Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet, är väl medveten om att det förekommer invändningar mot det nya regelverket.
– Vi vill skapa en bättre rekryteringskanal för att få in folk i golfen. Det är erbarmligt dåligt som det är i dag. Vi sätter upp en ny plattform på webben och på den kan du gå den teoretiska delen av nybörjarutbildningen, med hjälp av filmer och bilder om regelverket. Den delen är man svag på i många klubbar, säger Gunnar Håkansson.
Detta är enligt Gunnar Håkansson den stora avgörande skillnaden från det tidigare systemet:
– När det gäller det tränaren gör, att ta hand om elever, så är inget ändrat. Tränaren sätter upp sin egen verksamhet på klubben, tar emot de som kommer och ger den spelarutbildning som behövs. Vill man ha mer teori kan man ha det. Vi har en manual som går ut nu med rekommendationer och smarta lösningar för att få fler att stanna i klubben. Egentligen ändras inget för den verksamhet som sker på golfklubben.
På vilket sätt är det nya spelarprovet är väl annorlunda?
– Det nya spelprovet är tuffare än det gamla. Spelprovet kan i dag, precis som det varit de senaste tio åren, godkännas av vem som helst. Där har inget ändrats. Vill man sätta gränser för vem som får godkänna en spelare, då förstår man inte hur Golfsverige ser ut, brukar jag säga. Alla golfklubbar har inte tränarkompetens hos sig. Hur ska man då göra? Så vi har funderat över om man ska ha hcp-krav på dem som ska kunna godkänna eller om vilken markör som helst ska kunna göra det. Och vi har funnit att öppenhet är viktigare än regleringar.
Ni är inte rädda att det bäddar för fusk? I princip kan ju två nybörjare som vill ha grönt kort, ta varsitt scorekort på valfri klubb och signera varandras kort för att få godkänt.
– De som fuskar mest är de som är etablerade, skulle jag säga. De som är innanför staketet. Det är en fråga om hur man tror att en sport ska utvecklas; om vi utvecklar den genom att bevara gamla värderingar och ett gammalt sätt att tänka. Om man ser nya människor som lägre stående och mindre vetande. Vi tror inte det. Tvärtom tror vi att fler tycker det är kul om vi visar öppenhet. Vi tror inte det blir mer fusk. Visst kommer en del att fuska och försöka få in sina kompisar men den överlägsna majoriteten vill göra rätt.
Ett av argumenten mot det nya regelverket går ut på att golfen inte har problem med att få in nya spelare. Däremot har vi varit för dåliga på att behålla dem. Golf är svårt och därför behöver nybörjare vägledning, stöd och hjälp, annars tröttnar de lätt. Är en webutbildning rätt väg att gå då?
– Hur ser det ut i dag då? Det är ju så redan i dag. Allt det som tränarna är oroliga för – exakt så funkar det i dag. Det vi gör nu är att stärka introduktionen så att de som kommer till oss får en bättre teoretisk orientering. Vi har mängder av tränare i dag som kommer ganska billigt undan genom att kopiera gamla hemsidor och gamla papper som de skickar ut. Den leverans som nybörjare inom golf får i Sverige är ibland fantastiskt bra men ibland också hemsk. Vi behöver kvalitetssäkra den information som ges. Här får golfaren en modern kanal där golfaren i sin egen takt kan läsa och lära sig hur sporten funkar.
”Jag håller med om att vårt problem inte är nyrekryteringen utan att behålla dem som kommer. Men vi har försökt angripa problemet i två ändar…”
– Det handlar också om hur processen ser ut hos klubben och där kan jag hålla med tränarna. Där ligger utmaningen i att bli mycket vassare på omhändertagandet. Här måste man förstå att det ser ut på olika sätt på våra 500 klubbar. En klubb med tränare gör på sitt sätt och en klubb utan tränare på ett annat. Det är en debatt vi bara påbörjat. Vi måste ha mycket mer diskussion om det momentet. Jag håller med om att vårt problem inte är nyrekryteringen utan att behålla dem som kommer. Men vi har försökt angripa problemet i två ändar och det är ett handledarmaterial för klubbar på väg ut just nu. Men frågan om vem som ska få godkänna ett spelprov, det är inget nytt, det ser ut som det gjort tidigare.
Det känns som att det gröna kortet varit ett sorgebarn i många år?
– Vi tog ett förbundsmötesbeslut förra året, och man kan tycka vad man vill om det, men där slog vi fast hur processen skulle se ut. Det finns ett jättetydligt regelverk nu som i hög grad liknar det som funnits tidigare. Det finns en falang som tycker att det ska vara tufft att ta grönt kort. Man ska verkligen tvingas lära sig. Sedan finns det en annan falang som tycker att det inte ska finnas några gränser alls; att alla som vill ska få spela. Jag kan sympatisera med båda men vi måste hitta en kompromiss om var en rimlig tyngdpunkten ska ligga. Det som är bra med Grönt kort är att alla vet vad det är för något – även icke-golfare – och att det krävs något för att börja spela. Men om systemet är rätt kan vi debattera hur mycket som helst.