan skulle spelas på Bro Hof, belägen inte långt från Annikas hemmabana, Bro Bålsta, men pandemin satte stopp för det. När Annika nu peggar upp i Sverige igen i tävlingssammanhang så gör hon det för första gången på 13 år. 

– Och det ska bli spännande att göra det tillsammans med Henrik. Min förväntningar på spelet kanske inte är lika höga som hans… Men jag är nyfiken på hur banan ska sättas upp och det kommer att vara roligt att vara i ”mixen” i stället för att ”bara” se tävlingen från sidan…

Henrik Stenson påpekade skämtsamt att Annikas deltagande var en besvikelse för honom. För han hade sett en mer bekväm arbetsfördelning fram för sig: Han spelar. Annika tar hand om arbetet som arrangör utanför repen.

– Jag trodde att hon skulle dra det tunga lasset. Men nu ska hon också vara innanför repen och det kan betyda att vi båda kommer att vara ganska ”busy” de här dagarna. Men det är förstås väldigt kul att hon valt att spela. Jag hade det på känn eftersom hon redan har spelat i några tävlingar och har ytterligare några planerade. 

Ni har väl mötts tidigare på Lake Nona?

– Vi har faktiskt inte spelat ihop så mycket tidigare, inte som man kanske kan tro. Vi har båda haft ett ganska späckat schema men hon har fortfarande spelet i sig. Det var ju uppenbart för den som såg LPGA-tävlingen på Lake Nona. Och hennes medverkan i Scandinavian Mixed gör att det blir hårdare konkurrens och ger bra uppmärksamhet för vårt nya innovativa event i Sverige…

På presskonferesen ställdes frågan om hur det går i matchen mellan Henrik och Annika – för den vill väl båda vinna?

– Ja, så kan man ju se på det, absolut, men vi gör detta för eventet, säger Henrik.

– Skulle vi gå en prestigematch hade vi kunnat ta den på Lake Nona. Vi hoppas att vi kan bidra med uppmärksamhet och dragkraft åt tävlingen. Det är något nytt som vi vill ska få genomslag i både Sverige och internationell. Så vi ser det nog som något större än en prestigematch, säger Henrik.

– Annika är ju lite av en tävlingsmänniska och jag backar väl inte heller. Så det är klart att vi kommer att göra vårt bästa. Men det finns fler i startfältet jag vill slå. Tävlingsinstinkten finns där. 

– Jag har inte sett det på det sättet, säger Annika har inte sett sitt deltagande i Scanduinavian Mixed som en match mot henrik, säger hon:

– Men för tio år sedan, då hade jag varit redo. Mitt mål är annorlunda än Henriks, men jag ska spela och göra mitt bästa. När man står på första tee är jag en tävlingsmänniska som alla andra i startfältet. Men mitt mål med golfen den här säsongen kommer senare under året… men det vore ju kul om Henrik spelade bra. Ingen press, men det vore kul tycker jag. Om man fick skriva vår Scandinavian  Mixed-saga så vore det ju jättekul om Henrik spelade riktigt bra… Men jag slänger inte in handduken ännu. Jag ska göra mitt bästa. Så får vi se vad som händer. 

För Henrik väntar US Open direkt efter Mixed:

– Det ligger inte så bra i tiden. Men vi gör det bästa av situationen.Jag kan komma på måndag kväll och det är 9 timmars tidsskillnad så lite naggar man i kanten på uppladdningen inför en major. Men det visar var hjärtat är. Vad vi är beredda att göra för den här tävlingen. Och Torrey Pines har vi spelat förut.

Henrik hoppas kunna kvalificewra sig till OS i Tokyo, även om Henrik Norlander och Alex Norén ligger bättre till just nu::

– Kvalificeringen slutar 22 juni så än är det lite tid… Jag hade ju en bra vecka i Rio för fem år sedan och jag hoppas att jag kan vara i Tokyo och representera Sverige och försöka ta en medalj. Vi var redo att åka  förra året och var till 98 procent garanterade en plats när det blev framflyttat. Vi planerar att vi ska vara där igen men med sviktande form senaste halvåret och tappad ranking samtidigt som andra skött sig bra. Det kan gå upp och ned. Jag försöker vända min formkurva och hoppas det ska lösa sig.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…