Hem Utrustning & prylar Brysons dubbla segrar på PGA Tour ökar intresset för Cobra One Length

Brysons dubbla segrar på PGA Tour ökar intresset för Cobra One Length

Efter två raka segrar – i Northern trust och Dell Technologies Championship – ökar så klart den vanlige golfarens nyfikenhet på Bryson DeChambeau och hans ovanliga Cobra One Length-set där alla järnklubbor har samma längd med samma lie.

Järntrean är alltså lika lång som wedgen.

Martin Willners, nordisk marknadschef på Cobra och Puma, förklarar:

– Själva idén med One Length är att när alla järnklubbor har samma längd kan du använda samma stance, uppställning och sving till alla slag med dessa klubbor. Det är självklart att det blir en stabilare sving som är lättare att repetera om du bara behöver träna på en sving. Det gäller alla golfare oavsett handicapnivå.

Två år efter lanseringen av One Length har det visat sig att följande fyra grupper är extra mottagliga för One Length-konceptet:

Nybörjare

Att lära sig spela golf kan vara svårt. Det blir inte lättare om varje klubba kräver en egen sving. Med One Length blir det färre saker att tänka på och spelarna utvecklas snabbare.

Långa järn

De som har svårt att slå rakt med långa järn – 4/5/6 – slår klart bättre när dessa klubbor har samma längd som deras järnsjua.

Långa spelare

De spelare som är lite längre får en helt annan sving när de ska böja sig ner och slå med sina wedgar. One Length finns ända ner till 60° för att underlätta för dessa.

Chip yips

De som har svårt för att chippa väljer till slut att chippa med sin järnåtta för att det känns tryggare. Med längre wedgar får de fler loft att chippa med och ett bättre närspel.

– Som junior sa Bryson Dechambeau till sin pappa att han inte bara skulle bli en professionell golfare, han skulle förändra spelet också. Med sin tredje tourseger på två år är han på väg att infria det löftet. Hans revolution har startat, tror Martin Willners.

Han jämför Bryson med idrottsmän som för alltid förändrade sina sporter.

– Där finns redan Dick Fosbury som var först med att hoppa höjdhopp med ryggen mot ribban, Parry O’Brien som roterade i kulstötningsringen, Bill Koch som utvecklade skridskotekniken inom längdåkningen och fick sporten att delas upp i två discipliner, och självklart också backhopparen Jan Boklöv.

När Bryson som 16-åring sa till sin pappa att han skulle förändra golfspelet satt de i bilen på väg hem från en golftävling som Bryson hade vunnit. Viktigare för Bryson var att hans experiment där alla hans järnklubbor var lika långa fungerade. Han hade kommit på hur han kunde ha en och samma sving till alla sina golfslag.

Det började redan när Bryson var junior och hans golftränare Mike Schy gav honom boken The Golfing Machineav Homer Kelley. I den pratas det om att svinga på samma sätt och på samma plan med alla klubbor. Bryson, som alltid har gillat matte och vetenskap, tände på idén, men hur han än försökte så fick han inte till det. Ganska snabbt kom han fram till att det berodde på att det inte gick att ha en och samma sving när klubborna var olika långa.

Bryson och Mike byggde ett set med lika långa järnklubbor. För att de även skulle få samma vikt borrade de hål och tog bort massa i de korta wedgarna och satte på blytejp på de lättare långa järnen. Det fungerade så bra att Bryson vann både NCAA individuella Championship och US Amateur år 2015. Och nu har han alltså vunnit sin tredje tourtävling på två år med sina Cobra One Length järnklubbor.

– Huvudskälet till att spela med One Length är att du blir jämnare när du inte måste anpassa svingen efter olika klubbor, har Bryson själv sagt. Det är lättare att upprepa svingen om den är densamma för alla järnslag. Och det är inte bara för mig som det här fungerar, framförallt tror jag att det är medelgolfaren som har svårt att träffa bollen bra med långa järn och kanske har svårt att få höjd med sina wedgar, som ska ha One Length.

– Det fanns dagar då jag tvivlade på att Bryson var inne på rätt spår, då jag var rädd för att han skulle experimentera bort sin karriär, har Brysons pappa Jon Dechambeau. Men han spelade allt bättre med sina lika långa klubbor, och en dag på väg hem från en tävling, när Bryson var 16 år, sa han: “I think I can change the game”.

Några dagar senare sa kommentatorn Brad Faxon på tv: “I think this kid can change the game.”

– Idag tvivlar jag inte längre, One Length förenklar verkligen spelet för många golfare, säger Jon Dechambeau.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utrustning & prylar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu lanseras Wilsons nya mobilapp för custom fitting

Som Golfbranschen.se tidigare berättat ska Wilson Golf lansera en mobilbaserad custom fitt…