Hem Marknad & media Så firar Cobra Golf 50 år – här är höjdpunkterna i varumärkets historia

Så firar Cobra Golf 50 år – här är höjdpunkterna i varumärkets historia

I morgon torsdag 13 april fyller Cobra Golf 50 år. Och det ska firas, berättar Martin Willners
Nordic Marketing Manager Cobra
:

– Vi kommer att fira det på flera sätt under året, och det första vi gör är att vi släpper en limited edition av vår populära Aerojet Driver. Jubileumsdrivern har samma teknologier som originalet, det som skiljer är att den kommer i en mattsvart färg med detaljer i glänsande guld.

Cobra Golf grundades 1973 av Tom Crow, en australiensisk amatörmästare med masor av idéer om hur golf­ klubbor kunde bli bättre och enklare att spela med.

– Den tanken lever fortfarande i Cobra, för är det något vi strävar efter varje dag så är det att göra golfen enklare och roligare.

– Det är ingen överdrift att säga att Cobra har påverkat alla klubbor som det spelas med idag, oavsett om det står Cobra på dem eller inte. Bara för att nämna några innovationer så var Cobra först med hybriden, grafitskaft i järnklubbor, oversized järnklubbor, vikt långt bak och lågt ned i drivern, justerbar hosel i drivern, ONE Length och 3D Printade putters. Nu kör vi 50 år till. Minst, avrundar Martin Willners.

Här är några årtal värda att minnas i Cobras historia:

1973 Tom Crow från Australien startar ett litet golfmärke och döper det till Cobra Golf.

• 1975 Cobra lanserar The Baffler – världens första utility club, eller hybrid som den kallas för idag. The Baffler har dessutom rails för att klubban lättare ska glida genom gräset, en teknologi som Cobra använder än idag.

• 1985 Cobra blir först med att sälja järnklubbor med grafitskaft, en revolution som i dag är standard.

1991 Världen häpnar när John Daly vinner PGA Championship. I händerna har han en Cobra Ultramid Driver gjord av Kevlar, speciellt utvecklad för Dalys höga klubbhastigheter. Dåtidens trädrivers, eller de första metal woods, klarade inte av att stå emot Dalys kraft.

1994 Cobra lanserar världens första järnset med oversized huvuden. Den större storleken gör klubborna extremt lättspelade jämfört med de bladklubbor som då var standard. Succén är enorm och idag är oversized standard på nästan alla järnklubbor.

• 1995–1997 Cobras lättspelade klubbor används av allt fler spelare på touren. 1995 vinner Ben Crenshaw The Masters med Cobraklubbor, 1996 spelar Steve Jones med Cobra Oversized II Irons när han vinner US Open och 1997 förändras golfen för alltid när en ung talang svingar Cobra Deep Face Driver när han vinner The Masters i överlägsen stil. Senare har både Geoff Ogilvy och Bryson DeChambeau använt Cobraklubbor när de har vunnit US Open.

1999 En av Cobras viktigaste innovationer är deras Backweight Technology som lanseras i Cobra Gravity Back Driver. Genom att placera en vikt långt bak och lågt ned på drivern blir sweet spot större och det blir lättare att få en hög bollbana. Allt förändras med detta.

2003 Detta året snackas det trampolineffekt och ingen annan klubba har högre trampolineffekt än Cobra SS 370 Driver. Det är världens mest sålda driver 2003, och den är så eftertraktad att det görs inbrott i golfshoppar där bara SS 370 Drivers stjäls.

2006 Jason Zuback vinner sin femte titel i VM i Longdriving. Han använder en Cobra X-Speed Driver och slår bollen 368 yards. 2010 PUMA köper Cobra från Acushnet. En av de första sakerna som nya Cobra PUMA Golf gör är att signa nya stjärnskottet Lexi Thompson. Året efter blir hon, vid 16 års ålder, den yngsta att vinna en LPGA-tävling. 2014 vinner hon sin första major.

• 2011 Cobra lanserar E9 Face Technology – den första träffytan där baksidan formats för att maximera längden vid träffar utanför sweet spot.

2012 Rickie Fowler skriver på för Cobra PUMA Golf och blir företagets stora ambassadör. 2014 är han topp 5 i alla fyra majors, en bedrift som bara två andra golfare lyckats med, och 2015 vinner han The Players.

2013 I nya drivern AMP Cell lanserar Cobra världens första justerbara hosel som möjliggör att ställa drivern i sex olika loft. AMP Cell är dessutom tillgänglig i fyra olika färger.

2017 Cobra lanserar ONE Length, ett koncept där alla järnklubbor har samma längd på skaften. Tanken är att med samma längd på alla järnklubbor kan du ha samma uppställning och samma sving med alla järnen, vilket i sin tur leder till en bättre bollträff och bättre preci- sion. Än i dag är ONE Length de klubbor som har högst nöjdhetsbetyg när Cobra frågar sina kunder om vad de tycker om sina klubbor.

• 2018 Nu är det dags att lansera CNC Milled Face: en teknik där Cobra fräser träffytan med en CNC-robot för att kunna ligga så nära tillåt- na värden som möjligt vad det gäller trampolineffekt.

• 2019 Cobra F9 Speedback Driver får Youtube att explodera. I snudd på alla tester utses den till årets bästa driver och F9 vinner tre gånger på touren på bara ett par månader.

• 2020 Cobra lanserar T-Rail, ett järnset byggt som hybrider med ihålig konstruktion och bred sula som i test efter test utses till den mest lättspelade klubban för medelgolfare. En golfare uttryckte sig så här: ”Kan du inte spela med de här får du börja med schack”.

• 2021 Cobra gör comeback på puttermarknaden efter 16 år, och de gör det med världens första 3D Printade putters. Med en extremt lätt 3D printad kärna av nylon kan vikt flyttas ut i hörnen och till träffytan för att göra puttern extremt stabil. I test efter test anses Cobra vara de stabilaste putters som gjorts.

• 2022 Cobra lanserar sina första ihåliga järnklubbor för den bättre spelaren. Forged TEC blir en stor försäljningssuccé. Kyle Berkshire sätter nytt världsrekord i bollhastighet med 236,2 mph. I handerna har han en Cobra LTDx LS Driver.

2023 Cobra Aerojet LS utses av Mygolfspy.com till Most Wanted Driver For Distance. I Helsingborg öppnar Cobra sin andra europeisk Custom Fitting Facility, en toppmodern anläggning som ska bygga klubbor åt större delen av Europa. Cobra drar igång en stor toursatsning i Europa genom att rekrytera spelare och bygga en modern tourbuss.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han bjuder på gratis golfträning för juniorer: ”Vill ge tillbaka till golfen”

Till helgen kan juniorer mellan 8 och 18 år träna gratis golf – med tränare! – på Danderyd…