Hem Internationellt Europatouren fick rätt i tvisten med LIV Tour-spelarna

Europatouren fick rätt i tvisten med LIV Tour-spelarna

En skiljenämnd ger DP World Tour rätt: Det var inte fel att stänga av LIV-spelare från spel på DPWT.

Tvisten har gällt så kallade ”conflicting events”.

Flera spelare hade begärt att få spela i det inledande LIV Golf-evenemanget på Centurion Club i juni förra året. Förfrågningarna nekades, med ett viteshot om 100 000 pund och avstängning om de ändå fullföljde.

Spelarna överklagade men detta överklagande har nu avslagits.

Sammanfattningsvis fann skiljenämnden, Sport Resolutions, att Keith Pelley, DP World Tours verkställande direktör, agerade helt rimligt när han vägrade släppa spelare till LIV-tävlingar. Bestämmelserna ansågs följa lagen och reglerna ”kan inte sägas gå utöver vad som är nödvändigt och proportionellt för DP World Tours fortsatta verksamhet som en professionell golftour”.

DP World Tour har, menar panelen, ett legitimt och berättigat intresse av att skydda rättigheterna för sitt medlemskap.

Man slog fast att de avstängda spelarna begått allvarliga brott mot uppförandekoden i DP World Tour Regulations genom att spela i LIV Golf-tävlingen, trots att deras krav på detta hade avslagits.

Spelarnas överklaganden avvisades och de ska betala böter på 100 000 pund inom 30 dagar.

Spelarna det handlar om är Ian Poulter, Adrian Otaegui och Justin Harding. De överklagade DPWT:s beslut och straffen verkställdes inte i väntan på att detta överklagande skulle lösas, något som gjort det möjligt för LIV-spelare att fortsätta tävla på DP World Tour sedan dess utan straff.

Keith Pelley säger nu i ett yttrande:

”Vi välkomnar dagens beslut av Sport Resolutions som upprätthåller våra regler och vår förmåga att administrera dem. Vi är glada över att panelen insåg att vi har ett ansvar gentemot vårt fulla medlemskap för att göra detta och att de även har fastställt att processen vi följde var rättvis och proportionerlig. När vi beslutade om nivån på dessa sanktioner i juni förra året, administrerade vi helt enkelt de regler som skapades av våra medlemmar och som var och en av dem skrev under. Det är naturligtvis beklagligt att resurser, både ekonomi och personal, som annars skulle ha kunnat sättas in i vår organisation, har påverkats av denna långa skiljedomsprocess. Men med den tydlighet som dagens beslut ger, ser vi fram emot att fortsätta fokusera på vårt globala schema för 2023, samtidigt som vi fortsätter att planera för 2024 med det uppskattade stödet från våra många partners och intressenter.”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Internationellt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rykten: Callaway Golf till salu – Topgolf avfärdar

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Chosun Daily överväger Topgolf Callaway Brands Corp at…