Hem Marknad & media Patrick Ekwall lär sig spela golf för ett högre syfte: »Det ska gå – på något vis«

Patrick Ekwall lär sig spela golf för ett högre syfte: »Det ska gå – på något vis«

Patrick Ekwall

– Oj, oj, oj, det här kommer att ta evigheter, säger Patrick Ekvall och slår sig ned vid ett bord på uteserveringen på Bromma Golf.

Han har just avverkat ett tvåtimmars träningspass med Johan Almgren, verksam som pro på Bromma Golf. 

Tidigare på morgonen spelade Patrick också sina fyra första hål. Någonsin.

Efter att ha gett sig på olika utmaningar, som att åka fem mil på rullskidor och sedan cykla Vätternrundan, har turen nu kommit till golfen. Parollen är fortfarande »Ekwall rullar«.

Han har inte hållit i en golfklubba tidigare men i september ska han ha tagit grönt kort och lärt sig spela så bra att han kan vara med på en golftävling som Bröstcancerförbundet arrangerar på Kungsängen Kings Course.

– Det här var kanske min fjärde eller femte lektion och det är klart att det är svårt. Jag har ju aldrig spelat golf i hela mitt liv. Det är ju mycket att tänka på, säger han.

Och tillägger.

– Ärligt talat så är det så svårt att det inte är sant. Men det ska gå. På något vis…

Johan Almgren (till vänster) är Patrick Ekwalls tränare. Fotografen Chrille Nilsson (till höger) dokumenterar resan på film. Foto: Tommy Jeppsson

Har du varit ute på en golfbana någon gång tidigare?

– Jag har ju »gjort« golftävlingar som journalist och varit konferencier på några. Men aldrig spelat.

Förrän nu, då.

– Ja, i dag har vi ute och vi spelade. Det var annorlunda. På rangen ligger ju bollen på konstgräset. Det var svårare när den låg i gräset. Jag fattar inte hur det här ska gå. Men – på något vis så kommer det väl att lösa sig. Jag får väl intensifiera träningen innan tävlingen i september.

Han är van att tackla idrottsliga utmaningar. Även om han tycker golfen är svår så tycker han att rullskidor var värre.

– Det var svårt om något. Förra året cyklade jag Vätternrundan. Det var jobbigt men inte så svårt. Cykla kan man ju. Och nu ska jag göra det här.

Han gör det framför allt eftersom syftet är gott. Bröstcancerförbundet ligger honom varmt om hjärtat. Hans fru Hannah gick bort i sviterna av sjukdomen i februari 2021, 39 år gammal.

– Jag brinner för att hjälpa så många drabbade kvinnor och familjer som möjligt. Pengar behövs och varenda krona som kommer in gör skillnad, säger han.

Syftet är alltså inte främst att skaffa en ny hobby utan att dra in pengar till Bröstcancerförbundets forskningsverksamhet. Patrick Ekwall är en av förbundets ambassadörer. Hittills har hans arbete dragit in fyra miljoner till forskningen. Han hoppas att golftävlingen i september kan dra in 100 000 kronor till. Utöver golfen är han också engagerad i Rosa matchen, där fotbollslag på olika nivåer spelar i rosa matchtröjor.

Patrick Ekwall är ambassadör för Bröstcancerförbundet och har hittills dragit in nästan 4 miljoner kronor till forskningen. Foto: Tommy Jeppsson.

– Men jag tycker det är kul att lära mig något nytt också. Jag hoppas kunna knacka mig fram hjälpligt på banan när det är dags att tävla i september.

Hur kommer det sig att du inte testat golf förrän nu?

– Nästan alla jag känner spelar golf. Det är nästan sjukt. Men jag är uppväxt i ett miljonprogram i Malmö och där visste man inte vad golf var över huvud taget. Vi spelade ju fotboll. Och sedan har jag haft ett jobb att sköta. Jag har inte haft tid. Men nu tycker jag det ska bli jäkligt roligt att lära mig något nytt. 

Patrick Ekwall fyller 60 nästa år men han spelar fortfarande både fotboll (division 6) och padel. 

– Jag tyckte det var kul att cykla förra året men sedan jag gjorde Vätternrundan har jag inte rört en tävlingscykel. 

Golf är kanske inte lika lätt att lära sig som rullskidor eller cykel?

– Nja, rullskidorna var faktiskt svårare än golf. Om man skulle göra det på riktigt. För mig var det svårare för det var också otäckt. Du ramlade ju och då gör du dig illa eftersom du åker på asfalt. Golf är kanske mer komplicerat, det är mycket att tänka på, men det är inte otäckt. Men jag ska nog klara av det hyggligt om några månader.

Du har ingen fördel av bollsinne från fotbollen?

– Nej, inte än. Kanske när jag puttar. Det svåraste är tekniken, svingtekniken. Jag siktar ju inte ens – bara slår och försöker träffa bollen. Jag vet inte hur mycket bollkänsla det är i golf. Det som är likt fotbollen är att man inte ska ta i utan vara så avslappnad som möjligt. Men jag är inte där ännu. Tar man i för mycket när man skjuter ett skott i fotboll så spänner man sig. Där är golf och fotboll snarlikt. Men att undvika att ta i och ändå göra rätt, det är en teknikfråga känns det som. 

Vem valde golf som utmaning i Ekwall rullar?

– Jag väljer själv. Och jag vill inte göra Vasalopp för det gör alla andra. Det skulle vara något som är utmanande men kul. Målet är ju att dra in pengar. 

Hur långt tror du att du kan ta dig inom golfen?

– Helt ärligt hoppas jag kunna lära mig så mycket att jag kan gå runt med mina kompisar i höst. Just nu är jag mest författare och skriver böcker och då har jag lite mer tid över eftersom jag inte reser lika mycket. Jag tror jag skulle tycka det var kul att spela med kompisar. Men då vill jag ha lärt mig så mycket att jag inte blir en börda på golfbanan. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Golfbanor går samman för att locka turister till Skaraborg

12 golfbanor i Skaraborg har gått samman för att gemensamt visa upp sig. Målet med initiat…